Mi a különbség a vírusos és a bakteriális eredetű fertőzés között

0
1892
Fotó: gettyimages.com

A hűvösebb idő beköszöntével egyre gyakrabban fújjuk az orrunkat, tüsszentünk és a torkunk is sűrűbben fáj. Mi okozza ezeket a kellemetlen tüneteket? A leggyakrabban vírus, például a torokgyulladások több mint 85%-ának is ez áll a hátterében. Ezt azért fontos tudnunk, mivel máshogy kell kezelnünk egy vírusos vagy adott esetben egy bakteriális fertőzést.

A bakteriális és a vírális fertőzéseket sokszor elsőre nehéz megkülönböztetni egymástól, hiszen sok közös tulajdonsággal rendelkeznek.

A fertőzés módját tekintve mindkettő terjedhet cseppfertőzés útján, például köhögéssel és tüsszentéssel. Mindemellett a baktérium és a vírusos eredetű fertőzések is lehetnek enyhe, közepes vagy akár súlyos lefolyásúak.

A hasonlóságok ellenére azonban a vírus- és a baktériumfertőzések között jelentős különbségek tapasztalhatók. A vírusok például még a baktériumoknál is apróbbak, egyszerűbb felépítésűek, gazdasejt nélkül nem képesek önállóan mozogni, szaporodni. Többek között ezen eltérések miatt máshogy kell kezelni a baktériumok illetve – a vírusok okozta fertőzéseket.

Baktériumok ellen atibiotikummal

Jelenleg az antibiotikumok az orvostudomány egyik legnagyobb fegyverei a baktériumfertőzések ellen. Azonban amennyiben indokolatlanul, például vírusos eredetű fertőzés esetén használunk antibiotikumot vagy előbb hagyjuk abba a kezelést, mint azt az orvosunk utasítja, akkor idővel egyre több baktériummal szemben válhatnak hatástalanná az antibiotikumok. Ezt nevezzük antibiotikum rezisztenciának, ami komoly problémákat idézhet elő az egészségügyben. Könnyedén visszatérhetnek az antibiotikumok előtti idők, amikor a jelenleg jól kezelhető betegségek újra halálos kimenetelűvé válhatnak, mivel nem lesz ellenük hatásos gyógymód. Ezért fontos, hogy csak orvosi utasításra és annak megfelelően szedjünk antibiotikumot.

Fotó: 123rf.com

A vírusok ellen az antibiotikumok nem hatásosak.

A WHO európai kutatásából, amelyet az Európai Antibiotikum Nap kapcsán tettek közzé kiderült, hogy európai szinten az esetek 40 %-ban helytelenül írnak fel antibiotikumot[2]. Ez pedig tovább növelheti az antibiotikum rezisztencia terjedését.

A könnyebb lefolyású vírusfertőzések esetén legtöbbször elegendő a célzott tüneti kezelés, például szopogatótabletta a torokfájás csillapítására, továbbá fontos a kellő pihenés és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.