A sikerhez bukás is kell

0
72
A sikerhez bukás is kell
Fotó: arterego.hu

Tomán Szabina 10 évvel ezelőtt a saját helyzetéből kiindulva gondolt egy nagyot és merészet, és megalkotta saját termékeit Toman Diet márkanéven, amelyekkel már több mint 20 ezer embert segített a tudatos életmódváltáshoz. Az indulás óta sok minden változott a márka életében. Már nem csak fogyókúrát segítő termékekkel van jelen a Toman a piacon, az évfordulót pedig egy új termékvonal bemutatásával is ünnepelte. A Take It by Toman nagy kiszerelésben kapható fehérjeporcsalád. Szabina sikertörténetének kihívásairól, tanulságairól, szakmai elgondolásairól beszélgettünk.

Húsvéti ajánlat

– Mi adta az ötletet? hogyan történt az indulás?
– Modellkedtem, tehát mindig a testem mérete és a súlya volt a központi kérdés. A tökéletes méret, a 90-60-90, tehát a mell, a derék és a csípő kerülete. A munkám során is fontos volt a testem figyelése, mit eszem, hogyan táplálkozom, és erre mi a testem reakciója. Amikor várandós lettem, azt gondoltam, most aztán már senki nem mondhatja meg, mit, mikor, mennyit egyek. Úgyhogy ennek 20-30 kg felesleg lett a végeredménye, ami már egészségügyi problémákat is okozott. Akkor már nemcsak magamért, hanem a babáért, Amiráért is feleltem, ami tudatosságot követelt. Lett egy gyönyörű kisbabám, de a súlyfeleslegem ott volt rajtam. Az éjszakázás, az aggodalom, a rendszertelen evés, ez az egész új helyzet pedig egyáltalán nem segített a fogyásban. Persze ez az időszak nem egy nő testsúlyáról szól, hanem a babáról. De amikor Amira már kicsit nagyobb lett, egyszerűen lelkileg nem bírtam, hogy nem úgy nézek ki, mint korábban. Amikor már lett egy rendszer az életünkben, és úgy gondoltam, hogy most már más kihívásoknak is meg tudok felelni és magammal is van időm foglalkozni, akkor egy dietetikussal kezdtem el a fogyást.

– Ez nagyon fontos, hogy szakember segítségét kérted.
– Igen, és ez a Toman konzultációs diéta megalkotásánál is alap volt, hogy konzulensek segítik a fogyni vágyókat. Tudtam, hogy kell egy mentor, akinek az én testemre vannak megoldásai és az én élethelyzetemre vannak válaszai. Nem azt akarom meghallgatni tőle, hogy a fogyás hogyan működik nagy általánosságban, hanem hogy az én működésemre és élethelyzetemre mit tudunk kitalálni. Ezzel a tudatossággal és segítséggel nagyon gyorsan lefogytam. A plusz 30 kg-ot 3 hónap alatt sikerült ledobnom. utána természetesen beillesztettem ezt az életmódot a mindennapjaimba, és a környezetem elkezdett érdeklődni, mi történt. Segítettünk nekik is, de mivel a dietetikus már nem tudott több embert felvállalni, én kezdtem utánanézni a szakmai háttérnek, a helyes táplálkozásnak. Milyen tápanyagok szükségesek, milyen mikro- és makrotápanyagok szükségesek az élethez?

– Melyek a legfontosabb alapvetések?
– A fehérje, a szénhidrát, a jó zsírok mind szükségesek, csak a minőség és a mennyiség fontos. És persze az ásványi anyagok és a vitaminok. Ezeket mind általában táplálék formájában visszük be a szervezetünkbe, de ez nem mindig lehetséges. Sok a hozzáadott komponens az ételekben, amikre nincs szüksége a szervezetnek. Persze vannak olyan adalékanyagok, amelyeket bele kell rakni az élelmiszerbe, hogy pl. ne penészedjen meg stb. Régen mindenki otthon főzött, sütött, kenyeret dagasztott. Ez a mai világban már nehezen oldható meg.

– Hogyan indult el végül a konkrét munka?
– Az első 50 vendégemmel napi szoros kapcsolatban voltunk, amiből barátságok is születtek. Nemcsak azt beszéltük meg, hogy mennyi húst kell egyenek, milyen zöldséget kell enniük és jó gyümölcsöt fogyasztani, hanem azt is, hogy mit éreznek, mi van a lelkükben, milyen életszituációban élnek éppen. Fontos volt, hogy ezek az emberek tudjanak hová kapcsolódni. Nemcsak a termék a lényeg, amit megvesznek, megesznek. E mögött ott van egy ember, aki a terméket használja, ezért mi közben vele is foglalkozunk. Ez lett a Toman Diet-koncepció alapja. Egyre több ember keresett meg, és elkezdtünk növekedni. Megfogalmazódott bennem, hogy ezzel valamit tenni kell, rendszerbe kell terelni, struktúrát építeni köré, mert nem tudok mindent én csinálni, és ez gátja lesz a növekedésnek.

– Komoly döntés lehetett. Merre indultál, hogyan léptél tovább?
– Végig kellett gondolnom, milyen emberekre lenne szükségem, milyen termékekre lenne szükségem, mi mennyi időt igényelne tőlem.
2015-ben mertem nagyot álmodni, megtaláltam a francia élelmiszeripari céget, akikkel a mai napig dolgozom. Nagyon fontos, hogy milyen az alapanyag. Tudom, hogy mitől jó egy fehérjepor. Az egyik legfontosabb szempont pl. az, hogy milyen minőségű tejsavót használnak a gyártáskor. Az alapanyag honnan származik. A Toman Diet esetében, miután francia gyártónk van, azt tudom erre a kérdésre válaszolni, hogy francia és holland tehenektől származik az alapanyag. A gyárban szinte legelőre megmondják, hogy ezek az állatok hol élnek. Ez a Toman Diet termékek esetében egy nagyon magas minőséget jelent. Van az a fogyasztó, tehetősebb vagy tudatosabb, aki ezt a minőséget várja el, és ezt meg is tudja fizetni. Az is szempontom volt, hogy a Toman termékek elkészítése praktikus is legyen. Nem kell hozzá feltétlenül tej, vízzel is finom. Nem minden készül meleg vízzel, ezek a porok hideg vízben is remekül oldódnak és nem csomósodnak. Egyszerű megoldásokat kerestem, mert a rohanó életünkhöz ez passzol a leginkább.

– A sikersztori pedig téged igazolt. A termékeidet, a módszert hamar megszerette a piac.
– Az első 5 évben elképesztő növekedésben volt a cég. Igazából nem is a piaccal foglalkoztam, csak a vendégekkel. Az ő visszaigazolásuk mindig segített a további fejlődésben. A Toman nem csak egy fogyiporcég. A mai kor kihívásait is figyelembe vesszük. Mert mindenki nem termeszthet magának zöldséget és gyümölcsöt, nem tarthat állatokat, változott a világ, ezt nem lehet a mai életünkbe beilleszteni. Igyekszem a tudatosságra nevelni a vendégeket. És persze látom, hogy nem mindenkinek van ugyanarra lehetősége. A francia gyár és a magas minőség miatt eddig pl. nem tudtam jelen lenni az olcsóbb fehérjék piacán. De most ezen is tudtam idén változtatni. Meg kellett találnom azt a gyártót is, aki közelebb van hozzánk. Akivel, ha megállapodom, akkor nem vagyok kitéve az árfolyam-ingadozásnak, aki hosszú távon lehet a partnerem, de egy garantáltan alacsonyabb áron. A Take It by Toman fehérjék nem azt a minőséget képviselik ugyan, mint a drágább, prémium Toman fehérjék, de a nevem a garancia arra, hogy ezek az új termékek is jó minőségűek, remek öszszetétellel bírnak, és nem utolsósorban finomak. És tudom, hogy lesznek vásárlók, akik csak most csatlakoznak hozzánk. Mert azt mondták eddig, hogy a fenntarthatósági szempontok miatt számukra nem szimpatikus a tasakos kiszerelés vagy a távolabbi gyártó. Most itt van a 450 g-os kiszerelés, egy hazai gyártó, a régió alapanyagaival alacsonyabb árfekvésben. Ebben az iparágban különböző egyéneknek kell megfelelni. Egyénre szabni valamit, úgy, hogy az üzletileg is működjön és rentábilis legyen, nagyon nehéz összeilleszteni. Tudjuk, hogy a vendégeink mit szeretnének. Egészségesnek maradni, és az utolsó 10-20 évet is viszonylag jól, nem másra utalva, nem kiszolgáltatottan leélni. Mi ebben segítünk. Edukálunk, egyénre szabunk, és folyamatosan kapcsolatot tartunk velük.

– Mik a további tervek a következő időszakra?
– Szeretném újra jól működtetni a konzultációs hálózatot, mert én ebben annak ellenére mélyen hiszek, hogy megváltoztak a vásárlói szokások. Már mindent online rendelünk, minden házhoz jön. De azt gondolom, hogy az egészségünk és az életünk, az nem klikkelés. Az egy hosszú távú együttműködés. Hiszem, hogy az én konzulenseim, az én termékeim és az az alapgondolkodás, amit tíz éve próbálok átadni, az hosszú távon bárkinek megéri, és jót tesz az emberekkel. Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar elképesztő módon fejlődik. Nekünk is reagálnunk kell a piaci változásokra. Az elmúlt években annyi terméket öntöttek ránk, hogy még én sem tudom, melyik a tökéletes termék. Engem zavarna az, hogy nem ismerem, honnan származik az alapanyag, nem ismerem a gyártási folyamatokat. Lehet valakinek meggyőző az, hogy egy celeb mellé áll és az arcát adja, de nem tudjuk, hogy milyen a termék szakmai háttere. Az az ideális, ha van egy szakmai csapat, ez az alap. Én erre alapoztam. Soha nem szólaltam meg olyan területen, amihez én nem értek, vagy amivel kapcsolatban szakemberrel előzetesen ne egyeztettem volna. Abban hiszek, ha egy ember személyre szabottan megtalálja magának a változáshoz vezető utat. Egy gondolkodási alapot kap, és maga tapasztalja ki, hogyan működik a saját teste.

– Vannak olyan divathullámok, amelyekkel ti szembementek most?
– A Toman életmódprogram sokaknak tökéletes. Nem csak arról van szó, hogy mostantól ne együnk lisztet vagy finomított cukrot. De pl. az egy nagy kihívás most ezen a piacon, hogy sokan fordulnak fogyókúrás injekciók segítségéhez. Ennek nagyon komoly mellékhatásai lehetnek. Komoly hiányállapot alakulhat ki, a csontritkulás sem ritka. Pusztán azért, mert annyira nem figyelnek a tápanyagbevitelre a kezelés alatt, hogy a szervezet erre fél év után már biztosan negatívan reagál. Lehet fogyni injekcióval, én arra szeretném csak felhívni a figyelmet, hogy enni ennek használata mellett is kell. A Toman életmódprogram pedig éppen a jó evésre tanít meg. Arra a táplálkozásra, ami az éltető energiát adja majd, és ami az egészséges életmódhoz segít.

– Mi kell a sikerhez? Szaktudás, kitartás, önbizalom?
– A bukás! Ez lehet az emberi oldalról egy olyan megélés, amiből táplálkozunk utána. Ha emberekkel foglalkozunk, biztos, hogy belefutunk majd olyan dologba, amikor úgy érezzük, hogy hátba szúrtak, de rá kell jönnünk, hogy ez nem rólunk szól. A bukás nem csak anyagi bukás, lehet szakmai is. Sok összetevője van, de mindebből építkeznünk kell. Álljunk fel, poroljuk le magunkat, tanuljunk belőle, ismerjük fel, min kell javítani és menjünk tovább.

Dr. Szarvasházi Judit

A cikk a Patika Magazinban jelent meg.
Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

2025. április