Nyáron is fitten a változókorban

0
664
Fotó: gettyimages.com

A nyári hőség változókorban különösen megterhelő lehet. Ekkor a kánikulától függetlenül olyan kellemetlen tünetek gyötrik a nőket, mint az izzadás, hőhullámok, ingerlékenység, alvászavar. Ezeket pedig sajnos csak súlyosbítja, ha magasra kúszik a hőmérő higanyszála. Hogy miként lehet elviselni a nyári kánikulát klimax idején, arra dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza adott hasznos tanácsokat.

A menopauza komoly változástokat hoz a nők életében, mind lelki, mind fizikai oldalról. Ezzel ugyanis lezárul egy korszak, ráadásul mellette igen kellemetlen tünetekkel is számolni kell. Érdemes tudni, hogy a klimax nem egyik napról a másikra megy végbe, hanem hosszú évek alatt játszódik le –  egyes esetekben akár 10-15 évig is eltarthat. Kezdetben csupán a progeszteron szintje csökken, és ösztrogéndominancia alakul ki. Később már az ösztrogén mennyisége fogyatkozik meg, míg végül egyre gyakoribbá válnak az anovulációs ciklusok, majd teljesen meg is szűnik a peteérés és a menstruáció.

Sajnos a változókor beköszöntével számos panasz teheti kellemetlenné a mindennapokat, kinél kisebb, kinél nagyobb mértékben. A legjellemzőbb tünetek a hőhullámok, a csökkent melegtűrés, a fokozott izzadás, valamint alvászavarok, depresszió, libidóhiány, hangulatzavarok is jelentkezhetnek.

Nyárral fokozódnak a panaszok


A kánikulát még az egészségesek is nehezen viselik, így nem is csoda, hogy azok, akiknél óriási hormonális változások zajlanak, komoly problémákkal küzdenek. A változókor tünetei ugyanis igen hasonlóak a nyári hőség okozta panaszokhoz, így a kettő megléte nagyban fokozza a panaszokat. Szerencsére azonban vannak olyan készítmények és praktikák, melyekkel könnyebben át lehet vészelni a legmelegebb napokat is.

Fotó: 123rf.com

Hormonterápia

Sokan úgy gondolják, hogy a hormonterápiával csak a saját egészségüket teszik tönkre, ám ha nincsenek kontraindikációi a kezelésnek (pl. trombózishajlam), úgy a mai készítmények nagy segítséget jelenthetnek a nőknek. Ráadásul több tanulmányban is bizonyították, hogy ezáltal a csontritkulás mértéke is csökkenthető! Így ha valaki úgy érzi, szeretné a nyaralását felhőtlenül élvezni, kérje ki orvosa tanácsát, aki hasznos információkkal szolgálhat a hormonterápiával kapcsolatban.

Gyógynövények

Amennyiben valaki inkább a természetes megoldások híve, úgy vannak olyan gyógynövények, melyekkel mérsékelhetőek a panaszok. Az orbáncfű pl. igen hatásos idegnyugtató, ráadásul az alvászavarok ellen is kiváló, valamint a jamgyökér szinte az összes tünetet enyhíti DHEA tartalmánál fogva. Amennyiben a hőhullámok ellen szeretné felvenni a harcot, úgy a vörösherét szokták ajánlani.

A könnyű, természetes anyagból készült ruházat és a probiotkumok is segíthetnek

A ruhaválasztásra is érdemes nagy hangsúlyt fektetni, ezért ha csak teheti, viseljen könnyű, jól szellőző anyagú ruhákat! Ez a fehérnemre is vonatkozik, ugyanis nyáron megnő az intim fertőzések esélye is (főleg klimax tájékán), ezért fontos a megelőzésre odafigyelni! A prevencióban nagy segítséget jelentenek különböző probiotikumok is, melyekkel fenntartató a hüvely normál Ph-ja, és lactobacillus tartalmuknál fogva megakadályozzák a kórokozók elszaporodását. Természetesen, amennyiben megváltozik a folyása, égő, viszkető érzés is kíséri, keresse fel nőgyógyászát!

Fontos az életmód!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a megfelelő életmód fontosságát, mely magában foglalja az egészséges étkezést és a rendszeres testmozgást is. Ezekre nyáron, változókorban is oda kell figyelni!  Minimum napi 3 liter folyadék (lehetőleg víz) fogyasztása ajánlott, ezen felül kiemelt részézt kell hogy képezzék a táplálkozásnak a friss zöldségek és gyümölcsök. Nem elhanyagolható jelentőségű a testmozgás, ami javítja az egészségi állapotot és potitív irányba befolyásolja az ember közérzetét. Nyári melegben a sporttevékenységeket célszerű a hűvösebb reggeli vagy esti órákban végezni. 

Forrás: Nőgyógyászati Központ