Étrendváltás: a csökkenő nemi vágyon is segíthet

0
358
Fotó: gettyimages.com

Az élet kritikus időszakaiban nem ritka probléma, hogy különböző mértékben lankad a nemi vágy.  A hormonális rendszer egyensúlya és a libidó ébren tartása összefüggésben áll egymással. Mindkettőt befolyásolhatjuk többek közt táplálkozásunk kellő irányban történő megváltoztatásával.  Egyúttal a megfelelő étrend követése nyomán javíthatunk romló testképünkön, és növelhetjük magabiztosságunkat is.  Ami szintén kedvez a gyengülő szexuális vágy felélesztésének.

A nemi vágy (libidó) ingadozása gyakran megtörténik életünk különféle eseményeivel összefüggésben. De fokozhatjuk a szenvedélyes érzéseket többek közt azzal is, ha egyszerűen szerepeltetjük étrendünkben a nemi vágyat befolyásoló élelmiszereket. Amellett profitálhatunk táplálkozásunk módosításából hormonháztartásunk egyensúlyban tartása szempontjából is.

Mi okozhatja a nemi vágy alacsony szintjét?

Amikor stresszel teli napokat élünk meg, és feszültnek érezzük magunkat, mert pl. aggódunk a pénzügyeink miatt, veszekedtünk a partnerünkkel, egyszerűen kimerültünk a túl sok munkától, vagy ahogy napjainkban történik, járvány-veszélyhelyzet van, akkor aligha meglepő, ha lankad a nemi vágy. De van, akinél a nemi vágy alacsony szintje nemcsak időleges, hanem folyamatos problémát jelent.

Mindennek további oka lehet, ha olyan más tünetek is megjelennek, mint pl. az állandó fáradtság, nőknél a menstruációs zavar, puffadás, és könnyen lehet, hogy a hormonegyensúllyal is baj van. Szervezetünkben számos hormon működik, de hat közülük kulcsfontosságú lehet: az ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, kortizol, pajzsmirigy és inzulin. Egyik hormon sem működik elszigetelten, valamennyi kapcsolódik egymáshoz.

Fotó: 123rf.com

Emiatt, amikor minden szinergiában működik, energikusnak és élénknek érezzük magunkat, jobban megbirkózunk a stresszel, könnyebb lesz a fogyás, és szexhez is több kedvünk van. Az egészséges libidó a vitalitás és a jó egészség jele, és ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, egyensúlyban kell tartani hormonrendszerünket.

Az étrend a hormonrendszer szabályozása révén befolyásoltja a libidót

Annak érdekében, hogy hormonjaink jól működjenek, egészséges, változatos étrendet kell követnünk, az összes nélkülözhetetlen tápanyag biztosítása érdekében. Ennek az étrendnek tartalmaznia kell egészséges zsírokat (forrása lehet pl. avokádó, dióféle, olajos mag, olívaolaj), szénhidrátokat (pl. zöldfélék, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék) és fehérjéket (pl. bio-hús, hal, lencse, csicseriborsó…).

De nagyon sok társfaktorra is szükségünk van, vitaminok és ásványi anyagok formájában, hogy szervezetünk valóban szintetizálja a hormonokat, és szabályozza az anyagcsere-folyamatokat. A jó bélrendszer szintén döntő jelentőségű, mivel ha az nem jól működik, akkor a szervezetünk nem fogja megfelelően hasznosítani a tápanyagokat. 

A problémás étrend sajnos nagymértékben hozzájárul a nők hormonális egyensúlyhiányához. Ennek jellemzője lehet a nem megfelelő ételek fogyasztása, a túlevés, vagy az egyes étkezések kihagyása – ilyen hibákat szinte mindannyian elkövetünk időnként, anélkül, hogy felismernénk a hormonokra gyakorolt ​​hatást. Ha pl. a szervezet nem kap elegendő egészséges zsírt, csökkenti a nemi hormonok előállításának mértékét, valamint megfosztja az olyan alapvető, zsírban oldódó tápanyagoktól, mint pl, az A-, D-, E- és K-vitamin.