Talán az elmúlt években megismert súlyos esetek okán, de sokan úgy vélik, az ételallergia biztosan csak gyermekeket érint, akinél nem alakult ki kicsiként, annak később már nem is fog. Holott az allergiák, így az ételallergia is, bármely életkorban kialakulhatnak, egy új kutatás szerint felnőtt nőknél gyakrabban, mint férfiaknál. De vajon mi lehet ennek az oka és honnan tudhatjuk, hogy valóban allergiás reakciót mutatunk valamely élelmiszerre? Dr. Hidvégi Edit PhD, az Allergiaközpont – Prima Medica gyermek- és felnőtt tüdőgyógyásza, gasztroenterológus válaszolt a legfontosabb kérdésekre.
Ételallergia felnőttkorban
Amerikai adatok szerint a felnőtt lakosság 10%-a számolt be ételallergiás tünetekről, ami magasabb, mint az eddig ismert adat. Sokan vannak azonban, akik pontosan nem is tudják, hogy allergia, vagy intolerancia váltotta ki a tüneteiket, ami magasabb, mint a gyerekek körében előforduló ételallergiák aránya. Sokan vannak azonban, akik pontosan nem is tudják, hogy esetleg allergia váltotta ki a tüneteiket, ugyanis a tévhitekkel szemben, nem minden esetben jelentkezik súlyos, életveszélyes anafilaxiás sokk vérnyomáseséssel, légzésproblémákkal, eszméletvesztéssel. Az ételallergia ugyanis ennél jóval enyhébb tüneteket is okozhat, így döntően az alábbiakat:
– Légúti tünetek: orrfolyás, orrdugulás, fulladás, sípoló légzés.
– Gyomor- és bélrendszeri tünetek: hasfájás, hasmenés, hányás.
– Bőrtünetek: csalánkiütés, ekcéma.
Közös bennük, hogy a tünetek gyakran az allergén elfogyasztását követően rövid időn belül jelentkeznek. Intolerancia esetén nagyrészt csak gyomor-bélrendszeri panaszokat tapasztal a páciens, akkor is csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után 1,5-2 órával.
Forrás: Allergiaközpont – Prima Medica