Fotó: pixabay.com

Strandfürdő, tó, folyó, tenger…  Meleg, nyári időben mindnyájunkat csábítanak a vizek. Az úszás pedig frissítő, örömteli élmény lehet – persze, ha tudunk úszni! Amennyiben nem, itt az alkalom megtanulni, és azután gyakorolni, lehetőleg minden évszakban.

Vagy soha nem tanultunk meg úszni (ami időseknél többször fordul elő, mint a fiataloknál), vagy talán „elfelejtettük”, mert nem volt alkalmunk gyakorolni, de az is lehet, hogy félünk a víztől. Számos oka lehet az úszni tudás hiányának, de legyőzhető a húzódozás, a viszolygás – elsősorban úszóoktató segítségével, tanfolyamon való részvétellel. Az így szerzett jártasság révén visszanyerhetjük önbizalmunkat, és egyúttal magabiztosságra teszünk szert a vízben. Határozzuk el: teszünk annak érdekében, hogy még ezen a nyáron félelem nélkül csobbanjunk a (mély) vízben!

5 jó ok arra, amiért érdemes úszni tanulni:

– Növeli az állóképességet

Az úszás az állóképességi sportok körébe tartozik, így fokozza a fizikai-lelki terhelhetőséget. Bármilyen tempóban gyakorolva erőteljesen megmozgatja az egész test izmait, erősít, és többek közt javítja a szívműködést, növeli a tüdőkapacitást is.

– Jó alakot kölcsönöz

Ha rendszeresen úszunk, ez a sportág izmosít és karcsúsít egyszerre. A váll, a hát, a kar a láb izmai erősödnek,és formásabbá válnak. Amellett, mivel a víz „fenntartja” testünket, jól érezzük magunkat úszás közben még akkor is, ha néhány felesleges kilóval rendelkezünk. A gyakorlás anélkül történik, hogy megerőltetnénk az ízületeinket (szemben a szárazföldi sportokkal), minthogy az ízületek csekély terhelésével jár.

Ellazít, kikapcsol

Amikor jól érezzük magunkat a vízben, az úszás igazi relaxációt hoz. Annál is inkább, mert a víz kellemesen masszírozó hatást is kifejt a bőrre, a bőr alatti szövetekre, az izomszövetre. Így úszás után kipihent testtel és lélekkel léphetünk ki a vízből.

– Javítja a vérkeringést

Hajlamosak vagyunk a nehézláb-érzésre? Az úszás az ideális sport annak enyhítésére, megelőzésére, főként azért, mert megdolgoztatja a láb izmait, elősegíti a vénás visszaáramlást. Ha viszont úszás helyett csak pihenünk a napozóágyon, elnyúlunk a strandtörülközőn vagy a medence szélén, máris 3 kedvezőtlen hatás éri a lábunkat: a mozdulatlanság, a meleg és a napsütés, amely elősegíti a vénák tágulását, és súlyosbítja a bajt.  

– Biztonságot jelent a vízben és a vízen

Amikor nem tudunk úszni, az élt számos területén bizonytalanságot érezhetünk. Pl. nehezebb felügyelnünk a vízben lubickoló gyerekeinkre, és az is megtörténhet, hogy átadjuk nekik a víztől való félelmet. Azután még a hajókázás, csónakázás, vitorlázás örömét is elronthatja a szorongás, hogy beleesünk a vízbe, és megfulladunk. Így megfosztjuk magunkat számos, kellemes időtöltéstől, a víz gondtalan élvezetétől. Az úszni tudás, bármilyen szinten, lehetővé teszi, hogy ilyen helyzetekben biztonságban érezzük magunkat, magabiztosabbak legyünk, és nőjön az önbizalmunk is.

Mint hal a vízben…

Természetesen nem kell siettetni az úszni tanulás folyamatát, hanem lassan, fokozatosan érjük el, hogy magabiztosan ússzunk, legyőzve félelmünket és a vízzel szembeni ellenállásunkat. És úgy érezzük magunkat, mint hal a vízben. Néhány jó tanács hozzá:

Vegyünk igénybe segítséget

Megkérhetjük a párunkat, rokonunkat, barátunkat – de aki tud úszni, nem jelenti azt, hogy tanítani is tudja. Tanácsosabb egy türelmes, biztonságérzetet nyújtó úszóedzőt választani, aki felismeri képességeinket, érzelmeinket a vízzel kapcsolatban, vagy hogy mennyire bízunk magunkban. És mindezek szerint egyénre szabottan oktat. De természetesen úszótanfolyamon is hasonló figyelemben lehet részünk.

– „Nyugodt vizeken” kezdjük az úszni tanulást 

Különösen, ha ijedősek vagyunk, és félünk a természetes vizektől, esetleges örvényektől, a bennük kerekedő hullámoktól stb. Ha ez az érzés gyakran elhatalmasodik rajtunk, ne a vakáció alatt eltöltött vízparti nyaraláskor találjuk alkalmasnak a helyet az úszni tanulásra. Szabadvízi strand helyett „nyugodt vizeken”, épített medencés strandot vagy (tan)uszodát célszerű választanunk erre a célra.

– Tanuljuk meg jól érezni magunkat a vízben

Mielőtt elsajátítanánk a szükséges mozgásokat, technikai elemeket, ne szorongjunk, hanem legyünk eltökéltek, miszerint az úszás nekünk felnőtt korban is menni fog! Először ismerkedjünk a vízi környezettel, majd lehetőleg az úszásoktató segítségével merészkedjünk a vízbe tanulás céljából. Ez biztonságot ad a kezdeti lépések megtételekor, és segít abban, hogy mielőbb jól érezzük magunkat a vízben, vagy semmilyen esetben se essünk pánikba. Esetleges félelmeink leküzdésében egyebek mellett az úszókellékek, segédeszközök (pl. úszódeszka, karúszó, gumikarika) használata is segíthet.

– Legyünk türelmesek!

Képességeinktől és az alapismeretek elsajátításának gyorsaságától függően hosszabb-rövidebb időbe telik, míg megtanulunk „vízbiztosan” úszni. Fontos a kitartás, a türelem, mert amikor az aggodalom megszűnik, minden mozgás könnyebbnek és kellemesebbnek tűnik a vízben.

Az úszástanulás befejeztével, ha még hátravan a nyárból, ússzunk mindennap! És a lehető legtöbbet járjunk uszodába az év többi részében, zordabb hónapjaiban is.

Forrás: Galenus