Mit tartalmaz a „Pfizer-vakcina”?

0
1153
Fotó: pixabay.com

A „Pfizer-vakcinaként” ismert Comirnaty® oltóanyag sem élő, sem elölt formában nem tartalmaz koronavírust, mégis hatékony védelmet kínál.

Az új típusú koronavírus (SARSCoV- 2) okozta Covid-19 megelőzésének a leghatékonyabb módja a védőoltások felvétele lehet. 2020 decembere óta Magyarországon is zajlik a védőoltások beadása az Európában és hazánkban hatóságilag elsőként engedélyezett vakcinával, a Pfizer/BioNTech oltóanyagával.

A Comirnaty® összetétele és gyártástechnológiája innovatív megoldásokonó nyugszik. A vakcina ugyanis, a korábbi – egyéb betegségek esetén alkalmazott – oltóanyagokkal szemben, semmilyen formában nem tartalmaz vírust vagy vírusfehérjét. Az új típusú koronavírus ellen fejlesztett, vékony tűvel izomba be – adandó, génbázisú oltóanyag mRNS-t (hírvivő vagy angolul messenger ribonukleinsavat) tartalmaz. Az mRNS minden esetben valamilyen fehérjének az információját tárolja, úgy is lehet mondani, hogy az a „fehérje előállításának a tervrajza”.

Jelen esetben a vakcinában található mRNS a SARS-CoV-2 egyik tipikus fehérjéjének, az úgynevezett tüskefehérjének a genetikai információját kódolja. Amennyiben az emberi szervezetbe az oltással bejut az mRNS, abból ott tüskefehérjék fognak keletkezni, amik működésre sarkallják az immunrendszert.

Amennyiben az emberi szervezetbe az oltással bejut az mrns, abból ott tüskefehérjék fognak keletkezni, amik működésre sarkallják az immunrendszert. Az immunrendszer azt fogja érzékelni, hogy megtámadta a koronavírus, és védekezésbe lendül, ellenanyagokat fog képezni. Ez az immunrendszeri aktiválódás a későbbiekben ahhoz fog vezetni, hogy egy valós koronavírus-„támadás” esetén az immunrendszer igen nagy eséllyel megvédi az oltott személyt attól, hogy (súlyosan) megbetegedjen.

Noha a génbázisú oltóanyagok világszerte újnak számítanak, nem kell attól tartani, hogy azok kölcsönhatásba lépnek a humán genetikai anyaggal (tudni kell, hogy a humán genetikai anyag nem RNS, hanem DNS). Emellett a vakcinában található mRNS nem testidegen anyag, mivel annak az elemi építőkövei olyan molekulák, amik – egyéb módon egymáshoz kapcsolódva – az emberi szervezetben is megtalálhatók.

A vakcinával beadott mRNS néhány napon belül kiürül a szervezetből, és ami „visszamarad”, az nem lesz más, mint az immunrendszeri védelem.

Dr. Budai Mariann PhD
szakgyógyszerész

Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerész

Felhasznált irodalom: www.rki.de; 2021. január 4.

A cikk a Patika Magazin februári számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!