Tippek, hogy ne gyötörjön az allergia

0
1993
Fotó: gettyimages.com

Napjainkban ritkaság számba megy az olyan család, ahol nincs allergiás. Nyugodtan mondhatjuk, hogy népbetegségről van szó. Dr. Medveczki Zoltán fül-orr-gégészt kérdeztük arról, hogy mi is pontosan az allergia, mikor alakulhat ki és mit tehetünk ellene.

„Az allergiás betegség azt jelenti, hogy a szervezet túlreagál bizonyos idegen anyagokkal szemben és bizonyos területeiben, szerveiben emiatt gyulladás következik be.

Az allergológus feladata, hogy a betegnek élhető legyen az élete, hogy mindez ne okozzon mindennapos problémát” – mondta Dr. Medveczki Zoltán, majd hozzátette, hogy az allergiás betegségek főként gyerekkorban jelentkeznek, és valószínű, hogy végigkísérik az ember életét. „Már a kezelés elején fontos kizárni mindenféle olyan organikus elváltozást, ami súlyosbíthatja az allergiás tüneteket. Például légúti allergia esetén ne legyen a betegnek orrsövényferdülése, ami eleve rontja az orr légzését. Az allergiás betegségek sűrűn párosulnak az orrnyálkahártya idült, gyulladásos duzzanatával, de ez lézeres kezeléssel csökkenthető, elmulasztható” – mondta Dr. Medveczki Zoltán fül-orr-gégész szakértő.

„Allergia esetén hiposzenzibilizálást is tudunk alkalmazni, ami azt jelenti, hogy nyelv alatti cseppekkel a beteg szervezetet hozzászoktatjuk ahhoz az allergénhez, amivel szemben túlérzékennyé vált. A hiposzenzibilitás révén kialakul egy védettség, így az allergiás tünetek csökkennek. E módszer bevethető házi por vagy „lakáson belüli allergiák” esetén is, ilyenkor viszont egész évben alkalmazzuk a kezelést.

Hazánkban nagyjából 3 millió allergiás van

Nagyon sokféle allergiafajta van, de most kettőt veszünk górcső alá: a szénanáthát és a poratka elleni allergiát. Bár előbbiről nagyon sokat lehet tudni, utóbbiról vajmi keveset. Most olyan tippek következnek, melyekkel elkerülhetjük vagy enyhíthetjük az allergiás reakciókat.

Fotó: 123rf.com

Mit tehetünk pollenallergia, szénanátha ellen?

Manapság nincs olyan ember, aki közelebbről vagy távolabbról ne ismerkedett volna meg a szénanáthával, ami többnyire kora tavasztól késő őszig keseríti meg a betegek életét. Az allergének és a tünetek legtöbbször ismeretesek, de a megfelelő megoldás nem mindig.

  1. A lakás összes szobáját csak késő este vagy hajnalban szellőztessük, de akkor alaposan.
  2. Már kora tavasszal szereltessünk az autónkba speciális pollenszűrőt, amit évente vagy 15.000 kilométerenként kell cserélni.
  3. Az átlagosnál gyakrabban mossunk kezet, arcot és hajat.

Mit tehetünk poratka ellen?

A poratkák sajnos szinte az összes háztartásban fellelhetőek. Ezek az alattomos élőlények megannyi panasz okozói, mégis méltatlanul keveset beszélünk róluk! Kedvenc búvóhelyeik közé tartoznak a szőnyegek, ágyneműk, plüssállatok, függönyök és kárpitok. Rendszeres takarítással, mosással és porszívózással némileg védekezhetünk ellenük, de utóbbi csak akkor használ valamit, ha a porszívónk rendelkezik ún. HEPA szűrővel. Az ágyneműt lehetőség szerint hetente mossuk, méghozzá minél magasabb hőmérsékleten (min. 60 fokon).