Önkéntesnek lenni jó!

0
227
Fotó: gettyimages.com

Magunkat adni, időt, energiát nem kímélve egy jó ügy érdekében, és rendszeresen figyelmet fordítani rá, ellenszolgáltatás nélkül – az önkéntes munka ezt jelenti, de sokszorosan megtérülhet. Nem könnyű elkötelezni magunkat, és ha körültekintően választunk területet, az önkéntesség többek közt elégedettséget, jobb önértékelést, addig nem ismert hivatástudatot eredményezhet.

Támogatni beteg gyerekeket, az erőszak női áldozatai, ételt osztani hátrányos helyzetű embereknek, hajléktalanoknak, törődni velük, iskolákat, időseket segíteni, elhagyott állatokat menteni, összeszedni a szemetet parkokban, egyéb nyilvános helyeken – mindez az önkéntesség tevékenységi körébe tartozhat. A statisztikák szerint a férfiak mellett egyre több nő és fiatal vállalkozik ilyen feladatokra.  Ez az állampolgári szerepvállalás elengedhetetlenül fontos számos szervezet, köztük jótékonysági egyesület számára, de jelentős lehet a hozadéka közösségi személyes szinten is. Elindulunk egy szebb világ felé?

5 ok, amiért érdemes önkéntesnek lenni
Az önkéntesség:
jó hatással van az egészségre

Egy közelmúltban megjelent, 13000 főre kiterjedő amerikai tanulmány kimutatta, hogy azok az 50 év felettiek, akik évente legalább 100 órát (hetente 2 órát) szenteltek a jótékonyságnak, úgy látták, hogy a halálozási kockázatuk csökkent azáltal, hogy növelték fizikai aktivitásukat. Egy másik, korábbi tanulmány szerint pedig az önkéntesek gyakran tájékozottabbak, és így hasznosabb döntéseket hoznak az egészségükkel kapcsolatban.

– gazdagítja az emberi kapcsolatokat

Az önkéntesek közt tapasztalatcsere, rendszeres kommunikáció folyik, és a leggyakrabban barátságok is szövődnek egy-egy közös projekt kapcsán. Nagyszerű alkalom új emberek megismerésére és emberi kötelékek kialakítására, az élet minden területéről. Ez színesebbé teszi a mindennapi életet, és gazdagítja a szociális kapcsolatokat, a közösséghez tartozás érzését eredményezve.

– segíti a személyes kiteljesedést

Az önkéntes, ingyenes szolgálatok, egyéb szükséges előnyök nyújtása önközpontú, egoista társadalmunkban elégedettséget hoz, mert hasznosnak érezzük magunkat, kilépünk a passzivitásból. Büszkeséget jelenthet még amiatt, hogy előbbre vittük a dolgokat, vagy csak jót cselekedtünk. Mindez nagymértékben növeli önbecsülésünket, és pozitív példát ad másoknak. Így nagy lépést jelent személyes kiteljesedésünk felé is.

– javít a lelkiállapoton

Amikor hasznossá tesszük magunkat az önkéntesség vállalásával, sokszor csökkennek a stressz, az idegesség, a depresszió tünetei, vagy a magányossággal kapcsolatos érzések. Az élettel való általános elégedettségünk javulása optimistává tesz, növeli jóllétünket, életörömünket, pozitívhatással van hangulatunkra. Így minél többet adunk, annál többet kapunk cserébe személyes szinten is!

– új készségek felfedezését mozdítja elő.

Először nem hinnénk, hogy tudunk pl. tanfolyamokat tartani, nagy lelkierővel, támogatást nyújtani az elesetteknek, adománygyűjtést indítani, nyilvánosan beszélni, rendezvényeket szervezni. Aztán meglepjük magunkat és a csoportunkat azzal, hogy mindezekre képesek vagyunk. Megtanulni hierarchia nélkül dolgozni, együttműködni, újítani, érvelni – ezek mind új készségek elsajátítását jelentik. Önkéntesek gyakran beszámolnak róla, hogy igazi személyes és szakmai pluszt kapnak az önkéntesség vállalása által.

Hogyan válasszunk területet?

Az önkéntesség a leggyakrabban nagymértékben belevon minket a vállalt feladatba, így nem könnyű a választás. De hogyan történjék?

Határozzuk meg a lehetőségeinket

Az önkéntessé válás jelenlétet és rendelkezésre állást igényel. Ezért pontosan meg kell határozni, hogy mennyi időt tudunk szánni erre a küldetésre, mire van lehetőségünk anélkül, hogy kezdetben túl sokat vállalnánk. Netán olyan mértékben, hogy nem tudjuk teljesíteni vállalásainkat. Pl. a havonta csak néhány órára történő rendelkezésre állás sem lehet fékező erő. Számos egyesület/embercsoport/közösség számára elegendőnek bizonyulhat, és még mindig jobb, mintha elállnánk az önkéntességtől.  Azt is jegyezzük meg, hogy gyakran egyszeri küldetésünk is nagy hasznára lehet sokaknak.

Fotó: 123rf.com

– Találjuk meg a motivációt

Annyi a tennivaló az önkéntesek számára, hogy célszerű valóban azokra a cselekvési területekre gondolni, amelyekbe motiváltan szeretnénk bekapcsolódni. Ilyen lehet, ha tudjuk, hogy képességeinknek köszönhetően, illetve személyes meggyőződésből egyaránt hasznossá válhatunk az adott tevékenységi körön belül. Éreznünk kell a motivációt ahhoz, hogy szívből adjunk.

– Ismerkedjünk meg önkéntes szervezetekkel

Találkozni önkéntes szervezetekkel, támogatókkal, megbeszélni a missziókat, az igényeket és a lehetőségeket egyik fontos feltétele a vállalásnak. Azután meglátogatni az adott szervezetet/egyesületet, felfedezni a légkört, bővebben tájékozódni a munkájukról szintén lehetővé teszi, hogy biztosak legyünk a választásában, mielőtt elköteleznénk magunkat.

– Érdeklődjünk rokonoknál, ismeretségi körben

Fogalmunk sincs hová forduljunk? Bátran tegyünk fel kérdéseket azoknak a személyeknek a környezetünkben, akik már végeznek önkéntes munkát, és szívesen elmagyarázzák küldetésüket, az azzal kapcsolatos elégedettségüket, céljaikat. Ez segíthet bennünket egy nem sejtett hivatás megtalálásában.

– Ne zárjunk ki előre semmit

Sokunk nem mer belevágni az önkéntességbe, mert úgy véli, hogy nem rendelkezik a szükséges képességekkel. De valójában az egyes vállalások nem igényelnek speciális tudást. Másfelől, ha az mégis szükséges, a szervezetek kiképezik, felügyelik, segítik a jelentkezőket.

Forrás: Galenus