A grandiózus gránátalma és a fiatalító goji

0
691
Fotó: pixabay.com

A gránátalmát évezredek óta kedvelik és tartják számon hasznos gyümölcsként a Közel-Keleten, Dél-Amerikában és Ázsiában, többek közt a gyomor- és bélrendszeri problémákat javító, általános erősítő, élősdiölő, fájdalomcsillapító és bőrápoló hatása miatt.

Kellemes ízű és rendkívül hatékony antioxidáns: a gránátalmalé háromszor akkora antioxidánshatást fejt ki, mint pl. a vörösbor vagy a zöld tea. Több mint 250 tanulmány – melynek többsége „in vitro” azaz laboratóriumi környezetben, vagy állatokon végzett kutatásokra, és kismértékben humán jellegűekre alapoz – jelzi a gránátalma antioxidáns- és gyulladásgátló (így reumaellenes) tulajdonságát. Egyúttal antivirális (vírus elleni) és antibakteriális (többek közt influenza elleni), a szív és az agy védelmét szolgáló hatása is előtérbe került (csökkentve az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedés kialakulásának lehetőségét és javítva a vérkeringést).

Még a fog- és szájbetegségek prevenciójában is hasznos lehet a gránátalmalé, feltéve, ha cukor nélkül fogyasztják.

Természetes életerő: Goji

Vitalitás, fiatalosság, életerő, mindez az emberek természetes vágya; és mint sok mindenre, erre is megvan a válasz a természetben.

Az emberiség folyton keresi a fiatalság megőrzésének titkát, s a XXI. század embere egyre inkább rájön, hogy ennek apró megnyilvánulásait megtalálhatja a természetben.

Csak a természeti népek szokásait, életvitelét kell megfigyelni, mert a több száz, sőt ezer éves tapasztalatok hasznos megfigyeléseket tartalmaznak. Már csak a tudomány mai eredményeit kell felhasználni és a korszerű vizsgálati módszerekkel bebizonyítani a tapasztalati tényeket.

Ez történt a Himalája területén és Kínában már 2000 éve használatos goji gyümölccsel is.

A goji bokor 2 cm hosszú narancsos, vöröses színű gyümölcseit étkezési célokra használják, annak gazdag hatóanyag-tartalma miatt. Jelentős vitaminforrás B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin tekintetében, és gazdag az ásványianyag-tartalma is.

A mai időkben oly sokat hangoztatott antioxidáns hatása is mérvadó, amit vizsgálatok is igazoltak. Legfőképp ennek köszönheti fiatalító, egészségvédő, vitalizáló hatását. Mindenképpen említésre méltó a bogyó karotinoidtartalma, ami a szem egészségének megőrzésében játszik szerepet időskorban.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban, kérje gyógyszerészétől!