Egy súlyos betegséggel együtt élve sem tehet le az ember arról, hogy őrizze még meglévő egészségét – bizonyították ezt azok a sclerosis multiplexes betegek, akik részt vettek Béres Alexandra rendhagyó főzőóráján: a Magyar SM Társaság budapesti rendezvényén olyan gyorsan, könnyen elkészíthető és egészséges ételeket készítettek el közösen, s olyan konyhai fortélyokat ismerhettek meg, amelyek megkönnyíthetik a mindennapokat.

Nehéz a tűzhely mellé állni, ha valakinek remeg a keze, szédül, nem stabil a járása vagy kipihenhetetlen, krónikus fáradtság gyötri, ám fontos az önállóság minél további megőrzése – értettek egyet a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel, sclerosis multiplexszel élők azon a budapesti rendezvényen, ahol Béres Alexandra segítségével az egészséges étrendbe beilleszthető ételeket készítettek el.

 

 

Fontos az egészséges táplálkozás betegen is

A sclerosis multiplex az egyik leggyakoribb neurológiai rendellenesség, amely mintegy 8 ezer embert érint Magyarországon. A betegség ugyan gyógyíthatatlan, a modern terápiáknak köszönhetően azonban az SM-mel élők nagy része hosszú időn át fenn tudja tartani korábbi aktív életét, amiben a rehabilitációnak, a családi támogatásnak, a lelki egészségnek, mindemellett pedig az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak is nagy szerepe van – valamint annak, hogy elszigetelődés helyett a sorstársak merjenek közösségbe menni, s ne szégyelljék betegségüket.

Alacsony kkalóriatartalmú, könnyen elkészíthető ételek

„Konyhai fortélyokat, valamint az SM következtében sok esetben csökkenő fizikai aktivitás miatt olyan ötleteket mutattam meg a résztvevőknek, amelyek révén finom, de mégis alacsonyabb kalóriatartalmú, s értékesebb tápanyagokat tartalmazó ételeket készíthetnek el egyszerűen. A cukorbevitel csökkentése érdekében például olyan desszertet készítettünk, amely cukor hozzáadása nélkül, természetes édesítőszer felhasználásával készül” – mondta Béres Alexandra. Hozzátette: további irányelvként említhető a magas kalciumtartalmú ételek fogyasztása, a napi legalább 2 liter folyadékbevitel, valamint az erősen fűszeres ételek kerülése. Az étlapon szerepelt egy lencsés egytálétel is, ami azért jó választás az SM-el élők számára is, mert a lencse alacsony kalóriatartalmú, rostokban gazdag étel.

 

A betegek és Alexandra közösen elkészített ételeinek receptjét INNEN töltheti le!

Sikerüljön Mindenkinek!

A közös főzést a Magyar SM Társaság „Sikerüljön Mindenkinek!” nevű országos kampányának keretében szervezték meg: a kezdeményezés egyrészt azt célozza, hogy minél többen tudjanak a kórról és értsék mit jelent az SM betegséggel együtt élni, másrészt a betegséggel élők számára szerveznek közös programokat, rendhagyó találkozási lehetőségeket is. „A sorstársközösséghez tartozás az SM esetében nagyon fontos kapaszkodót nyújthat, lelkileg sokat jelenthet, erőt adhat a nehézségek leküzdéséhez” – emelte ki Vincz-Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke.

Receptek és további tanácsok a Magyar SM Társaság honlapján: kampany.smtarsasag.hu és facebook oldalán: www.facebook.com/SMtarsasag

Young&Partners