Nehezen viseli a hűvösebb estéket?

0
336
Fotó: 123rf.com

A pajzsmirigynek a testhőmérsékletünk szabályozásában is fontos szerepe van, alulműködésnél igen jellemző tünet az alacsonyabb testhőmérséklet, gyakori fázósság. Mit tehetünk? Ezt is elmondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

A pajzsmirigy egy viszonylag kis szerv, ám működése az egész szervezetre kifejti hatását: A mirigy által termelt hormonok részt vesznek az emésztés szabályozásában, a kiválasztásban, a növekedésben, a szexuális és az agyi működésben is. Ebből következik, hogy a megjelenő problémák a test különböző területein okozhatnak tüneteket.

Többféle tünet, eltérő intenzitással

A nem megfelelő jódellátottság miatt a pajzsmirigy gyakran nem képes megfelelően ellátni a munkáját, aminek következtében alulműködés jelentkezik. Ennek tünetei igen szerteágazóak, egyénenként eltérő időben és erősséggel alakulhatnak ki: fáradtság, székrekedés, depresszió, menstruációs zavarok, valamint akár hideg intolerancia is. Ez utóbbi a nyár végével, a hűvös esték beálltával igen jellemző probléma.

Azt fontos kihangsúlyozni, hogy egy-egy tünet megléte önmagában még nem elegendő a pajzsmirigy aluműködés diagnózisának felállításához, de gyanú esetén szakorvoshoz kell fordulni!

Teljes pajzsmirigy hormonpanel!

A pajzsmirigy alulműködés vizsgálata a vérből történő hormonszintek meghatározásával történik, ennek során az agyalapi mirigy által termelt a TSH, illetve a pajzsmirigy hormonok (fT3 és fT4) szintjét kell meghatározni, amelyet érdemes kiegészíteni az antiTPO, anti Tg, reverz T3, thyreoblobulin szint (teljes pajzsmirigy hormonpanel) mérésével is.

A Budai Endokrinközpont szakorvosa elmondta, amennyiben magas a TSH szint, gyanakodhatunk alulműködésre, de a TSH érték egyénenként, életkoronként, sőt, évszakonként más és más lehet. Ezért fontos, hogy a teljes pajzsmirigy hormonpanelt elvégeztessük, valamint a laborvizsgálat mellett ultrahangvizsgálat is történjen!

Életmódváltás és…

A betegség megállapítása esetén a háttér tényezők figyelembevételével a szakorvos minden esetben életmódváltozást javasol, valamint a pontos adatok birtokában elindul a gyógyszeres kezelés, hormonpótlás formájában, egyénre szabottan kiegészítve a szükséges nyomelemekkel (kiemelten jód, szelén) és vitaminokkal (D, E, A).

A pajzsmirigy alulműködés megfelelő szakorvosi kontroll és kezelés mellett jó eredményekkel kezelhető! – hangsúlyozza dr. Bérczy Judit.

Forrás: Budai Endokrinközpont