Rosszkedvünk tele – depresszió

0
974

Feje fölött egyre szürkébbé válik az ég? Fáradt és erőtlen, legszívesebben ki sem mozdulna otthonról? Hangulata nyomott,a hétvégét többnyire alvással tölti, de ettől sem lesz jobb kedvű? Valószínű, hogy Ön őszi-téli, más néven szezonális depresszióban (SAD) szenved.

depresszioA hideget, a sötétséget sokan nem szeretik, és ebben nincsen semmi meglepő. Vannak azonban, akik az őszi-téli hónapok során évről évre ismétlődően kifejezett depressziós tünetektől szenvednek, s a nyomott kedélyállapot tavaszig fennmarad.

A hangulat az idő hidegebbre fordulásával nyomottá válik, az aktivitás, teljesítmény jelentősen csökken. A szezonális depressziósok a szokásosnál is többet alszanak, mégis egész nap fáradtnak érzik magukat, és szexuális érdeklődésük, nemi vágyuk is csökken. Étvágyuk viszont növekszik, sokkal többet esznek, mint korábban, s főleg édességeket kívánnak. Testsúlyuk így megnő, de tavasszal, ahogy a tünetek elmúlnak, minden fogyókúra nélkül leadják a többletsúlyukat. Újra frissek, aktívak, jókedvűek lesznek.

Ezt az őszi hónapokban vagy télen kezdődő és tavasszal spontán gyógyuló betegséget nevezzük szezonáli depressziónak, amely a primer depresszió egyik speciális megnyilvánulási formája.

A depresszió ezen fajtája leggyakrabban 20 és 30 éves kor között indul. A betegek 80%-a nő. Az első fokú rokonok között gyakran fordul elő depresszió vagy alkoholbetegség.

A betegség gyakorisága az adott területen a földrajzi elhelyezkedéstől függ (szélességi fok, tengerszint feletti magasság, napsütéses órák száma). A hazánkban élő emberek kb. 1%-a szenved ebben a betegségben, míg az enyhébb – szubklinikai – forma („winter blues”) a lakosság 6–7%-át érinti.

A diagnózishoz természetesen nem elégséges a hideg időszak és a depressziós tünetcsoport egyidejű fennállása. Lényeges az ismétlődő jelleg, azaz hogy ez az állapot legalább két egymást követő év ugyanazon időszakában forduljon elő, s a pszichés tényezők oki szerepe kizárható legyen.

York napsütése = Fényterápia

A szezonális depresszió a szervezet kóros reakciója a megrövidült nappalokra, s a fényterápia a hiányzó napsütést pótolja. A fényterápia hatékonyságát számos tudományosan ellenőrzött vizsgálat igazolta.

A hatásos fényterápiához legalább 2500 lux fényintenzitásra van szükség a szemmagasságban. Összehasonlításképpen: egy jól megvilágított helyiségben 400–500 lux intenzitású fény van. Gyártanak már fényterápiás készülékeket, melyek biztosítják a kellő fényintenzitást, s nem vakítanak. A betegek e készülékek előtt napi 1–2 órát ülnek, közben olvashatnak, dolgozhatnak, ugyanis a hatáshoz elegendő percenként 1–2-szer rápillantani a készülékre. Nem kell speciális fényforrás, mivel a teljes spektrumra nincs szükség (az UV-sugarak például fölöslegesek, s inkább a sárga-zöld spektrumnak van fontos szerepe, ezért a szolárium nem megoldás).

A fényterápia előnyei a következők:

  • Gyors hatás: a javulás már a 3–5. napon megkezdődik, s a tünetek rendszerint egy hét alatt megszűnnek,
  • Nem kell gyógyszert szedni,
  • Nincsenek mellékhatások (csak nagyon ritkán fordul elő fejfájás vagy szemfeszülés).

A fényterápiára a szezonális depressziósok 70–80%-ának panaszai megszűnnek. A nem reagáló eseteknél a fény intenzitását és/vagy a terápia időtartamát kell növelni. A fénykezelés legalább 10 napig tart, de sokszor a tél végéig szükséges folytatni, mivel a fényterápia idő előtti megszakításakor egy héten belül visszaesés következhet be.

A pontos hatásmechanizmus egyelőre nem ismert. A betegség kialakulásában szerepet tulajdonítanak a napszaki ritmus zavarának és a tobozmirigy hormonjának, a melatoninnak, valamint egy másik fontos központi idegrendszeri kémiai anyagnak, a szerotoninnak.

Az orbáncfű hatásos antidepresszáns

Ha úgy véli, képes egyedül megküzdeni alkalmi kedélybetegségével, segítségére lehetnek a jól bevált gyógynövények. Ezek közül depresszióra a leghatásosabb és a legáltalánosabban elterjedt szer az orbáncfű. Hatóanyag, a hipericin kifejezetten antidepresszáns hatású.

Az orbáncfűből előállított patikaszerek, a tea fogyasztása sok esetben teljesen feleslegessé teszi a gyógyszerek alkalmazását, de fontos, hogy a gyógynövényt kúraszerűen fogyasszuk, legalább másfél, két hónapon keresztül.

A téli depresszió eredményesen kezelhető különböző gyógyszerekkel is, melyeknek hatása kb. 10–14 nap múlva jelentkezik, és a gyógyszert a tavasz beálltáig kell szedni.

A gyógyszeres kezelés előnye, hogy elkerülhető a napi 1–2 óráig tartó helyhez (lámpához) való kötöttség, és ez főleg utazás, ill. intenzív szakmai elfoglaltság esetén jelenthet könnyebbséget.

A betegek tehát saját alkatuknak, egyéni életstílusuknak megfelelően választhatnak a fényterápia és a gyógyszeres kezelés között, de a két módszer kombinálható is. Ilyenkor mind a fénykezelés időtartama, mind a gyógyszer dózisa a szokványosnál alacsonyabb.

S végül egy általános tanács: téli depresszió gyanúja esetén forduljon mindig bizalommal családi orvosához, vagy a területileg illetékes ideggondozó szakorvosaihoz.

[Szlávics Noémi]