Fotó: gettyimages.com

Egy 10-20 perces bemelegítés csökkenti az izom- és ínsérülések számát, és a hirtelen mozgáskezdéskor megjelenő szívre ható terhelést.

Mielőtt bárki erős igénybevételt jelentő sportolásba fogna, ne sajnálja az időt a bemelegítésre! Alkalmas bemelegítő mozdulatokkal az izomzat terhelhetőbbé válik, az izomkifáradás késleltetett lesz, és a sportsérülések esélye csökken.

A szakszerű mozdulatok mellett „sportkrémek” is alkalmazhatók, amelyek a rendszeres edzések, túrák alkalmával fellépő és az alkalmi fizikai megterheléskor jelentkező fáradtság csökkentésére egyaránt alkalmasak. A bemelegítéshez használható krémek, bedörzsölők összetevői általában növényi eredetű anyagok, amelyek a bőrben értágulatot, a vérkeringés fokozódását idézik elő. A fokozott keringés – amelynek indikátora a kipirosodott, meleg bőr – nemcsak a bőrben, de az izomzatban is tapasztalható. Ha kellőképpen gyors a keringés, elegendő menynyiségű tápanyag és oxigén áll rendelkezésre az izomszövetben, amely ennek köszönhetően a fokozott igénybevételnek is könnyen megfelel.

• Leggyakrabban mentolt, kámfort, timolt, metil-szalicilátot tartalmaznak a sportkrémek és a bedörzsölők. Ezeket a penetráns, friss illatú illóolajösszetevőket a borsmentából, a kámforfából, a kakukkfűből, illetve a télizöldből (vagy kúszó fajdbogyó) lehet kinyerni.
• Tipikusak az illóolajok is a bemelegítőkrémekben; pl. fahéjolaj, kakukkfűolaj, fenyőolaj, borókaolaj, majoránnaolaj, rozmaringolaj vagy citromolaj.
• A paprikából kivont kapszaicin is sok szerben szerepel.
• Az árnikakivonat szintén jelen van néhány termékben.
• Egzotikusnak mondhatók a méhmérges és kígyómérges krémek.
• Használhatók a különféle gyógynövény-kombinációkat tartalmazó, ún. „piros” lóbalzsamok, amelyeket ma már több gyártó is kínál.

Fotó: 123rf.com

Tanácsok a bemelegítőkrémek, gélek használatához
• Az igénybevételnek kitett testrészek bekenése bemelegítőkrémmel vagy géllel kb. 5 percet vesz igénybe.
• A masszírozás közbeni dörzsölő mozdulatok nem hiábavalók, a hatóanyagok felszívódásának elősegítése mellett keringésserkentő hatásúak is.
• Tilos a bemelegítőkrémet nyílt sebre vagy váladékozó sérülésekre kenni, nem szellőző (dunszt)kötéssel lezárni!

Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerész