A napozásnál nemcsak a bőrünket, hanem a szemünket is védenünk kell az UV-sugárzás káros hatásaitól!

A szem által elnyelt káros UV-sugarak a kötőhártya- és szaruhártya-gyulladás mellett a kúszóhártya, a szürke hályog, sőt az ideghártya károsodásában is szerepet játszhatnak.

A napsugárzás okozta szemkárosodás számos tünete csak hosszabb idő után jelentkezik, ezért különösen fontos, hogy már kisgyermekkorban gondoskodjunk a szem megfelelő védelméről.

A gyermekek szemére különösen ügyelni kell

Egy gyermek szemlencséje még nem képes annyi káros UV-sugárzás kiszűrésére, mint egy felnőtté, így a szem belsejét náluk még több károsító hatás érheti. A szem védelmére az árnyékot adó karimás kalap mellett az egyik legjobb megoldás, ha jó minőségű UV-szűrős napszemüveget használunk.

A szemüveg kiválasztásánál ne a divat követése legyen az elsődleges!

Csak olyan napszemüveget vásároljunk, amely 100%-ban kiszűri az UV-sugarakat és tökéletesen illeszkedik az arcunkhoz! Az olcsó, rossz minőségű, UV-védelem nélküli, sötét szemüvegek többet ártanak, mint használnak, hiszen a sötét színük miatt a pupillánk tágul, és még több káros sugárzás érheti a szem belsejét. A vízparti nyaralásoknál fokozottan védjük a szemünket, hiszen a vízfelszínről visszaverődő káros sugarak további károsító hatást jelentenek.

Allergiás tünetek a szemen

A tavasz és nyár folyamán azonban nem csupán a napsugárzás okozhat szempanaszokat. A tavasszal megjelenő pollenek az allergiával küzdők mindennapjait nehezítik meg. Az állandó viszketés, könnyezés és duzzadt szemek könnyen tönkre tudnak tenni egy nyaralást, ezért időben gondolni kell a megelőzésre, vagy a szükséges kezelési lehetőségekre.

Fertőzések

A napártalom mellett gondolnunk kell a fertőzésekre is. Szemkipirosodás, könnyezés, fényérzékenység esetén – ha kétségünk támad – lehetőség szerint mielőbb forduljunk szakorvoshoz, hiszen egy banálisnak gondolt gyulladás is okozhat komoly szövődményeket.
Nyáron, a nagy melegben használt ventillátorok és az egyre általánosabban elterjedt klímaberendezések is erősen kiszáríthatják szemünket. A szemszárazság okozta panaszok enyhítésére – például égő, idegentestérzéssel járó szemkipirosodás esetén – használjunk a patikákban is kapható műkönny szemcseppeket. Ha tüneteink nem enyhülnek, további szemészeti kezelésre is szükség lehet.

Budai Egészségközpont