Prosztatabarát étrend

0
7
Prosztatabarát étrend
Fotó: azerbaijan_stockers | freepik

A bőséges folyadékfogyasztás, a kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend csökkenti a prosztatagyulladás és a megnagyobbodás kockázatát.

Tudatos folyadékbevitellel lehet enyhíteni a tüneteket, de nem mindegy, hogy mit tartalmaz a bevitt folyadék. Az alkohol- és a koffeintartalmú italok vízhajtó hatásúak, gyakori vizelési ingert váltanak ki, ezért ezeket célszerű kerülni. A bőséges (2,5–3l) vízfogyasztást célszerű egyenletesen elosztani a nap során. Mivel a heveny prosztatagyulladásra jellemző a magas láz, a fájdalom és az elesettség mellett, ezért a bőséges folyadék pótolja a láz miatt elveszített vizet és ásványi anyagokat.

Bizonyított étrendi prevenció

A kímélő, több apró étkezés enyhíti a tüneteket. Egy 2015-ös tanulmány több olyan kutatást elemzett, amelyek a mediterrán étrend egyes összetevőinek hatását vizsgálták a prosztataproblémák kialakulására:

  • Az olívaolaj (telítetlenzsírsav-forrás), nem volt összefüggésbe hozható az előrehaladott prosztatarák kockázatával, ellentétben a telített zsírokkal, melyeknél a kockázata nőtt.
  • A halat bőségesen tartalmazó étrend nagymértékben csökkentette a panaszokat.
  • A hüvelyesek és a gabonafélék bőséges fogyasztása számos daganattípus – köztük a prosztatarák – kockázatát is csökkentette.
  • A likopin (főként a paradicsomban található) csökkentheti az alsóhúgyúti tüneteket és lassíthatja a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (BPH) előrehaladását, hasonlóan a zöldteában megtalálható összetevő hatásához.
  • A fenolsavakban gazdag ételek – mint a gyümölcsök, zöldségek, – csökkenthetik a prosztatagyulladás kialakulását.
  • A cink védőszerepet játszhat a BPH kialakulása ellen, ugyanakkor túlzott fogyasztása nagymértékben növelheti az előrehaladott prosztatarák kockázatát. (Cinkforrások: osztriga, „tengergyümölcsei”, máj, vöröshúsok, baromfihús, tojássárgája, brokkoli, hüvelyesek, gabonapelyhek, kakaó.)
  • A mérsékelt alkoholfogyasztás (napi 3 egység) nem befolyásolta nagymértékben a kockázatot.

Dobszai Gréta
orvostanhallgató

Dr. Lelovics Zsuzsanna
élelmiszermérnök

A cikk a Patika Magazinban jelent meg.
Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!
2025. szeptember