Elindul a SZEBB-program

0
156
Fotó: 123rf.com

A gyógyszer szakértője a gyógyszerész, aki a helyes gyógyszerhasználatban magas szakértelemmel és empátiával tudja segíteni a beteget.

A gyógyszerész a gyógyszertárban, a betegellátás folyamatában az első, ill. az utolsó láncszem. Sokszor ő látja azt a komplex gyógyszerszedési láncolatot, amely a beteg terápiáját jelenti. Óriási jelentősége van a szakmai kontrollnak. Hisz a gyógyszerfelírási adatokból tudható, hogy a betegek 15%-a ki sem váltja a gyógyszerét, és a krónikus betegek 50%-a a terápia első évének végére már nem vagy nem megfelelően szedi az adott gyógyszert. Ez senkinek nem jó, a betegnek sem, mert nem gyógyul megfelelően, és a társadalomnak sem, mert felesleges gyógyszer-költséget jelent.

Ezért kiemelkedő fontosságú mind a beteg, mind a társadalom részére a Magyar Gyógyszerészi Kamara által kezdeményezett SZEBB-program, ami ősszel indul minden patikában. Ez egy gyógyszerbiztonsági ellenőrzés a lakosság gyógyszerellátása során, amit a gyógyszerészek elvégeznek. Mivel a gyógyszerészek tehetnek a legtöbbet a gyógyszeralkalmazás biztonságáért, a gyógyszerek helyes használatáért, s ezzel a kockázatok csökkentéséért, a gyógyulási folyamat megfelelő alakulásáért.

Konzultatív­ expediálás

Ez az idegen hangzású kifejezés magában foglalja a beteg kiszolgálásának teljes folyamatát. Amikor is a beteg megkapja a vényköteles, a vény nélküli gyógyszereit, továbbá egyéb gyógyhatású termékeket, gyógyteákat, kozmetikumokat, babaápolási cikkeket stb. És mindehhez természetesen a megfelelő információt. Mert a gyógyszer = termék + információ.

A gyógyszerésznek lehetősége van mindezen termékek betegbiztonsági, gyógyszerbiztonsági és költséghatékonysági szempontok szerinti ellenőrzésére. Ennek alapján el tudja végezni a beteg egyéni igényeihez igazodó tájékoztatását, kellő szakértelemmel és empátiával kiemelt hangsúlyt fektetve a beteg együttműködésére a terápiával kapcsolatban. Mindez a beteg egészségének lehető legoptimálisabb visszanyerése, életminőségének javítása, betegségének visszaszorítása, kontrollálása érdekében elengedhetetlen.

Dr. Szarvasházi Judit
főszerkesztő, gyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

XXVIII. évfolyam 10. szám 2023. október