Mindig a legrosszabbkor: ajakherpesz!

0
440
A fotó illusztráció: pixabay.com

Az ajakherpesz gyakori, vírus által kiváltott megbetegedés. Leggyakrabban az ajakpíron és az ajakpír-bőr határán keletkezik. Okozója a Herpes simplex vírus 1-es típusa. Cseppfertőzéssel terjed. Legtöbben már gyermekkorban megfertőződnek. A felnőttek 95%-a hordozza a vírust, de nem mindenkinél jelentkeznek tünetek.

A herpeszvírus a bőr felső rétegét támadja meg, a bőrön átjutva az idegpályákba kerül. Az első fertőzés után a vírusok a hám ban és az V. agyideg dúcaiban tünetmentesen vannak jelen. Bizonyos tényezők hatására újra és újra aktiválódnak.

Tehát a vírus sokakban benne van, de a többség egy életen át „megússza a külsérelmi nyomokat”, nem jelenik meg az ajkakon a herpesz. A többiek sajnos nem ilyen szerencsések, mert bizonyos okok kiválthatják az apró hólyagocskákat. Ilyen aktiváló tényező lehet
• a stressz,
• lázas állapot,
• napozás,
• menstruáció,
• terhesség,
• helyi irritáció (fogászati beavatkozás).

A kiindulási helyen viszkető, égő érzés és bőrpír jelentkezik, majd néhány óra múlva 1-3 mm-es, csoportosan elhelyezkedő, átlátszó, világossárga folyadékot tartalmazó hólyagok alakulnak ki. A hólyagok összefolynak, néhány nap múlva felrepednek, fekélyek jönnek létre, melyeken sárgás pörk képződik. A hólyagok megjelenése előtt láz, nyirokcsomó-duzzanat is kialakulhat. A bőrtünetek általában 8-10 nap után heg nélkül gyógyulnak.

Az ajakherpesz az emberek egyharmadánál időről időre kiújul. A kiújulás gyakorisága egyénileg változó, a képződött hólyagok jelentkezhetnek mindig ugyanazon a helyen, de előfordul, hogy minden alkalommal új területen jelennek meg.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazin márciusi számában jelent meg. A magazint keresse ingyenesen minden hónapban a kedvenc gyógyszertárában!