Veszélyben a férfiak – kétszer nagyobb a halandóság köreikben

0
3457

Európában a 15-64 éves korosztály körében a férfiak halandósága kétszer nagyobb, mint a nőké. Az idő előtti halálozások okai között kiemelt helyet foglal el a rákbetegség. A férfiak körében leggyakrabban diagnosztizált rákfajta a tüdőrák mellett a prosztataráknak is sok az áldozata, pedig a korán felfedezett prosztatarák jól gyógyítható betegség.

 

Szomorú vezető szerepe van Magyarországnak

A rákos megbetegedések okozzák a 65 év alatti férfilakosság halálozásának egyharmadát.  A tumor okozta halálozási arány a férfiak körében kétszeres különbséget mutat az EU 27 országaiban.  A mortalitási ráta legmagasabb Kelet-Európában, ezen belül is a „szomorú vezető” szerep jut Magyarországnak.

 

Sajnos, a férfi a gyengébb nem.

  • A férfiak 4-5 évvel kevesebben élnek Európában.
  • Hazánkban 5-8 évvel korábban halnak meg.
  • A halálozási többlet 2/3-ad része a helytelen életmód miatt alakul ki.

 

Egy nagy bajuszos féfi vastagkeretes szemüvegben szobabiciklizik és kezében brokkoli.

 

A prosztatarákot megelőzni nem lehet – a gyógyuláshoz a szűrésen keresztül vezet az út

Európában az idősebb férfilakosság körében igen gyakran diagnosztizált tumoros betegség a prosztatarák: mintegy 3 millió férfi érintett. Az időben felismert prosztata tumor jól kezelhető. Prosztatája minden férfinak van, de rejtett helyen és ezért nem tudatosul, hogy rendkívül fontos az ötven év feletti férfiak rendszeres prosztatavizsgálata.

 

  • A Magyar Rákellenes Liga felhívja az ötven fölötti férfiak figyelmét, hogy ha több mint egy éve nem vettek részt prosztata vizsgálaton, forduljanak orvosukhoz.

  • A június harmadik vasárnapján ünnepelt Apák Napja alkalmából a Liga kéri az édesapjukért felelősséget érző lányokat, férjüket szerető feleségeket és a felnőtt gyermekükért felelősséget érző édesanyákat, hogy ösztönözzék a szeretett férfit a rendszeres, de legalább évi egyszeri orvosi ellenőrzésre.
  • A Magyar Rákellenes Liga honlapján elindítja a prosztata egészségével kapcsolatos orvos válaszol rovatát. Ezzel kívánja segíteni azokat a férfiakat, akik a háziorvossal vagy urológussal való személyes konzultáció előtt szeretnének általában tájékozódni a prosztataproblémákról szakember segítségével.

 

Figyelni kell a test jelzéseire

A korai felismerést nemcsak az orvosi vizsgálat segíti, hanem a betegség lehetséges jeleinek figyelése, észlelése s gyanú felmerülése esetén az orvos felkeresése is. „Ha nem figyeltem volna oda, hogy a testem másként viselkedik, mint szokott, ma nem beszélgethetnénk” − erősítette meg Szacsvay László színművész, aki 6 évvel ezelőtt észlelte azokat a figyelmeztető jeleket, melyekről bebizonyosodott, hogy prosztatarák okozta. Az eredményes kezelést követően a művész úr sikeres pályafutása töretlenül folytatódott, jelenleg is több színdarabban játszik, és a Magyar Rákellenes Liga a prosztatarák korai felismerése érdekében folytatott munkáját támogatja. 

Magyar Rákellenes Liga