Megfázáskor milyen gyógyszert szedhet véralvadásgátló mellett

0
2512
Fotó: 123rf.com

A téli időszakban igen gyakoriak a megfázásos, influenzás megbetegedések, melyeket a legtöbben igyekeznek sok gyümölccsel, gyógyszerekkel kúrálni. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája azonban fokozott óvatosságra inti a véralvadásgátlót szedőket, ugyanis vannak olyan készítmények, melyek befolyásolják a terápia hatását!

A kumarin származékok esetén legyen körültekintőbb

A véralvadásgátlóknak több típusuk is létezik: ilyenek a heparinok/LMWH, az új típusú véralvadáságátlók (NOAC), valamint a kumarin-származékok. Ez utóbbiak alkalmazása bár igen elerjedt, ám fontos néhány szabállyal tisztában lenni szedésük során. Az egyik legfontosabb a rendszeres INR ellenőrzés (ez általában 2-3 közti), mivel, ha a megadott tartományon kívül esik, akkor vagy hatástalan a készítmény, vagy pedig vérzékeny állapotba került az érintett.

Hogy a véralvadásgátló megfelelően fejtse ki hatását, oda kell figyelni az esetleges étel- és gyógyszerkölcsönhatásokra!

Megfázásos időszakban mit lehet és mit nem?

A téli, megfázásokkal teli időszakban előkerülnek bizonyos gyógyszerek, gyümölcsök, házi praktikák, hogy hamarabb véget lehessen vetni a kellemetlen állapotnak. Azonban nem árt odafigyelni pár dologra!

Narancs, tőzegáfonya

A narancs és a tőzegáfonya elmaradhatatlan gyümölcsei a télnek, hiszen nem csak finomak, de egészségesek is, hiszen tele vannak immunerősítő vitaminokkal. Viszont fontos tudni, hogy az értékes C-vitamin mellett nagy mennyiségben tartalmaznak K-vitamint is, ami valójában igen fontos szerepet tölt be a véralvadás folyamatában. Amennyiben valaki kumarin-származékot szed, oda kell figyelnie arra, hogy naponta közel azonos mennyiségű K-vitamint fogyasszon! Ezért bármennyire is csábító immunrendszer turbózásnak a narancsokat egymás után elfogyasztani, ne egyen belőle többet, mint szokott! Szerencsére helyette sok más olyan gyümölcs van, melyek nem bővelkednek nagy mennyiségű K-vitaminban.

Fotó: pixabay.com

Láz-és fájdalomcsillapítók

A láz-és fájdalomcsillapítók szinte minden télen előkerülnek, hiszen az ember közérzetét nagyban javítják. Amire ügyeljen, hogy lehetőleg kerülje a NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők) készítményeket, mivel együttes alkalmazásuk a kumarinokkal megnövelik a véralvadásgátló hatást, így megnő a vérzéses szövődmények rizikója. Ennek oka, hogy ezen gyógyszerek miatt sokkal több kumarin-származék kerül a májba, mint más esetben (a kumarinok és a NSAID szerek ugyanarra a plazmafehérjére kötődnek, így a kumarinok nagy része lesodródik és a májba kerül). 

Tehát kérjük a kedves betegeket, hogy kumarinszedés esetén kerüljék a TV-ben hirdetett „megfázás” elleni szereket és csak orvos tudtával és beleegyezésével szedjenek  gyógyszert (és bármit)- tanácsolja prof. Blaskó György.

Ugyanez igaz a diclofenac, ibuprofen készítményekre, továbbá az aspirinra, és még számos készítményre is. Ha kell, kis dózisban metamizole sodium vagy paracetamol hatanyagú gyógyszert használjon, orvosával egyeztetve!

Torokfertőtlenítők

A torokfájás esetén sokan nyúlnak különböző torokfertőtlenítőkhöz, melyek sokszor nem csak a fájdalmat és a gyulladást enyhítik, hanem baktériumok ellen is felveszik a harcot. Általában ezen készítmények alkalmazása megengedett, ám csakis olyat válasszon, mely nem tartalmaz antibiotikumot– figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Antibiotikumok

Sajnos előfordulhat, hogy antibiotikum szedésére szorul a beteg. Ekkor mindenképp tájékoztassa az orvosát, mivel a legtöbb antibiotikum fokozza a véralvadásgátló hatását (főleg az ún.makrolid antibiotikumok).

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ