Tavasz, diéta, böjt – 1. rész

0
501

A húsvét előtti negyven nap a keresztény hagyományban a böjt ideje, de nagyjából erre az időszakra érdemes időzíteni az úgynevezett tisztítókúrákat, böjtlé-kúrákat. Pár napos szakszerű, okos diéta nem csak a testnek kedvez, hanem a szellem és lélek számára is jótékony, gyógyító és tisztító hatású.

Nehéz téli ételek – könnyű tavaszi saláták

Téli táplálkozásunk sokkal inkább megterhelő szervezetünk számára, mint a tavasztól őszig tartó gyümölcsben, zöldségben dús időszak, amikor sokkal több egészséges, könnyen emészthető, tisztító hatású táplálékot veszünk magunkhoz, mint a hideg, fagyos időkben. Gondoljunk csak például a töltött káposztára, zsíros pörköltökre, sültekre, és az ezek mellé elfogyasztott kevéske savanyúságokra, majd vessük össze ezeket a nyári menükkel, például a könnyű és ízletes vegyes tavaszi-nyári salátákkal, friss gyümölcsben gazdag könnyű étkezésekkel…

A tisztító böjt

A szervezet tehermentesítésével, az általános tisztítással megszabadulhatunk a lerakódott káros anyagcseretermékektől, salakanyagtól, „kiseperhetjük” ér-rendszerünk, emésztőrendszerünk. A böjtölés során fokozottan magunkhoz vett folyadékmennyiség bőrünkre is jótékony hatással van, mely néhány napos böjtlékúra után kisimul, tisztább, szebb fényű lesz. Érdemes szaunába is járni a böjtös napok alatt, mivel az izzadás fokozásával felgyorsul az anyagcsere-termékek távozása a szervezetből.

Böjtös ételek, italok

Böjtös ételnek számít minden növényi táplálék, főként pedig a zöldnövények, vagy például az alma, vagyis a kevésbé kalóriadús gyümölcs-és zöldségfélék is. Böjt idején lehetőleg kerüljünk minden húsneműt, zsiradékot, és más táplálékot csak módjával, mértékkel fogyasszunk, mert csak így tud könnyen tisztulni szerveztünk.

 • Fokozott folyadékbevitel

  A böjtölést érdemes pár napig úgy tartani, hogy szilárd táplálékot nem veszünk magunkhoz. Aki a reggeli kávéról nem képes lemondani, mert úgy véli, kávé hiányában rátörne a fejfájás, tejjel és vízzel hígítva, mézzel ízesítve fogyassza el napi adagját.

  Napközben (lehetőleg bio, épp ezért vegyszer -és tartósítószer-mentes ) zöldségből és gyümölcsből készült leveket fogyaszthatnak a léböjt-kúrázók, a céklalé például kifejezetten vértisztító hatású. Ilyen termékeket a legtöbb bioboltban lehet kapni. E mellet szükséges naponta legalább 5 alkalommal elkortyolgatni 5 csésze salaktalanító-teakeverékből készült italt, még melegen. Előre elkészített filtertasakos változat a nagyobb drogériákban beszerezhető.

  Vacsorára otthon készíthetnek zöldséglevest paradicsommal, káposztával, paprikával, répával, burgonyával, céklával, karalábéval, bő vízzel főzve a zöldféléket, amíg meg nem puhulnak. A zöldséget nem igazán szabad elfogyasztani ( ezért tegyék félre inkább későbbre, vagy fogyassza el a családból (némi salátaöntettel meglocsolva) az, aki éppen nem böjtöl). Csak a leves levét szabad meginni, apró kortyokban, vagy kanalanként. Borsot, sót, paprikát használni tilos, de bazsalikommal, petrezselyemmel, oregánóval ízletesebbé tehetik a zöldséglevest a böjtlékúrázók.

 • Kávé helyett zöldtea

  A koffein-megvonás ellensúlyozására fogyasszanak frissítő hatású zöld teát, mely nemcsak serkent, de anti-oxidáns hatása révén a sejtjeinkre is jótékony hatású.

 • Ásványvíz

  Aki nem eszik a böjt idején, az naponta mindent együttvéve legkevesebb 3 literrel igyon, vagy ennél annyival többet, amennyivel jól esik. Minél több folyadékot fogyasztunk, annál eredményesebb a vértisztító, salaktalanító hatás. Az ásványvízből a buboréktalan forrásvizet válasszák!

 

Forrás: Galenus