Időjárás változáskor erősebb a fájdalom? Van segítség!

0
651
Fotó: gettyimages.com

Egy új kutatás szerint az ízületi gyulladással és krónikus fájdalommal élő betegeknek valóban erősödhetnek a fájdalmaik bizonyos időjárási szituációkban. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa az összefüggésekről és a megoldási lehetőségekről beszélt.  

Igaz, hogy a csontok és az ízületek „megérzik” a változást

Nagy szél lesz, fájnak a csontjaim”, „jön a hideg, szaggatnak az ízületeim” –  hallhatjuk sokszor a betegektől, és az új kutatások szerint igazat mondanak. A Manchasteri Egyetem szakemberei ugyanis összefüggést fedeztek fel a tartós, krónikus fájdalmak és a ködös, szeles idő és az alacsony légköri nyomás közt. 

Már Hippokratész is leírta, hogy az időjárás befolyásolja az ízületi gyulladás tüneteit, és ma is úgy látszik, hogy az arthritis-es betegek közel 75 %-a ugyanezt tapasztalja. Az angol kutatók egy 2658 fős betegbázist vizsgáltak 6 hónapon keresztül. Ők elsősorban ízületi gyulladással küzdöttek, de más, krónikus fájdalmat okozó állapotok is előfordultak, mint a fibromyalgia, a migrén és a neuropátia. Az adatokat egy kifejezetten a kutatásra kifejlesztett applikációval gyűjtötték össze, amely automatikusan rögzítette az adott környék időjárási adatait, miközben a résztvevők naponta beszámolót készítettek a fájdalomszintjükről.

Az eredmények szerint a nyirkos, szeles, alacsony légnyomással járó napok 20 %-kal valószínűbbé tették a fájdalom megjelenését, mint az átlagos időjárású napok. Ugyanakkor a kutatás nem talált kapcsolatot önmagában az eső, a hőmérséklet és a fájdalom közt, de azt megerősítették az adatok, hogy a legerősebb fájdalom azokon a napokon jelentkezik, amelyek ködösek, szelesek és még hidegek is.  

Fotó: gettyimages.com

Ezért jó tudni, hogy az időjárás hogyan hat a fájdalomra

Ha a krónikus fájdalommal élő betegek az előrejelzésekből tudják, hogy olyan időjárás közeledik, amely fokozza a panaszaikat, meg tudják tervezni a programjaikat, és ha felkészülnek a kimerítő körülményekre, sokkal hatékonyabb lehet az ún. fájdalom-menedzsmentjük.

– Fájdalom-menedzsment alatt nem azt értjük, hogy ha fáj valami, lenyelünk egy fájdalomcsillapítót – ismerteti Arnold doktor.- Valójában az egész életmódot úgy kell felépíteni, hogy ne csak kezeljük, de akár meg is előzzük az állapotromlást. Mivel a krónikus fájdalom nem csak a teljesítményt képes rontani, de a mentális, lelki egészséget is megviseli, így akár családi életre is kihathat, fontos, hogy ne legyünk teljesen kiszolgáltatottak a kínzó érzésnek. Például, ha valaki tudja, hogy a nyirkos idő fokozza az ízületi fájdalmait, és a meteorológia szerint ez várható a következő napokban, lehetősége van a nehezebb szellemi és fizikai munkával járó tevékenységeket elhalasztani – ha ezt a körülmények megengedik. Beiktathat ilyen időszakokra olyasmit is, ami számára relaxáló, hiszen a pszichés kiegyensúlyozottság önmagában is fájdalomcsökkentő. Ezen kívül természetesen számos olyan módszer van a kezünkben, amelyek hatékonyan csillapítják a fel-fellángoló fájdalmakat

Így lehet segíteni a krónikus fájdalmon

– Krónikus fájdalom esetén rendkívül fontos az alapos kikérdezés és a gondos vizsgálat alapján felállított diagnózis, amely szinte fél gyógyulás. Ha rátalálunk a kiinduló pontra – és ez nem mindig könnyű feladat -, eldönthetjük, hogy milyen eljárás vagy összetett kezelés lehet a legjobb hatásfokú – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa – A célzott injekciókúra éppúgy hatékony lehet, mint a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, például a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám terápia.

Elengedhetetlenül fontos, hogy a gyógyulást elősegítsük funkcionális gyógytornával és mentálhigiénés támogatással is. Tulajdonképpen pszichés segítség nélkül nem lehet teljes a felépülés. A komplex fájdalomcsillapító és oki kezeléseknek éppen az a lényege, hogy több oldalról közelítsünk a fájdalom felé, és minden stádiumban bíztassuk a pácienseket, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető.

Forrás: FájdalomKözpont