Tavasszal előtérbe kerül a szép haj, a szép köröm és a szép bőr

0
1414

Tavasszal sokan keresik fel a bőrgyógyászt panaszaikkal: hajhullással és körömtöredezéssel. Vajon mi állhat a háttérben?

A tavasz beköszöntével azonban egyre többen keresik fel a bőrgyógyász szakorvost egy igen gyakori panasszal: hajhullással, körömtöredezéssel. Vajon mi állhat a háttérben? Erre keressük a választ a továbbiakban…

Régebben inkább időskori betegségnek tekintették a manapság egyre gyakoribbá váló hajhullást. – Jellemzően a 28-50 közötti korosztály, közülük is inkább a nők keresik fel a bőrgyógyászt ilyen panaszokkal – mondja dr. Dálnoki Olga bőrgyógyász főorvos. – Ha számszerűsítjük, akkor száz betegből ma harminc-negyven páciens küzd a hajhullás problémájával. Különösen a fiatalabbak tapasztalják meg ezt a kellemetlen állapotot, ők azok, akik két-három hét türelmi idő után szinte azonnal orvoshoz fordulnak.

Mi okozhatja a haj, a köröm és a bőr rossz állapotát?

Gyakori jelenség, hogy a hajhullás és a körömtöredezésért környezeti ártalmak, stressz, a nem megfelelő táplálkozás, a kevés mozgás, a relaxálás hiánya áll, de hormonális változások, gócos betegségek, mérgezések, autoimmun vagy daganatos megbetegedések is felelhetnek a hajkorona fogyatkozásáért. – Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy mindenkinél más és más probléma állhat a háttérben, még akkor is, ha a tünetek hasonlóak – teszi hozzá a főorvosnő.

A hajhullásról

A szőrtüszők legaktívabb szerkezetei testünknek, egész életünkön át folyamatosan termelik a szőrszálakat, felfokozott anyagcserét folytatva. Ha szervezetünk anyagcsere folyamatai optimálisak, várhatóan csak a természetes, fiziológiás hajhullással, azaz napi 60-100 hajszál elvesztésével kell számolnunk. Persze léteznek olyan időszakok, amikor ennél intenzívebb hajhullást élünk meg valamennyien: jellemzően ide tartoznak a tavaszi hónapok, amikor a sokáig sapka, kalap alá zárt, száraz levegőt megtapasztaló haj hullással felel mindezért. Ebben az esetben átmeneti jelenségről van szó. Ugyancsak átmeneti problémának tekinthető a várandósság és a szoptatás idején bekövetkező hajhullás, amely a hormonális változások után, megáll, a haj újra erőteljes növekedésnek indul.

A hajhullás lehet visszafordítható és visszafordíthatatlan folyamat, utóbbi, ha nem is állítható meg, de megfelelő kezeléssel lassítható. Szerencsére ritka a „totális” hajhullás jelensége, jóval gyakoribb a ritkulás (a fej egész terültéről egyenletesen hullik a haj) vagy a foltos hajhullás (kopasz foltok alakulnak ki). Ma már egyre több, hatásos kezelési módszer áll rendelkezésre: a vérbőséget okozó hajszeszek, a szájon át szedhető B vitamint és nyomelemeket tartalmazó kapszulák vagy az ugyancsak ilyen tartalmú haj- és körömnövekedést serkentő spray-k.

– A patikákban számtalan, vény nélkül megvásárolható készítményhez juthatunk hozzá, de amennyiben nem javulnak a tünetek a hajhullós beteg legjobb, ha bőrgyógyász szakorvoshoz fordul – mondja dr. Dálnoki Olga. A tapasztalt szakember a megfelelő vizsgálatok után dönt a kezelésről, hiszen az sem mindegy például, hogy a hajhullás mellett kell-e más, a fejbőrön jelentkező bőrbetegséget kezelni. A betegeimnek mindig azt mondom, képzeljék el, hogy a fejük egy gondozott virágoskert, amit ha megfelelően táplálnak, öntöznek, ápolnak, egyik napról a másikra kivirul.

Forrás: Inspira