Tavaszi hajvizsgálat

0
855

A téli hónapok elmúltával gyakran vesszük észre, hogy hajszálaink állománya károsult, töredezik, végei felrostozódnak, a hajszálaink elvékonyodnak. Sokszor hajlamosak vagyunk a tavaszi fáradtságunkra, vitaminhiányunkra fogni ezen jelenségek okait.

Seborrhoea

A hajunk állományának állapota biztosan követi az évszakok változásait, hiszen ősszel kifejezetten növekedhet a hajhullásunk mértéke, olykor ijesztő mennyiségben is.

A tél folyamán leginkább a zárt, száraz levegőn való tartózkodás, a sapka vagy a kalap viselése is okozhat fejbőrviszketést, korpázó hámlást. A szaknyelv seborrhoeának nevezi.

Gombák a fejbőrön

Többször igazolták speciális gombák jelenlétét a korpázó gyulladt fejbőrön, de ezen elváltozásnak a gomba csak egyik tényezője lehet. Az ilyen esetekben ajánlott gyógysamponok hatásosak, de tartósan nem tudják megszüntetni a gyakran visszatérő kellemetlen tüneteket.

Sressz, tartós hullám, hajfonás

A mindennapi munkánk során létrejövő feszültségek, stresszhelyzetek, lelki megrázkódtatások is befolyásolják a természetes anyagcsere-folyamatainkat, következményesen a szaruképződést és hajunk állományát. Nagymértékben károsítja hajszálainkat a tartós hullámok alkalmazása, a hajszálak kiszőkítése is.

Ama oly divatos vékony fonatok kialakítása egy folyamatos húzást alakít ki a hajas fejbőrön, ami jelentős hajállomány-pusztuláshoz is vezethet. Sajnos az ilyen haj ápolása igen nehéz, és nem megoldott.

Hajvizsgálat

A tavasz kezdetén alaposan vizsgáljuk át hajunk állományát és igyekezzünk észrevenni fejbőrünk elváltozásait, a kisebb gyulladásokat a homlok, a haj és a fejbőr határán, a fülek mögötti területeken vagy a tarkótájon. A tavaszi hajdivat viselésében és kialakításában a hajvégek visszavágását és természetes adottságainak a megőrzését tekintsük elsődlegesnek. A nagy szellemi igénybevételünk mellett gondoljunk a testmozgásra és az egészséges táplálkozásunkra is. Bizony nem árt, ha panasz esetén elvégeztetjük a legalapvetőbb laborvizsgálatokat, és ha szükségét érezzük, akkor szakorvos segítségét is vegyük igénybe.

 

 

dr. Major Endre
bőrgyógyász