Tavaszi fáradtság lelkiekben?

0
413
Fotó: gettyimages.com

Bár a legtöbben tudják, hogy mit értünk a tavaszi fáradtság alatt, mégis a tudomány oldaláról nem annyira egyértelmű a válasz.

Végre hosszabbak a nappalok, több a napsütéses óra, kezd ébredezni a természet, csicseregnek a madarak… Ám a környezetünkkel ellentétben mi magunk szokatlanul kimerültek és nyűgösek vagyunk így tél végén, tavasz elején. Ismerős a helyzet? Amennyiben igen, valószínűleg tapasztalta már a tavaszi fáradtság jelenségét. Kevés szakmai anyag áll rendelkezésünkre, ha bele akarjuk ásni magunkat a tavaszi fáradtság hátterébe és kezelésébe.

De az biztos, hogy ezt tömegek tapasztalják saját bőrükön évről évre. Amikor tavaszi fáradtságról beszélünk, azt a megváltozott állapotot írjuk le, ami a márciusi hónap bekövetkeztével az energiaszintünkkel és akár a hangulatunkkal történik. Ilyenkor kifejezetten alacsony energiaszintet, sőt letargiát élhetünk meg, ami nagy kontrasztot képez az ébredező természettel.

Egyes források szerint e mögött pl. az évszakok váltakozásával a szervezetünkben természetesen bekövetkező változások lehetnek, mint a hormonháztartásunk alkalmazkodása a hosszabb nappalokhoz. Mint minden változás, ez is energiát követel meg tőlünk, tehát kifáraszthatja a szervezetet. Továbbá lehetséges okként említik még a szerotonin nevű hormontartalékunk (amit gyakran csak „boldogsághormon”-ként emlegetnek) kimerülését a hosszú, sötét és hideg téli hónapok következtében.

Mit tehetünk tehát a tavaszi letargia ellen testileg és lelkileg?

Engedjük be a napfényt!

A lehetséges háttérokokat áttekintve kézenfekvő „mankónak” tűnik, hogy legkésőbb a tavasz bekövetkeztével jobban odafigyelünk arra, hogy több időt töltsünk természetes napfényben. Kapóra jön az egyre kellemesebb idő, a sütkérezést akár egy kirándulással is összeköthetjük, így profitálva a természet és a mozgás gyógyító erejéből is.

Fotó: 123rf.com

Tegyük első helyre az alvást!

Mindenféle változás, akár csak az évszakok váltakozása is energiaigényes folyamat szervezetünk számára. Ha emellett még magán- vagy munkahelyi életünkben is vannak változások, akár csak egy érzelmileg turbulensebb időszak, akkor különösen nagy szükségünk lehet arra, hogy első napirendű ponttá tegyük a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást.

Az este 10 és éjjel 1 óra közötti alvás rendkívül fontos.

Fontos, hogy mindenképpen éjfél előtt kerüljünk ágyba, hogy a mélyalvási szakaszok is ki tudjanak alakulni: ezektől érezzük majd magunkat kipihentnek. Figyeljünk oda arra, hogy lefekvés előtt 1-2 órával már ne nézzünk képernyőt (sem tévét, sem okostelefont stb.). Inkább olvassunk és kezdjük el az elalvás előtti rutint.

Tavaszi nagytakarítás – belülről

Fontos, hogy figyeljünk fiziológiás igényeink kielégítésére (elegendő alvás, evés, ivás, napfény), ugyanakkor ne feledkezzünk meg a lelkünkről sem. Ahhoz, hogy belülről is „kitavaszodjon”, érdemes lehet a tavaszi nagytakarítást „belülről” kezdeni. Ez jelentheti azt, hogy leporoljuk és újra elővesszük az éves céljainkat, amiket a szürke és vacogós téli hónapokban esetleg félretettünk. Milyen munkákba akartunk belevágni a jobb idő érkeztével? Talán a kertet akartuk átépíteni? Vagy digitalizálni a régi családi képeket? Az új célok állítása vagy a régiekkel való újraismerkedés maga is energizálhat. Hagyjuk, hogy inspiráljon minket az éledező természet, és érezzük meg, hogy életünk milyen területén szeretnénk „kirügyezni”!

Langer Viola
pszichológus
www.nyugizona.hu