Fotó: pixabay.com

A bambusz nemcsak egzotikus hangulatú kertek dísze vagy különféle célokra iparilag jól felhasználható növény, hanem napjaink biokozmetikai termékekeinek hatékony alapanyaga is lehet. A bambuszpor, egyéb kivonat elsősorban bőrvédő és regeneráló tulajdonsága miatt arckrémekben, testápolókban használatos, de haj- és körömápoló, valamint smink-készítmények adalékaként is egyre nagyobb teret nyer.

Eredetileg Kínából származik ez a perjefélék családjába tartozó növény, a bambusz, de elterjedt egész Ázsiában, különösen Japánban, sőt még az amerikai kontinensen is. A bambuszfa több méternyire magasodhat, miközben nagyon gyorsan növekszik (fajtól és az éghajlati viszonyoktól függően napi egy métert is gyarapodhat), akár 3000 méterrel a tengerszint felett, olyannyira, hogy még a Himalájában is jelen van.

A bambusz egyik előnye, hogy minden éghajlaton, trópusi, szubtrópusi és mérsékelt égövben is képes megmaradni, így hazánkban is ültethető. Egyúttal kivételes erőforrás, mert 35%-kal több oxigént szabadít fel a légkörben, mint más fák. Többfunkciós növény, amelyet mind díszítő jellege, mind erőssége miatt használnak., de az alkalmazási spektrum egyre szélesebb.

Fotó: gettyimages.com

Az üreges felépítésű, könnyű, rugalmas szárakat az építőiparban is jól hasznosítják (pl. állványzat készítésére). A bambusz fiatal hajtása (bambuszrügy) ehető, az ázsiai konyha egyik kedvenc alapanyaga. A szárát alkotó rostokat  a ruhagyártás szálasanyagként hasznosítja. 

Többek közt a koreai gyógyszerkönyvek e hagyományos összetevője napjainkra a natúrkozmetikumok értékes alapanyagát is jelenti. A bambusz antioxidánsokban gazdag, ezért képes felvenni a harcot a bőrt károsító szabadgyökökkel szemben. Így kivonat vagy por alakban elsősorban bőrvédő és a bőrt megújító készítmények, púderek, smink termékek, de hajápolók, maszkok, egyéb kozmetikai szerek alkotórészeként is egyre gyakrabban találkozhatunk vele.

A zsíros és normál bőrt mattító hatás

A bambusz törzsének belsejében található nedveket begyűjtik, kiszárítják, és porrá alakítják, melynek szemcsemérete határozza meg különféle jó tulajdonságait. Egyebek mellett a por állagú smink készítmények számára kiváló alap lehet- Ha a por finom szemcsés, bőrfeszesítő, lágyító és izzadást elnyelő tulajdonságokkal rendelkezik. Krémekben, emulziókban, smink készítményekben vagy púder formájú dezodorokba selymes, bársonyos tapintást kölcsönöz a bőrnek. 

A kivonatot tartalmazó készítmény jót tesz a zsíros típusú, fokozott a faggyútermelésre hajlamos, könnyen fénylő bőrnek, mivel eltávolítja a felesleges faggyút. Így az arcon alkalmazott smink termék, gél, krém adalékaként a bambusz matt hatást biztosít.

Tisztító tulajdonság

A bambusz törzsből nyert bambuszkivonatot különböző készítményekben hidratáló hatásáért, bőrtisztító képességéért, valamint a pattanásokért felelős Cutibacterium acnes baktériumok elleni gyógyírként is használják. Franciaországban pl. egy Bambusa vulgaris nevű bambuszfajból készítenek kivonatot (többek közt erre a célra), mely fajta vadon nő a dél-keleti területeken. A növény megőrzése és az erőforrások kimerülésének elkerülése érdekében a töveket kézzel szedik, legalább egy éves növekedés után.

Revitalizáló booster hatás

A skin (bőr) boosterek hatásfokozó készítmények, melyek koncentrált hatóanyaggal, adalékanyagal rendelkeznek. A bambusztörzs-kivonatos boosterek rendkívül hatékonyak, mert magas szilícium, protein, ásványi anyag és polifenol tartalmuknak köszönhetően mélyen hidratálják, továbbá rugalmassá teszik a bőrt, a regeneráló és tonizáló tulajdonságuk mellett. Az arcápolásban érett bőr esetén anti-ageing, bőrerősítő hatást váltanak ki, a körömlakkokban vagy -alapokban hozzájárulnak a keratin tartalom megerősítéséhez; a hajtermékekben pedig csökkentik a hajvégek töredezettségét..

Egy házilag elkészíthető, hajdúsító recept

Hajvolumen növelő és hajlágyító spray bambuszból

Sűrűséget és életerőt kölcsönöz a protein, keratin hiányos, elvékonyodott hajnak. A spray nem zsírosítja és nem nehezíti el a hajat. Fénytől távol egy hónapig eltartható.

Összetevők: 10 rizsprotein csepp, 50 ml bambusz hidrolátum, 6 csepp Cosgard kozmetikai tartósítószer. 

Elkészítés: Az összes hozzávalót öntsük egy szórófejes flakonba, zárjuk le, és rázzuk fel alaposan.

Használat: Permetezzük a spray-t a megmosott és törülközővel kicsavart hajra. Vigyük fel a gyökerektől a végekig, majd fésüljük át a hajat. Ezután folytassuk a hajápolást a szokásos szárítással és formázással.

Tudta?

A bambuszt kiegészítők, pl. hajkefék fogkefék, vagy akár krémes tégelyek fedelének készítésére is használják.

Forrás: Galenus