A magnéziumhiány súlyos tünetekkel jelez

0
681
Fotó: 123rf.com

Nagyon fontos szerepe van a magnéziumnak, hiszen közel 300 élettani funkcióban vesz részt. Ha nincs elegendő belőle a szervezetünkben, nagyon sok egészségügyi gonddal kell szembenéznünk. A magnézium az egyik alapvető ásványi anyagként aktívan részt vesz a fehérjeszintézisben, az idegrendszer kiegyensúlyozásában és a vérnyomás szabályozásában is.

A magnézium a fentieken kívül a csontfejlődésben, a csontépítésben, illetve az antioxidáns hatású glutation előállításában is fontos szerepet tölt be. Egyik kiemelt feladata, hogy szabályozza az izom-összehúzódásokat és az idegi impulzusvezetést, de ez az ásványi anyag hozzájárul a megfelelő szívritmushoz is.

Mint minden esetben, amikor a szükségesnél kevesebb van valamely ásványi anyagból a szervezetünkben, szembetűnő jelek és tünetek mutatkoznak, így van ez a magnéziumhiány esetében is. Sokszor nem is gondolnánk, hogy ezek a tünetek a magnéziumhiányhoz kapcsolódnak, pedig nagyon is szerepe van a kialakulásukban. Ilyen lehet többek között a szorongás, az izomgörcsök vagy az izomrángások. Hasonlóképpen összefüggésbe hozható ez a hiányállapot még a depresszió, a vesekőképződés, illetve a kóros szívműködés kialakulásával is. A magnéziumhiány miatt megemelkedhet a pulzusszám is, és felgyorsulhat a csontritkulás folyamata, sőt még az inzulinrezisztenciával is kapcsolatban állhat.

Fotó: gettyimages.com

Az egyik legjellemzőbb tünete a magnéziumhiánynak az állandóan jelenlévő fáradtság. Ha ugyanis kevés magnézium van a szervezetünkben, akkor a sejtek és a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez, és ez bizony hozzájárulhat a krónikus fáradtság megjelenéséhez. Ebben az esetben nem lesz elég energiánk, és még el is hízhatunk, hiszen a kalóriaégetés sem lesz megfelelő a szervezetünkben.

Ha rendszeresen tornázunk, mozgunk, akkor is gondoskodnunk kell a magnéziumbevitelről, mivel edzés során több oxigénre van szüksége a testünknek. A legjobb módja annak, hogy elégséges legyen a szervezetünkben ennek az ásványi anyagnak a szintje, hogy magnéziumban gazdag táplálékokat fogyasztunk. Hiszen így működnek majd jól az anyagcsere-funkcióink, ennek köszönhetően lesznek erősek a csontjaink, és ezzel támogatjuk az egészséges szívműködésünket.

Forrás: gyógyszernélkül