Hangulatjavítás? Hajrá!

0
532
Fotó: 123rf.com

A stressz, a szorongás sűrűbben tör ránk a mindennapokban, vagy fenyeget a depresszió veszélye? Tudnunk kell, hogy sokat tehetünk e bajok ellen, és a megelőzésről sem szabad megfeledkeznünk.

A táplálkozáson, mozgáson, alváson kívül más lehetőségeket is kipróbálhatunk ahhoz, hogy jobb legyen a hangulatunk.

Zenehallgatás

Mindenfajta lágy zene jótékony hatású lehet a lelkiállapotunkra. Egy szép zenemű hallgatásakor a szellem elszakad a gyötrő gondoktól, aggodalmaktól, és a napi túlhajszoltság után megnyugszik, a légzés nyugodttá válik, a szerotonin termelődése fokozódik. Számos kutatás bizonyítja, hogy a zenei hang alternatív megoldás lehet a szorongás kezelésére a pszichiátriában.

JAVASLATOK
A stresszhormonszint csökkentésére leginkább a lágy, klasszikus zene alkalmas, de a természet hangjai is hasznosak lehetnek (madárdal, szökőkút csobogása, tengerzúgás), hiszen általában testilelki megnyugvást hoznak. Alkalmasak még a speciális zenék, amelyek a nagyon lassú frekvenciák (alfa- és thétahullámok) segítségével segítik a relaxációt és a jó alvást. Az éneklés egy kórusban – vagy akár zuhanyozás közben – szintén stimulálja az endorfin, a jólléti hormon kiválasztását.

Dinamikus relaxálás

Egy zsúfolt, stresszes nap után, miközben családi konfliktusokkal, munkahelyi gondokkal küzdünk, hamar ingerlékennyé, szorongóvá, türelmetlenné válunk. Készek vagyunk dühbe gurulni minden semmiség miatt, ami természetesen a hangulatunkat is rossz irányban befolyásolja. Miért ne próbálnánk meg a dinamikus kikapcsolódást, relaxálást? Ilyenek lehetnek bizonyos, az izmokat megmozgató gyakorlatok, pl. a vállizmok „pumpálása” (válltorna), amely kombinálja a szabályozott légzést a rugalmas mozdulatokkal. Mindenütt könnyen elvégezhető, stresszoldó gyakorlat.

JAVASLATOK
A medencecsont szélességében, párhuzamos lábakkal a talajon állva, a térdet rugalmasan tartva, egyenes háttal, leengedett vállal, a fejet a gerincoszloppal egy vonalban tartva csukjuk be a szemünket, és szorítsuk ökölbe a kezünket. Az orron át történő belégzés közben emeljük a vállunkat (mintha vonogatnánk), a szájon át történő kilégzés közben pedig nyissuk ki a tenyerünket, mintegy kiürítve magunkból a felgyülemlett stresszt. Ezután néhány percig tudatosítsuk magunkban, mi megy végbe a testünkben: a váll, a trapézizom (csuklyás izom), a hát ellazulása. Ismételjük a gyakorlatot háromszor.

Tudatos jelenlét

A tudatos jelenlét (mindfulness) technikájának rendszeres alkalmazásakor a meditáció lehetővé teszi az érzelmek és a hangulat jobb szabályozását. Ez hozzájárul az olyan elégedettség- és boldogságérzetet eredményező, a jó közérzetet javító hormonok termelődéséhez, mint a dopamin, a szerotonin és az endorfin, továbbá két stresszhormon, a kortizol és a noradrenalin szintjének csökkentéséhez.

JAVASLATOK
Fedezzük fel a stresszoldást a tudatos jelenlét gyakorlásával (elterjedt angol elnevezése: Mindfulness-based Stress Reduction – MBSR). Ehhez ajánlott részt vennünk egy MBSR-tanfolyamon vagy -képzésen, de könyvekből, podcastokból is megtanulhatjuk ezt a mindfulness-alapú, kognitív terápiás megközelítést.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse a lapot a gyógyszertárakban!