Mit tegyünk, ha romlik szexuális életünk?

0
544
Fotó: iStock

„Két éve vagyok együtt a barátommal, és szexuális életünk sajnos már nem a régi, bár nagyon szeret engem. Félek kritizálni, mert attól tartok, hogy megbántom, de eléggé elkeseredettnek érzem magam. A párom elhanyagolja az előjátékot és a kényeztetést is. Hogyan lehetne javítani a helyzeten? ” – kérdezi a 42 éves Angéla.

A szexológus válaszol:

Ön empatikus ember, Angéla, és ez alapjában véve nagyszerű tulajdonság. Nem akarja megbántani a barátját, tart minden kritikától a szexet illetően, mert az rossz irányba terelné az amúgy is romló intim viszonyt önök közt. Bizonyos fokig igaza van, mert mindenki érzékeny a bírálatra, és még inkább talán ezen a téren. Ezért gyengéd, de határozott kifejezési módot kell találnia az intim együttlét javítására, hogy haladást érjenek el.

Szeretővé válni

Az ön esetében a barátját, kedvesét szeretőnek is hívhatjuk, és a jelenlegi cél az lehet, hogy váljanak ismét igazi szeretőkké! Az ön feladata, hogy felfedje a párjának, a gyakorlatban is, hogy szexuális kapcsolatuk alakulását miképp szeretné megvalósítani. Amellett bizonyos tekintetben meg is kell tanítania neki, hogyan térhetnek vissza ahhoz az ön által hiányolt szexuális „minőséghez”, amilyen kezdetben jellemezte intim együttléteiket. 

Amit ön tegyen

Valóban vesse el a gondolatot, hogy kritizálja a párját a szexben, inkább bátorítsa őt arra a viselkedésre, ami önnek tetszik, és ha eredményt ér el, dicsérje meg. Nem elképzelhető, hogy semmi sem a régi, azaz minden rossz jelenlegi szexuális kapcsolatukban. Bizonyára van jó is benne, aminek a fejlesztésére bíztatni kell a párját, de előbb azt tanácsos helyrehozni, amiben ön hibát talál.  

Túl rövid ideig kényezteti, simogatja? Magyarázza el neki, hogy azt milyen finoman teszi, és ösztönözze a hosszabb kényeztetésre. Pl. „Imádom, ha így simogatsz, folytathatnád? Sosem unom meg!” Ez elősegíti, hogy a kedvese arra koncentráljon hosszabb ideig, ami már önnek kellemes volt. És ha a simogatása kissé túl erőteljes, netán durva, mondja inkább: „Milyen jól eső simogatások, különösen akkor, ha még gyengédebben csinálnád …”, és ezzel ön jelzi, hogyan szeretné.

Szerelmeskedés után fejezzen ki valami pozitívat a szexuális viselkedésében, pl.: „ma tetszett ez a pozíció”, vagy „értékeltem, hogy gyengédebb voltál” vagy „hogy több időt szántál rá” … Hangsúlyozzon minden, önnek előnyös részletet. Más jellegű kapcsolatra is vonatkozik, hogy a bátorítás gyakran sokkal hatékonyabb, mint a kritika. És még kellemesebb is mind fogadni, mind pedig kimondani…

Amit kérjen és kérdezzen tőle

Ön szerint a kedvese túlságosan siet az előjátékkal? Akkor ne habozzon, kérje meg, hogy folytassa hosszabban, mielőtt továbblépne az aktushoz. Talán előnyösebb lenne, ha ön egy kicsit jobban érvényesítené, amire vágyik, ahelyett, hogy megvárná, amíg ő rájönne. A példánál maradva, amikor a párja tovább akar lépni, mondja pl.: „Nem, ne azonnal, szeretnék még egy kicsit törődni veled …” És halmozza el csókokkal mindenhol, simogassa is, beleértve, a nem erogén zónákat, hogy megtanítsa őt érzékiségének további felébresztésére.

A maga részéről kérdezze meg tőle azt is, mit szeretne megváltoztatni, javítani az ön szexuális viselkedésén. A párja válasza meglepő lehet, és lehetővé teszi, hogy attól függetlenül ön is elmondja, mit szeretne másképp. A legfontosabb, hogy konkrétan fogalmazzon, és ne úgy általánosságban, hogy „több érzékiséget szeretne” vagy „több örömet akar érezni”. Önnek gyakorlati jelzéseket kell adnia, ha azt akarja, hogy javuljon a szexuális életük. Pl. ilyen lehet, hogy „szeretném, ha gyakrabban alkalmaznánk ezt a pozíciót.”, „olykor szeretném, ha hagynád, hogy törődjek veled, és öt percig passzív legyél”, vagy „arra vágyom, hogy simogasd a lábamat” stb.

És fontos, hogy mindezek után legyen türelmes!  Hiszen egy férfi, akárcsak egy nő, nem képes azonnal megváltoztatni szexuális viselkedését. Ezért ön is csak apránként tudja őt átalakítani álmai szeretőjévé. A kölcsönösen kielégítő szexuális együttlét, mint a tánc, nem lehet egy lecke alatt megtanulni…

Forrás: Galenus