Sikertörténet a vakcina gyors kifejlesztése és engedélyeztetése

0
211
Fotó: pixabay.com

Sikertörténetnek nevezte a koronavírus elleni vakcina gyors kifejlesztését és engedélyeztetését szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár, aki sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy a többi európai uniós országhoz hasonlóan Ausztriában is december 27-én kezdődött meg a védőoltások beadását.

„Egy nehéz év után van okunk az örömre” – kommentálta a döntést a kancellár, és a gyors kifejlesztés mellett sikerprojektnek mondta a biztonságot szem előtt tartó, mégis lendületes engedélyeztetési folyamatot és a vakcinák uniós elosztását is. Örömét és köszönetét fejezte ki mind az Európai Unió, mind a tudósok és a gyógyszergyártó cégek felé, akik együttesen járultak hozzá, hogy az oltóanyag – ha kis dózisban is – de még idén eljusson az unió országaiba.

Ausztria az első körben, december 26-án mintegy 10 000 dózis oltóanyagot kapott a Biontech/Pfizer német-amerikai gyógyszergyártó páros készítményéből. A kormány arról döntött, hogy az első adagokat a tartományok között egyenlő mértékben osztja el, így december 27-én nagyjából egy időben kezdődhet el az oltás az összes tartományban. Először a legmagasabb kockázati csoportba sorolt 80 éven felüli, idős-, illetve szociális otthonokban lakó önként jelentkezők kaphatják meg az oltást.

Januártól márciusig három részletben még egymillió vakcina érkezik Ausztriába. A kormány oltási stratégiájának megfelelően a szépkorúak után a kórházak személyzete – kockázati besorolás szerinti sorrendben -, valamint a több krónikus betegséggel is küzdő idősebbek korosztálya következik.

Az uniós elosztási mechanizmuson túlmenően az osztrák kormány több gyógyszergyártóval – mások mellett az amerikai Moderna és a brit AstraZeneca cégekkel – is tárgyal a további adagok beszállításáról – hangsúlyozta Rudolf Anschober egészségügyi miniszter. „Eddig 8 és fél millió adagot rendeltünk, és rendkívüli háttérmunkával folyik a logisztikai előkészítés, valamint az úgynevezett „elektronikus oltási könyv” rendszerbe állítása, hogy a szükséges időben minden zökkenőmentesen rendelkezésre álljon – tette hozzá a miniszter.

Kántor Yvette/MTI/Bécs