5 dolog, amit sokan nem tudnak a pikkelysömörről

0
773
Fotó: 123rf.com

A pikkelysömör gyulladásos bőrbetegség, száz emberből körülbelül kettőt érint hazánkban. Első tünetei bármikor kialakulhatnak, leggyakrabban fiatal felnőttkorban vagy a menopauza környékén jelennek meg. A pikkelysömörrel kapcsolatos további fontos tudnivalókat dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica főorvosának segítségével foglaljuk össze.

Nem csak a bőrön okoz tüneteket

Pikkelyesen hámló, száraz, vörös foltok a bőrön bárhol megjelenhetnek, helyenként viszketést is okoznak. A legjellemzőbb a hajas fejbőrön, a térd és a könyök területén megjelenő bőrtünetek. A pikkelysömör nemcsak bőr, hanem  köröm elváltozásokat is okozhat. 

„Általában minden harmadik betegnél látható elváltozásokat okoz a körmökön a pikkelysömör: apró bemélyedések,  olajfolthoz hasonló elszíneződés, sárgás, felmorzsolódott köröm, pikkelyképződés a köröm alatt és a körömágy gyulladása is jelentkezhet. Ezek a tünetek esztétikai panasz mellett, fájdalmasak, akadályozhatja a betegek  mindennapi tevékenységét.”

Más betegségekkel is járhat

  • A pikkelysömör ízületi elváltozásokat is okozhat, ez a psoriasisos arthritis. 

Körömtünetek észlelésekor mindig felmerül az ízületi érintettség lehetősége is.

  • A betegség viselése nagy lelki terhet jelenthet az érintetteknek, a pikkelysömör mellett gyakran jelentkezik szorongás és depresszió is
  • A pikkelysömörös betegeknél fokozott a szív- és érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség és az elhízás kockázata is. A kezelés során ilyen irányú szűrő, megelőző vizsgálatokra, életmódtanácsokra is érdemes kitérni.

Fertőző betegség?

A pikkelysömör pontos kiváltó okai nem ismertek, genetikai hajlam, környezeti és életmódbeli hatások is befolyásolják megjelenését. Családi halmozódás megfigyelhető, de klasszikus öröklésmenet nem állapítható meg.

Fotó: 123rf.com

 A tünetek megjelenésének oka, hogy a bőr hámsejtjeinek megújulása nem a szokásos 3-4 hét, hanem 3-4 nap alatt megy végbe. A bőr azonban ilyen gyorsan nem képes megszabadulni az elhalt hámsejtektől, így az újonnan képződött hámsejtek egymásra rakódnak, ez okozza a jellegzetes pikkelyes foltok megjelenését. A bőrtünetek megjelenését  gyulladásos folyamatok indítják el illetve kísérik. 

 A pikkelysömör tehát nem fertőz, érintkezés útján nem lehet továbbadni.

Hogyan zajlik a kivizsgálás?

Az esetek többségében a jellegzetes tünetek alapján a szakember klinikai vizsgálattal  megállapítja a diagnózist. Olykor laboratóriumi vizsgálatokra is szükség lehet – például a gyógyszeres kezelés beállításához.

 A pikkelysömör súlyosságát a PASI index alapján határozzák meg. Ez a test egyes régióiban előforduló tünetek  aktivitása, kiterjedése vagy azok hiánya alapján, 0-72 közötti pontszám lehet. Ezzel lehet meghatározni egy adott betegnél a pikkelysömör súlyosságát, illetve változása mutatja az  adott kezelés hatékonyságát. Speciális kérdőív – Bőrgyógyászati Életminőség index – segítségével pedig azt lehet megállapítani, hogy a betegség mennyire korlátozza a páciens mindennapi tevékenységét.

Fotó: 123rf.com

Csak gyógyszerekkel kezelhető?

A pikkelysömör  kezelésének célja a tünetek csökkentése és a fellángolások megelőzése. Ebben fontos szerepe van a gyógyszeres, fényterápiás kezeléseknek és a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő, illetve bőrtápláló krémek mellett az életmódnak is. A stressz bizonyítottan hozzájárul a tünetek felerősödéséhez. Lényeges szerepe van a kezelésben a normál testsúly élérésének/megtartásának, a rendszeres mozgásnak is. A tünetek fellángolását okozhatják még bizonyos gyógyszerek – például egyes magas vérnyomás kezelésére szolgáló készítmények – fertőzések, alkohol és dohányzás. Az eredményes kezeléshez tehát a beteg együttműködésére, életmódbeli változtatásokra is szükség van. 

Forrás: Dermatica