Táplálkozással a bőr rugalmasságáért

0
8
Táplálkozással a bőr rugalmasságáért
Fotó: freepik

A bőr szerkezeti egységei, mint a kollagén és az elasztin, fehérjék így megfelelő mennyiségű és jó minőségű fehérje fogyasztása (pl. tojás, hal, hüvelyesek) alapfeltétele az ép bőrszövet fenntartásának. Emellett fontos szerepet kapnak a bőr vízmegkötő képességét fokozó zsírsavak – különösen az ómega-3 és ómega-6 zsírsavak, melyek a sejtmembránok rugalmasságát és védelmét segítik elő. (1) Ezek legjobb forrásai a tengeri halak, diófélék, lenmag és repceolaj.

A kiegyensúlyozott táplálkozásban tehát a vitaminok és ásványi anyagok mellett, a makrotápanyagok aránya és minősége is számít.

A megfelelő vízfogyasztás nemcsak az anyagcserét támogatja, hanem a bőr hidratáltságát is. Bár a vízfogyasztás és a bőr állapota közti kapcsolat nem minden esetben egyértelműen bizonyított, számos tanulmány szerint a megfelelő hidratáltság hozzájárulhat a bőr rugalmasságának fenntartásához (2) Fokozott fizikai aktivitás vagy melegebb időjárás esetén ajánlott a napi folyadékbevitelt arányosan növelni. A tiszta víz mellett a frissítő, antioxidáns hatású gyógynövényes teák (pl. zöld tea, hibiszkusz) is támogathatják a bőrápolást.

Felhasznált irodalom:
1. Calder, P.C. (2015). Functional Roles of Fatty Acids and Their Effects on Human Health. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 39(1), 18S-32S.
2. Palma, L. et al. (2015). The effect of water intake on skin physiology. Skin Research and Technology, 21(1), 1–8.

Forrás: MDOSZ