Tavasz, diéta, böjt – 2. rész

0
379

Ügyeljen a fokozatosságra!

A böjtre felkészülni is szükséges, illetve azt megtörni is csak fokozatosan, módszeresen szabad. Böjt előtt napról – napra csökkentsük a táplálékbevitelt, hagyjuk el a zsírokat, a sót, a cukrot, a húsneműket, a tejtermékeket, és térjünk át csupán a növényi táplálékok fogyasztására, majd azt is fokozatosan hagyjuk el.

A böjt megtörését is óvatosan végezzük, reggelire együnk kevés reszelt almát, ebédre főtt zöldséget, kevés nyers gyümölcsöt is fogyaszthatunk, amiket alaposan megrágva nyeljünk csak le, így tehermentesítve „csökkentett üzemmódban” lévő szervezetünket. Vacsorára is hasonlóképpen válasszunk az ennivalókból. Emellett nyákosra főzött barna rizst is ehetünk. A következő napon már vehetünk magunkhoz joghurtot, könnyű sajtokat, gabona-termékeket, növényi olajokat is. Cukrot, húst lehetőleg csak harmadnaptól fogyasszunk.

Aki dohányzik, hagyjon fel vele egy időre, de legalább alkudjon meg magával, és csökkentse minimálisra a nikotinbevitelt. Ez nemcsak azért fontos, mert a böjtölő szünetelteti a szervezetébe való méreganyag-bevitelt, hanem mert a böjt lelki tényezője, az önmegtagadás és önfegyelem gyakorlása is megkívánja ezt.

Ám vigyázat! Szív-és érrendszeri betegségekkel élők, cukorbetegek, vesebetegek, gyomorpanaszokkal küzdők, legyengült állapotban lévők, idősek, gyerekek, illetve mindazok, akikben megválaszolandó, egészségükre vonatkozó kérdések merülnek fel, csak orvossal történő konzultáció után fogjanak bele bármiféle önkéntes táplálékmegvonásba, diétába, tisztító-kúrába.

Egyszerű tavaszi diéta

Aki a „drasztikusabb” böjtölésre nem vágyik, az csak a húsneműket, az állati zsiradékot kerülje, fogyasszon zsírszegény tejtermékeket, és ő is igyekezzen minél több növényi élelmet venni magához, illetve próbálkozzon meg az esti étkezés kihagyásával.

 • Reggelire fogyasszon sok gyümölccsel és joghurttal vagy kefirrel gabonapelyheket, ebédre zöldséglevest, desszertnek esetleg rétest, (de semmiképp sem vajkrémes süteményt) uzsonnára egyen zsírszegény túrót retekkel, paradicsommal, hagymával, ízlése szerint.
 • A vacsorát célravezető kihagyni, ám ha vacsorázna is ,ehet tengeri halat párolva párolt zöldségekkel, héjában sült burgonyával, amelyeket zöldfűszerekkel ízesített, és csak kevéssé sózott meg (a kevés só minden(!) élelemre vonatkozik).
 • Fehérkenyér helyett barna, több magból készült, teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyeret vásároljon.
 • Nassolásra tartson otthon például „bulátát”, korpa-kekszet, amik egyrészt elveszik az étvágyát, illetve egészségesek is.
 • Lehetőleg minden nem diétás élelmiszert (mogyorókrém, szörpök, zsíros sajtok, húsok, tészták, felvágott-félék, vaj, stb..) fogyasszon el még a diéta előtt, vagy ajándékozza valakinek, hogy ne eshessen kísértésbe…
 • A cukrozott gyümölcslevek helyett inkább a százszázalékos, rostos levekkel, gyógyteákkal, otthon „centrifugált” gyümölcsitalokkal csillapítsa szomját.
 • Édességet (krémek, csokoládé, kekszek stb…) ne fogyasszon, és az étkezések között igyon minél több ásványvizet(!). Ezzel a céltudatos, fegyelmezett táplálkozással, amennyiben képesek vagyunk hosszabb időn keresztül megvonni magunktól a nassolnivalót, és naponta sportolunk, de legalább sétálunk egy nagyot, pár héten belül látványos súlycsökkenést érhetünk el.

Amit szabad

 • fele akkora mennyiségeket fogyasztani
  Az „amit szabad” kategóriából bármit fogyaszthat, a lényeg, hogy csak fele akkora mennyiségben, mint azt diéta nélkül tenné!
 • sok-sok folyadékot inni
  Igyon meg annyi folyadékot, amennyit csak bír, és részesítse előnyben az ásványvizet, gyógyteákat, friss gyümölcsből házilag készített gyümölcsleveket!
 • zöldségeket, gyümölcsöket, sovány tejtermékeket, teljes kiőrlésű kenyeret enni
  Fogyasztható bármilyen zöldségféle és burgonya, bármilyen gyümölcs (kivéve banán! és módjával szőlő), sovány tejtermékek, barna, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, növényi magvak, rizs, köles, stb., növényi pelyhek, hal, méz, zöldfűszerek, növényi olajok, gyógyteák.

 

Minél több friss, nyers kosztot, és kevesebb hőkezelt élelmiszert fogyasszon! A diétának, az egészséges, úgynevezett reform-táplálkozásnak jelentős szakirodalma van, érdemes ilyen szakácskönyvből recepteket választani, és diéta előtt kicsit bővíteni táplálkozás-tudományi ismereteinket, hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt semmilyen életfontosságú, nélkülözhetetlen tápanyagban!

 

Galenus