Mit tegyünk, ha sokat ülünk a számítógép előtt?

0
529
Fotó: 123rf.com

Az egész napon át tartó munka a számítógép előtt izom-összehúzódást, sőt izomgörcsöt, szemfáradást, stresszt és egyéb bajokat vonhat maga után. 

A szem pihentetése

Amíg a monitorra szegezzük a tekintetünket, természetesen fárasztjuk a szemünket. Viszont ha figyelünk rá, hogy rendszeres időközönként elfordítsuk a tekintetünket a képernyőről, pihentethetjük a szemizmokat, és azzal együtt az agyunkat is. 

Kövessük azt a módszert, hogy minden 20. percben végezzünk fejforgatást, 20 másodpercen át. Ezt követően szegezzük a tekintetünket egy távolabb lévő, egyszerű formájú tárgyra. Hagyjunk időt a részletek megfigyelésére. Szemléljük meg a tárgy felépítését, anyagát, alakját, színét, mielőtt visszatérnénk a monitorhoz. Ez jó módja nemcsak a szemfáradtság ellensúlyozásának, hanem annak is, hogy ne lankadjon a figyelmünk, tudjunk koncentrálni. Ennek a kis szünetnek köszönhetően a munkánk sokkal hatékonyabb lesz.

Fotó: 123rf.com

Jó ülés és megfelelő testhelyzet

Fontos, hogy a számítógépes munkához megfelelő ülőalkalmatosságot válasszunk, mely ergonomikus (az optimális munkafeltételeket biztosító, igényeink szerinti berendezések közé tartozik), kényelmes, és mind az ülőrésze, mind a háttámlája – alkatunk szerint – állítható. Úgy állítsuk be a magasságot, hogy bizonyosodjunk meg róla: szemvonalunk a képernyő középvonala fölé kerül. A monitor és a szemünk közti távolság lehetőleg kb. karhossznyi legyen. Persze ez módosítható a képernyő mérete szerint. 

Helyezkedjünk el kényelmesen a monitorral szemben, a hátunkat az állítható széktámlának támasztva, a magasságot és a mélységet is beállítva. Hátunk legyen egyenes, fejünket tartsuk a törzsünkkel egy vonalban. A combunk és lábszárunk derékszöget zárjon be, talpunk pedig teljes egészében nyugodjon a talajon. Ha szükséges, használjunk lábtámaszt. Fontos figyelnünk arra is, hogy a számítógépes munka közben ne maradjunk hosszabb ideig mozdulatlanok. Ennek egyik módja lehet, ha időnként váltogatjuk a komputeres és egyéb irodai feladatok elvégzését. Amennyiben nagyon sürgős a komputeres munka, legalább rendszeresen nyújtóztassuk ki a lábunkat, továbbá ne feledkezzünk meg a kellő folyadékbevitelről sem!

Forrás: Galenus