7 igaz/hamis állítás a pikkelysömörről

0
302
Fotó: 123rf.com

Számos tévhit, feltételezés terjed a pikkelysömörrel (pszoriázissal) kapcsolatban. Néhányat számba vettünk, hogy tisztázzuk az erről a krónikus bőrgyulladásról szóló állítások igazságtartalmát.

Fehéres pikkelyekkel borított, viszkető, hámló, jól kirajzolódó, vörös foltok a bőrön, melyeken a korpa-szerű lemezkék (pl. vakarásra) leválhatnak és szétszóródhatnak a ruhán is. Az ilyen jellegű tünetekkel járó autoimmun bőrbetegség, a  pikkelysömör (pszoriázis) gyakran nem túl „tapintatos”, a lakosság mintegy 2%-ának legnagyobb bánatára.

Hiszen „kedvenc” területei –. kéz, könyök, térd, fejbőr, a hát alsó része – legtöbbször a külső szemlélő számára is jól láthatók. Tény, hogy nem ritkán riasztó látványa miatt ez a krónikus gyulladásos betegség súlyosan befolyásolhatja az életminőséget, megzavarhatja a szociális kapcsolatokat, a viszonyt kollégákkal, barátokkal, családdal…

Íme 7 igaz/hamis állítás tisztázása a pikkelysömörről: 

1. A pikkelysömör pszichés alapon jelentkező betegség 

HAMIS
E krónikus gyulladásos bőrbaj kialakulásában az örökletes genetikai hajlam szerepet játszik. De a kór megjelenése és a visszaesések hétterében olyan további tényezők állnak, mint bizonyos gyógyszerek szedése, nagyfokú dohányzás vagy alkoholfogyasztás, a bőr vakarása vagy krónikus fáradtság. A stressz csak egyike lehet ezen, külső hatásra jelentkező okoknak, hozzájárulást jelent a betegséghez. 

2. A testi higiénia elhanyagolásából ered 

HAMIS
Mivel a lehámló, és gyakran a ruházatra hulló pikkelyek a korpához hasonlítanak, úgy tűnhet, hogy az érintett személy elhanyagolja a testi higiéniát. Pedig ez nincs összefüggésben vele, sőt, a túl gyakori, szappannal való mosakodás súlyosbíthatja a betegség tüneteit. Minthogy a pikkelysömör krónikus gyulladásos, autoimmun betegség, a test védelmi immunrendszerének zavarából fakad, amely különösen a bőrsejteket kezdi megtámadni. Ez a keratinociták, az epidermisz sejtjeinek túl gyors szaporodásához vezet. Ahelyett, hogy 28 nap alatt újulnának meg a bőrsejtek, négyszer rövidebb idő alatt megy végbe a folyamat. Ezek a keratinociták felhalmozódnak a bőr felszínén, és pikkelysömör plakkokat képeznek.

Fotó: gettyimages.com

3. Ez a bőrbetegség fertőző 

HAMIS
Ez kitartó előítélet, és bántó a pikkelysömörben szenvedők számára, ha mások a bőrprobléma látványát félelmet vagy undort keltőnek tartják. Hiszen míg bizonyos bőrbetegségek (pl. a bárányhimlő) fertőzőek, a pikkelysömör esetében ez nem így van Gyulladásos betegség, nem vírus vagy baktérium okozza, így nem adható át fizikai kontaktussal. Másrészt, mivel a pikkelysömörnek genetikai összetevője van, fennáll az örökletes átvitel kockázata – ami egyes becslések szerint akár 60-70%-os is lehet, ha mindkét szülőt érintett a betegségben.

4. A pikkelysömör csak a bőrt érinti 

HAMIS
Az említett, kellemetlen és feltűnő bőrtünetek mellett a pikkelysömör felelős lehet  ízületi gyulladásért (az esetek körülbelül 30%-ában), amely a legtöbbször erős ízületi fájdalmat okoz, és kezelés hiányában visszafordíthatatlan elváltozásokká fejlődhet. A pikkelysömör esetében magasabb a kockázata más gyulladásos betegségek kialakulásának is, nem egyszer az egész szervezetet érintően.

5. A pszoriázis gyógyítható 

HAMIS
Nem tudunk egyszer s mindenkorra megszabadulni tőle, de nagy előrelépést értünk el a kezelés terén, hallható a szakemberektől. A kezelések jelentősen csökkenthetik vagy akár megszüntethetik az elváltozásokat és a viszketést, továbbá, amennyire csak lehetséges, korlátozzák a kiújulás esélyét.

6. Mindig gyerekkorban kezdődik

HAMIS
A betegség bármely életkorban megjelenhet, beleértve a csecsemőket is. De nagyon gyakran 20-25 év körüli fiatal felnőtteknél fordul elő.

7. Nem súlyos betegség

HAMIS
A betegek 20%-a szenved a pikkelysömör súlyos vagy mérsékelt formájától, különösen akkor, ha a kór nagy bőrfelületet érint, ízületi károsodással vagy erős fájdalommal, viszketéssel jelentkezik. Ezenkívül a pszoriázis gyakran felelős egyes lelki bajokért is: így az ebben a betegségben szenvedő betegek 30%-a depressziós tüneteket is mutat. Nem feledkezve meg azokról a kórképekről, amelyek megjelenésének a pikkelysömör kedvez. Ilyen lehet a cukorbetegség, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, artériás magas vérnyomás stb. A pszoriázis tehát korántsem triviális betegség

Forrás: Galenus