A benőtt köröm veszélyei

0
1702
Fotó: gettyimages.com

A kézkörmök ápolása a könnyű feladatok közé tartozik, a gondot, főleg idősebb korban, a lábkörmök hosszának megrövidítése jelenti.

A lábkörmök megkurtítása eléggé lehetetlen testhelyzetben oldható meg. Vagy mélyen lehajolva végezhető el a művelet, vagy ülve, a székre tett lábat jól előrehajolva kell elérni (nem mindenki dereka szereti ezt a műveletet), vagy artisztikus mozdulattal az „asztal” szélére feltett lábkörmöket kell megrövidíteni. A körmök levágásakor gondot a körömsarkak „kivágása” okoz. Ilyenkor óvatosan félrehúzzák az oldalsó körömágyakat, az olló élét határozott mozdulattal a körömsarok alá teszik, majd a körömszél hegyes végét mindkét oldalon levágják. A bajok itt kezdődnek – mondta el lapunknak dr. Cseplák György nyugdíjas osztályvezető főorvos.

A benőtt köröm problémája

Először: nagy baj, hogy körmeinket már gyermekkorunk óta úgy ápoljuk, hogy ezeket a sarkakat kivágjuk. Az lenne a jó, ha a körmöket, kezeinken is, egyenes szélűre vágnánk. A körmök oldala melletti bőrünk kellően megvastagszik, ellen tud állni a köröm nyomásának. Amikor a körömszéleket kivágjuk, megszűnik a köröm hámot vastagító nyomása, a szaruréteg elvékonyodik. Így a legközelebbi körömszél kinyírása után a köröm elvékonyodott, sérülékeny hámmal találkozik, így azt könnyen bevágja.

Másodszor: nem is lenne nagy baj abból, hogy a körömszéleket kivágjuk, ha megfelelően széles lábbeliket hordanánk. Főleg a hölgyek vállalkoznak arra, hogy tűhegyes lábbelit hordjanak. Ezek természetellenes helyzetbe kényszerítik a lábujjakat. A körmöknek szűk helyen kell elhelyezkedni, nem tehetnek mást, mint hogy belenyomulnak a körömszélre ráboruló oldalsó körömágyba, és a szomszéd ujj oldalába. Tetéződik ez a hatás akkor, ha a cipő magas sarkú, ezekben a lábujjak még inkább a cipőbe nyomódnak. A szűk és hegyes cipőknek köszönhető az első ujj tövében kialakuló bütyök, a kalapácshoz hasonlóan meggörbült lábujjak, és a nyomásra kialakuló tyúkszemek.

Harmadszor: a saját, rosszul megrövidített és oldalán kivágott körmök olyan sérüléseket okozhatnak, amelyek ha befertőződnek gyulladásossá válnak, gennyes folyamat indulhat el. Az így kialakult körömágygyulladás nagyon fájdalmas, járásképtelenséget is okozhat. Mivel kezelést igényel, kötéssel kell ellátni, a beteg láb még kevésbé fér bele a cipőbe.

Negyedszer: a gyulladás gyakran fertőzéses sarjszövetképződéssel jár, vadhús csúfítja el a körömágyat. Ez vérzékeny, puha daganat, amelyet csak sebészi beavatkozással lehet meggyógyítani.

Ötödször: ha a gyulladás kialakulása előtt a lábujjak között, vagy a körömlemezben gombás fertőzés is volt, a gyógyulás jobban elhúzódhat. Arra körömágygyulladás nélkül is ügyelnünk kell, hogy a lábakon gombás fertőzés ne legyen.

Fotó:123rf.com

Hatodszor: ha a körömágyfertőzés kialakul, esetleg a vadhús kinövése bekövetkezik, a nyirokerek gyulladása, ezzel együtt a nyirokcsomók gyulladása teheti még nehezebbé az életet. Ilyenkor a lábon lévő fertőzéstől piros csík halad a lábszáron felfelé és vagy a térdhajlati, vagy a combtői nyirokcsomók érzékennyé válnak.

Hetedszer: súlyos szövődmény a Streptococcus baktériumok által kiváltott orbánc (erysipelas). Ennek a következményei már jóval komolyabbak. Hirtelen kezdődik, magas lázzal, a szélek felé gyorsan terjedő gyulladással, betegségérzéssel jár. Az antibiotikumok felfedezése előtt, az orbáncos (Szent Antal tüzének is hívták) betegek 20%-a meghalt.

Mit lehet tenni?

  • Megelőzésként és otthon elvégezhető gyógyításként javasolom, hogy a körömszéleket ne vágjuk ki, esetleg csak a széleket kerekítsük le. Ha körömvágáskor sérülést okozunk, azonnal kezeljük. Tartsunk otthon fertőtlenítő oldatot. Az ecsetelés után kössük be a sérült ujjat steril gézlapra tett fertőtlenítő kenőccsel. Jódérzékenyek a patikákban kapható más fertőtlenítő folyadékot, jódot nem tartalmazó baktérium- és gombaellenes kenőcsöt, sebhintőport használjanak. Tanácsot kérjenek gyógyszerészüktől.
  • A kezeléshez tartozik, hogy tág lábbelit kell húzni és a lábat pihentetni kell. Az esetleg kialakuló körömágygyulladást is ugyanígy kell ellátni. Ha már a „vadhús”, fertőzéses sarjszövet is megjelenik, próbáljuk meg ezzel a jódos kezeléssel gyógyítani. Szerencsés esetben ezzel is meggyógyítható. Hosszú ideig, hetekig ne kísérletezzünk, a sebészi megoldást nem kerülhetjük el. További tennivalóink is akadnak.
  • A váladékkal érintkező zoknikat, harisnyákat fertőtleníteni kell. Erre a célra fertőtlenítő hatású mosószereket használjunk. Gyakori kézmosással előzzük meg, hogy a fertőzés más testrészekre, más személyekre is ráterjedjen. A lábbeli fertőtlenítésére híg hipós vizet ajánlok: egy liter vízre fél deci olcsó, klórtartalmú hipót kell önteni. Ezzel a vízzel kell a lábbeliket kitörölni. Ez a klóros víz gumicsizmák fertőtlenítésére is alkalmas. Az így kitörölt lábbeliket alaposan ki kell szárítani. Az illatosított fertőtlenítőszerek érzékenyítő hatásúak lehetnek.

„Abban az esetben, amikor a körömágygyulladás lázzal, betegségérzéssel jár, orvoshoz kell fordulni. A súlyosabb fertőzések gyógyszeres kezelést igényelnek. A kezelés beállítását orvosunkra kell bízni. Az otthon található megmaradt, vagy a szomszédasszony által ajánlott gyógyszerek szedése nagyobb bajjal járhat. Életünk fontos alapszabálya legyen: az egészséget veszélyeztető és drágán gyógyítható betegségeket meg kell előzni” – tette hozzá a doktor úr.

dr. Cseplák György
Ny. Osztályvezető főorvos