Ginkgo biloba -, hogy jobban tudjon koncentrálni

0
1013

A Ginkgo biloba, vagyis a páfrányfenyő kitűnő hatású memóriazavar és koncentrációs problémák esetén, vagy csak egyszerűen jótékony segítőtárs a vizsgaidőszakban.

Sokan megcsodálják sétányok mentén, parkokban a dekoratív páfrányfenyő legyező formájú, két lebernyegből álló, egyesek szerint szerencsét hozó leveleit. Azt azonban csak kevesen tudják róla, hogy a páfrányfenyő, latin nevén Ginkgo biloba, a földön élő egyik legősibb és a környezeti ártalmaknak leginkább ellenálló fa. A második világháborús atombomba-robbanást Japánban a páfrányfenyők – számos más növényi fajjal ellentétben – túlélték. Ma már ismert, hogy a fa szívósságát az általa termelt méreganyagok okozzák, és ezeknek köszönhető az is, hogy a fák számos bogárinváziót sikeresen átvészelnek.

A hagyományos indiai gyógyításban hosszú életet ígérő, mitikus fának tartották a páfrányfenyőt, azonban a nyugati gyógyításban csak az elmúlt században figyeltek fel rá. Napjainkban a páfrányfenyő a gyógynövények népszerűségi listáján az elsők között szerepel.

Minek is tudható be a nagy siker?

Ma már bizonyított, hogy a levelekből készült kivonat számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amik az idős korral általában együtt járó kellemetlenségek kezelésére alkalmasak. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az emlékezetzavarok, valamint a koncentrációs problémák enyhítésére és kezelésére sikerrel használható a páfrányfenyőlevél. Idős korban az agy vérellátása romlik, ezért az agysejtek kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jutnak, mint amennyire szükségük lenne. A rendelkezésre álló elégtelen mennyiségű oxigén és energiaforrás miatt az agyi funkciók ellátása is károsodhat, és többek között memóriazavar, felejtés léphet fel. Az ember nem emlékszik rá, mit szeretett volna a boltban vásárolni; kétszer vagy akár háromszor kérdezi meg ugyanazt egy óra leforgása alatt; és érzi, hogy szokatlanul sokáig tart és nehéz valamit átgondolni, és még lehetne folytatni a felsorolást az ismerős tünetekkel.

A Ginkgo biloba jótékony hatásai

Az előbb említett problémák oka az elégtelen vérellátás, ami nagyon gyakran érelmeszesedésre és érszűkületre vezethető vissza.

A páfrányfenyő levelének értékes hatóanyagai javítják a vérkeringést, az agy vérellátását, és így elősegítik az emlékezőképesség javulását, illetve a reakcióidő csökkenését.

Sok esetben panaszkodnak az idős betegek szédülésre, fülzúgásra, fülcsengésre: ezeknek a tüneteknek a hátterében is gyakran az agyi vérkeringés korral bekövetkező romlása áll. A páfrányfenyő levelének értékes hatóanyagait tartalmazó gyógyhatású készítmények szedése ilyen esetekben is az állapot javulásához vezet.

Milyen formában?

Gyógyszertárakban a páfrányfenyő levelei nem vásárolhatók meg, csak a belőle előállított készítmények kaphatók. Bármennyire is a természetesség híve valaki, nem szabad a levelek gyűjtésébe fogni és belőlük teát főzni, mert azok hatóanyag-tartalma rendkívül alacsony, és nagy mennyiséget kellene összeszedni ahhoz, hogy a várt kedvező hatás bekövetkezzen. Emellett a levelek mérgeket is tartalmaznak, amik csak speciális eljárással választhatók külön az értékes hatóanyagoktól.

Megoldásként marad tehát a patikai készítmény, aminek az egyszeri alkalmazásától nem kell csodát várni; körülbelül három-négy hétig tartó rendszeres szedés után érezhető a hatás, azaz az emlékezet javulása, a reakcióidő csökkenése, esetleg a fülzúgás, a fülcsengés, a szédülés abbamaradása.

Egyet azonban nem szabad elfelejteni: a páfrányfenyőlevélből készült gyógyhatású készítmény szedését orvossal vagy gyógyszerésszel mindig meg kell beszélni!

 

dr. Budai Marianna
gyógyszerész