A fogamzásgátló tabletta csökkentheti a libidót?

0
2113
Fotó: 123rf.com

A fogamzásgátló tabletta csökkentheti a nemi vágyat (libidót). Egyes tanulmányok szerint az ilyen pirulát szedő nők 20–40%-a tapasztalja a szexuális vágy kisebb-nagyobb mértékű esését. Mindamellett a nők kb. 6%-a jótékony hatást vesz észre a vágy feléledése terén: talán a biztonságérzet miatt, a nem kívánt terhesség elkerülése kapcsán.

A fogamzásgátló tabletta hatására csökken az androgén hormon szintje (a petefészek kevesebbet termel belőle), részben inaktiválódik a vérben. Márpedig ezek a hormonok jelentik a libidó forrását. E hormonszint esése maga után vonja a szexuális izgalom és fantázia, valamint a nemi szervek érzékenységének csökkenését is, ami jelentősen kihat a vágy intenzitására.

Az is problémát jelenthet, hogy az androgének – nagyobb mennyiségben – pattanást, aknét, mitesszert okoznak a bőrön. Egyes nők ezért előnyben részesítik az antiandrogén hatású tablettákat, hiszen enyhítik ezeket a kellemetlen bőrtüneteket – de azzal együtt sajnos a szexuális vágyat is.

Mit lehet tenni?

  • Magyarázza el vágya csökkenésének „miértjeit” a partnerének!

A férfi tudjon róla, hogy létezik „kémiai” magyarázata enyhülő libidójának, a fogamzásgátló tabletta miatt, ami biztosíthatja őt arról, hogy ez nem érzelmi változásnak tudható be.

  • Kérjen tanácsot orvosától!

A nőgyógyásza valószínűleg tud ajánlani egy más típusú tablettát, mert egyes formulák kevésbé erős antiandrogén hatást váltanak ki, mint mások.

  • Gondolkozzanak együtt a párjával alternatív megoldáson!

Az ösztrogéntartalmú tapasz, vagy a hüvelygyűrű nem igazán megoldás, mert ugyanakkora dózisú hormont vihet be a szervezetbe, mint a tabletta. Az ideális az lenne, ha a nem hormonális fogamzásgátlók, módszerek felé orientálódna.

A réz ötvözetű spirálok a legtöbbször újraélesztik a nők természetes vágyát. De gyakran kényelmetlenek, mert elhúzódó és erős menstruációt okozhatnak.

  • Óvszerhasználat

Az óvszerek, olykor társítva spermicid termékekkel (spremiumölő hatóanyagú hüvelykúpokkal, zselékkel, krémekkel), szintén jelenthetnek alternatív megoldást.

  • A méhkürt elkötése

Ugyan nem tartják igazi fogamzásgátlásnak, hanem inkább meddővé tételi eljárásnak minősül, mert végleges. Mindamellett ideális megoldást jelent olyan pároknál, ahol a nő pl. a negyvenes éveivégén már nem akar többé gyermeket. De természetesen csak az orvossal történő megbeszélés és alapos átgondolás után alkalmazható ez a módszer. A férfiaknál is lehetséges az ondókivezető cső elkötése (a herék és a prosztata között), amivel felmenti a partnerét a fogamzásgátlás problémája alól, és így gyakran visszatér a nő libidója.

Forrás: Galenus