„Nyakas” panaszok és a csodavárás

0
1590

A felnőtt lakosság jelentős része – egy amerikai felmérés szerint 10%-a – küzd állandósult nyaki, tarkótáji fájdalommal és merevséggel, amelyet gyakori fejfájás, szédülés, karba sugárzó fájdalom, zsibbadás is kísérhet.

A betegek életét megkeseríti, a nyugodt pihenést szinte lehetetlenné teszi a kóros állapot. Sokan évek óta járnak rendelőrőlrendelőre, számtalan kezelést kipróbálnak, ám a probléma az átmeneti javulást követően újra jelentkezik. Végül feladják a küzdelmet, holott az esetek döntő többségében jelentős fájdalomcsökkenés, akár tünetmentesség is elérhető a megfelelő terápiával.

Az ülés elképesztő terhelés

A gerinc nyaki szakaszának krónikus betegségei többnyire hosszú évek alatt alakulnak ki az ülőmunka, a mozgásszegény életmód és a stressz következtében. Az ülőmunka elképesztő terhelést ró gerincoszlopunkra.

  • Testtartásunk a fiziológiáshoz képest jelentősen megváltozik.
  • Fejünk előretolódik, a nyak hátsó részének izmai megfeszülnek.
  • A vállak előreesnek.
  • A mellkas összeszűkül.
  • Felborul a test statikája és izomegyensúlya.
  • Eltűnnek a gerinc S-alakú görbületei, melyek fő szerepe a rugalmasság biztosítása és a csigolyákra eső terhelés ideális elosztása.

A folyamatos izomfeszesség hamarosan az adott terület anyagcseréjének romlásához vezet, így a szövetekhez nem jut elegendő tápanyag, a távozni képtelen salakanyagok pedig felhalmozódnak. A csigolyák túlterhelése következtében a porckorongok ellapulnak, a görcsös testtartást fokozó folyamatos stressz pedig még tovább ront az állapoton. Rendszeres mozgás hiányában szervezetünk képtelen kompenzálni az állandósult helytelen testtartás káros hatásait, így azok hosszú távon nem csupán jelentős fájdalmakhoz, de különféle mozgásszervi megbetegedések (ízületi kopás, porckorongsérv, meszesedés stb.) kialakulásához is vezethetnek. Miután a túlterhelés jellemzően leginkább a nyaki, illetve az ágyéki területet érinti, általában a panaszok is itt kezdődnek.

Csodavárás helyett aktív terápia

Sokan ott követik el a hibát, hogy azonnali megoldást jelentő, és lehetőleg minél kisebb energia befektetést igénylő csodaterápiát keresnek ahelyett, hogy elfogadnák: a hosszú évek alatt kialakult problémát sajnos nem lehet egyetlen pirulával vagy kezeléssel megoldani. A nyaki gerincszakaszt érintő betegségek gyógyítása az esetek döntő többségében a beteg tartós és aktív közreműködését igényli, melynek első lépése a helyes testtartás elsajátítása, illetve a kóros mozgásminták kiiktatása gyógytornász, mozgásterapeuta segítségével. Lehet bármilyen hatékony a kezelés, ha megmaradnak a rossz szokásaink, a problémák előbb-utóbb visszatérnek. Ezt követheti az állapotnak megfelelő, személyre szabott kompenzációs gyakorlatsor összeállítása, amelyet a betegnek napi rendszerességgel kell végeznie az akár több hónapon át tartó kezelés ideje alatt annak érdekében, hogy visszaálljon az izomegyensúly és rendeződjön az anyagcsere. Végül – miután testünk egyetlen csodálatos egység, s bármely része sérül, az kihat a teljes szervezetre – a célzott mozgásterápiát érdemes kiegészíteni olyan sporttal, amely az egész testet harmonikusan mozgatja át (pl. gerincjóga, gerinctorna, dinamikus séta, nordic walking, túrázás, tajcsi).

Létezik olyan kezelés, amely azonnal segít?

Ma már számtalan természetes, az öngyógyító mechanizmusok aktiválásának elvére épülő módszer áll a terapeuták rendelkezésére, amelyek jótékony hatását általában azonnal megérzi a beteg. Világszerte méltán egyre népszerűbb a lágyrész manuálterápia körébe tartozó triggerpont kezelés, amelynek célja az izmok kóros befeszülésének kezelése illetve megelőzése az izomban kialakult csomókra (triggerpont) gyakorolt célzott nyomással. Ugyanígy komoly eredményeket érhetünk el kinesio tape terápiával is. A kineziológiai szalag nem csupán ellazítja a feszes izmokat, de megkönnyíti a felhalmozódott salakanyagok eltávozását is. Mindazonáltal e „passzív” módszerek jellemzően csupán kiegészítő, a gyógyulás folyamatát elősegítő, vagy azt felgyorsító kezelésként alkalmazhatók. A mozgásszervi betegségek gyógyítása során szinte minden esetben elengedhetetlen az aktív részvétel, azaz a mindennapos testmozgás.

A szakember tanácsa

  • Ne kísérletezgessünk az internetről ellesett házilagos módszerekkel, mert akár árthatunk is magunknak!
  • A mozgásszervi betegségek túlnyomó többsége csakis szakember által összeállított, személyre szabott, célzott terápiával kezelhető hatékonyan.
  • Miután bizonyos mozgásszervi problémák esetén gyógyszeres kezelésre, esetenként műtéti beavatkozásra is szükségünk lehet, első lépésként keressünk fel egy szakorvost, aki a diagnózis felállítását követően dönt a kezelés menetéről!

Feövenyessy Krisztina
alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, Dorn-gerincterapeuta, funkcionális gerinctréner és kinesio tape terapeuta

Balance Gerincterápia, 1118 Budapest, Gazdagrét, Tűzkő u. 9.
Telefon: 06-30/842-2318
www-gerinc-terapeuta.hu