Allergia rizikótérképre lenne szükség

0
67
Fotó: 123rf.com

Már kora tavasszal tapasztalhatunk különböző allergiás tüneteket. Ebben az időszakban virágzik a mogyoró, az éger, a ciprusfélék, a kőris és a nyárfa, melyek pollenje egyre több embernél okoz enyhébb-súlyosabb tüneteket. A nagyon zavaró tüsszögés és orrfolyás mellett a szemet érintő tünetek sem elhanyagolhatók. Leggyakrabban viszkető, könnyező, vörös, duzzadt szemeket eredményez az allergiás kötőhártya-gyulladás.

Mivel lehet a tüneteket enyhíteni?

Legjobban lokálisan, szemcseppekkel tudjuk a tüneteket csillapítani:

  • homeopátiás, egyadagos ampullákat tartalmazó készítménnyel,nátrium-kromoglikát-tartalmú szemcseppel – megelőzésre és enyhe fokú allergia esetén alkalmazható már 5 éves kortól,
  • azelastin- (antihisztamin) tartalmú szemcseppel – gyorsan enyhíti a tüneteket, 4 éves kortól,
  • érösszehúzó (tetryzolin-, naphazolintartalmú) szemcseppel – rövid ideig, max. 5 napig cseppegtethető,
  • súlyosabb esetben kombinált hatóanyagú allergiaellenes szemcsepp alkalmazható orvosi rendelvényre.

Az allergiás szemtünetek enyhítésére javasolt műkönny rendszeres alkalmazása is, mellyel a szemből a pollenek kimosásra kerülnek – mondta Dr. Gellér-Papp Anett szakgyógyszerész.

Országos allergia rizikótérképre lenne szükség, mert annak segítségével hatékonyabban lehetne szervezni az ellátást és a pollencsökkentést – közölte Nékám Kristóf allergológus. Az allergiásoknak azt javasolja, még a pollenszezon előtt kezdjék el szedni a gyógyszereket, mert úgy 90 százalékban tünetmentesek lesznek vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek. Az allergiavizsgálatot pollenszezonon kívül kell elvégezni, mert közben nem valósan is mutathat pozitív eredményt.