A X. Országos Patika Nap Békés megyei ünnepi megnyitójára az orosházi Fehér Kígyó Gyógyszertárban került sor!

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Dr. Dancsó József polgármester úr, országgyűlési képviselőt, Dr. Mucsi Gyula megyei tiszti főorvos úr, Lustyikné dr. Papp Anikó az orosházi járási hivatal vezetője, Dr. Melczer Mária a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés Megyei elnöke és Dr. Duray Gergő az Orosházi Kórház leendő főigazgatója.

A beteg és a gyógyszerész találkozása

Patikanapunkon a betegek és az egészségüket féltve őrzők találkozhatnak a gyógyszerészi hivatást gyakorló szakemberekkel. Alkalmunk van most széles körben megismertetni a gyógyszertárunk világát, munkáját, erősíteni a gyógyszerészek és betegek közötti bizalmi kapcsolatot.

Ingyenes szűrések

A X. Országos Patika Napon középpontba állítottuk azokat a szolgáltatásokat, szűréseket, amelyek a krónikus betegségek korai felismerésére alkalmasak. Ingyenesen igénybe lehetett venni a  Corason készülékkel: vérnyomás, testsúly, testmagasság, test-tömegindex mérést; vércukor-meghatározását; koleszterinszint mérést; lúdtalpvizsgálatot; prosztataszűrést; arcdiagnosztikát; csontsűrűség mérését; biorezonancia – teszt vizsgálatot; egészségügyi termékek megismertetését.

Tudományos előadások

A tudományos blokkban különböző témájú előadások hangzottak el. Fő témánk a mozgásszervi megbetegedés, de gondolva a különböző érdeklődési körökre, többfajta témát vettünk elő. Így programunk az alábbiak szerint alakult:

  • 1. előadás: Dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka szakgyógyszerész előadása (Fehér Kígyó Gyógyszertár): Winkler Lajos, a világhírű gyógyszerész
  • 2. előadás : Dr. Floszberger Péter rheumatológus, intézetvezető főorvos Orosházi Kórház Rehabilitációs Intézet: A rheumatológiai rehabilitáció
  • 3. előadás: Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész, Fehér Kígyó Gyógyszertár: Probiotikumok szerepe a mindennapokban
  • 4. előadás: Boróczky Béla befektetési tanácsadó, Budapest Bank:
  • Betéti kamatcsökkentés versus Budapest Bank

A 21 éves Fehér Kígyó Patika

Egészségünkre, mint legfőbb értékünkre kiemelten kell figyelmet fordítani. Különösen erre szeretnénk ma fókuszálni.                                                                               

21 éve, 1992. március 12-én nyitottunk. Azóta is ez a legfőbb célunk :a beteg emberek gyógyítása, s a betegség megelőzése. Emblémánkban is a kígyó kehely motívuma jelenik meg, melyben a kígyó a viruló egészséget jelképezi, a kehely pedig a csodaszert, mai értelemben a gyógyszert.  Tanáraim Kölcsey idézettel indítottak az életbe: “Hass, alkoss, gyarapíts,s a haza fényre derül!”

E jelmondat végigkíséri utamat,utunkat.

 

Orosháza, Fehér Kígyó Patika


Hatni
, azaz valamit elindítani, jó irányba terelni, formálni,– a betegekre minden találkozáskor hatunk gyógyszerrel, de lehet hogy csak egy pár jó szóval.

Alkotni, létrehozni, újat teremteni. Erőnk, tudásunk szerint tettük, tesszük.               

A patika alapítása után 4 évvel 1996.  november 30-án sikerült létrehozni a  Fehér Kígyó Orvosi Központot, majd 2001. november 29-én pedig megnyitottuk a Fehér Kígyó Üzletházat.
Gyarapítani, erősíteni, életnövekedést produkálni szintén feladatunk.
Nagy hangsúlyt fektetünk ugyanis a tudásunk gyarapítására.

Sok továbbképzésen, konferencián vettünk és veszünk részt. Emellett mi is aktívan kivesszük a részünket az oktatásból. Városunk szinte minden iskolájában megfordultunk már Egészségnapon. Szűréseket végzünk, előadásokat tartunk. Pl. városunk nagyobb rendezvényein, Petőfi Művelődési Központban, Okmányirodában, Idősek Otthonában, Békéscsabán Erős Antónia Alapítványával az „Egy csepp figyelem”segítségével, vagy a tanyavilágban.
Tartottunk ingyenes továbbképzéseket ápolóknak.
Vállaltuk, vállaljuk a házi patika átnézését betegeinknek, vagy igény szerint összeállítását.
Helyet adtunk több mint 10 éve már az Emlődaganatosok Klubjának is. Az idén a „Mit ér a tehetség, ha magyar” genetikai témájú rendezvényünkre a Táncsics Mihály Főgimnáziumban került sor Czeizel Endre professzor előadásával. A közelmúltban jártunk Aradon. Winkler Lajos Emlékesten megemlékezést tartottunk Paál Tamás professzor úrral, az aradi alpolgármester úr meghívására.

 

Igazából mindennel szívesen foglalkozunk, ami az egészséggel függ össze.
A mindennapok feladata mellett próbálunk színt vinni a város, a betegeink életébe.
Az ilyen összejövetel számunkra is hoz tanulságot.

Kizökkent minket a mindennapokból. Összevetve munkánkat egy festőművészével,  látjuk, hogy miközben fest a festő, az alkotás az újat teremtés lázában égve nem képes kellő objektivitással megítélni, hogy jó-e, amit csinál, vagy sem. Ezért egy rövid időre abbahagyja a munkát, leteszi az ecsetet és néhány lépéssel hátrébb állva megszemléli művét. Így lehetősége nyílik az egymás mellé helyezett részeket egységben látni, azaz az egész kompozíciót reálisan megítélni. Megállapítja, mi a jó a képen és mi az, amit másként kell megoldani, majd újra felveszi az ecsetet és folytatja a munkát.
Mint mi is az ünnep után!

Minden kedves Vendégnek jó egészséget kívánok!

Dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka
Fehér Kígyó Gyógyszertár vezetője