Ezekre ügyeljen, ha otthon méri a vérnyomását!

0
564
Fotó: gettyimages.com

A rendszeres otthoni vérnyomásmérés akár életet is menthet. Hiába mérjük azonban meg a vérnyomásunkat, ha nem odafigyelve mérünk, és pontatlan eredményt kapunk. Apróságnak tűnő dolgok 5–20 Hgmm változást okozhatnak a mért értékekben, akár felfelé, akár lefelé irányban eltérve, ami bizony nem kevés!

Néhány, elsőre apróságnak tűnő, ugyanakkor nagyon lényeges szempontra ügyelve otthon is pontosan mérhető a vérnyomás. Ilyen módon a kezelőorvos számára nemcsak pontos, de fontos, a terápia és a gyógyszeradagolás tervezéséhez szükséges adatokkal tudunk szolgálni.

A szakemberek tapasztalatai szerint közel 30 olyan, a vérnyomásmérés során elkövethető hiba van, amik jelentős mértékben megváltoztathatják a mért értéket. Az eltérés mind felül-, mind alulmérés formájában megmutatkozhat. Azért, hogy ön ne kövesse el ezeket a hibákat, pontokba foglaljuk, mikre ügyeljen leginkább az otthoni vérnyomásmérés során.

Hogyan is kell helyesen mérni a vérnyomást?

1. Egy új készülékkel való első vérnyomásmérés előtt mindig olvassa el figyelmesen a használati útmutatót! A készülék előírásszerű használata segít abban, hogy pontos eredményt kapjon.

2. A vérnyomásmérés minden esetben 5 perc nyugalmi helyzet után, ülve történjen!

3. A bal és a jobb felkaron mért értékek eltérése 20 Hgmm-ig (szisztolés [felső] és diasztolés [alsó]) nagyon gyakori, de ez normálisnak mondható. Össze kell hasonlítani a két felkaron mért értékeket, és a következőkben mindig azon a felkaron kell a vérnyomást mérni, ahol magasabb értéket mér a készülék.

4. A felkarra helyezhető mandzsettát úgy helyezze fel, hogy a mandzsetta alja mintegy 2-3 cm-rel feljebb legyen a könyöktől, azaz a könyökhajlat ne zavarja a mandzsetta illeszkedését, a mérés pontosságát.

5. Akár csuklóra, akár felkarra helyezhető mandzsettás készülékkel mér, a mérési pont, azaz a mandzsetta legyen a szív magasságában. Amennyiben a mérés helye mélyebben/lejjebb található, mint a szívmagasság, a mért értékek a ténylegesnél néhány Hgmm-rel magasabbak lesznek.

6. Mérés közben ne mozogjon és ne beszéljen!

7. Figyeljen arra, hogy a ruházata ne szorítsa a méréshez használt karját!

8. Vérnyomásmérés közben ne tegye keresztbe a lábait, mert akkor az erekre kifejtett külső nyomás befolyással van a mért vérnyomás értékére!

9. A vérnyomáscsökkentő gyógyszer(ek) bevétele előtt végezze el a mérést!

10. A mérést megelőző 1 órában ne fogyasszon alkoholt, kávét, koffeines italokat, ill. mellőzze a cigarettázást!

11. Sose mérjen vérnyomást teli húgyhólyaggal, vizelési ingerrel küzdve, mert az jelentősen emelheti a mért értéket!

12. Ne felejtse el, hogy a vérnyomás napszaki ingadozást mutat. Rendszerint a reggeli órákban a legmagasabb az értéke, majd estefelé fokozatosan csökken. Egy embernek kb. 100 000 különböző vérnyomásértéke van naponta, így az egyéni mérések önmagukban nem adnak értékelhető eredményt. Csak a napnak ugyanabban az időszakában, hosszú távon végzett rendszeres vérnyomásmérés biztosítja a vérnyomás értelmezhető értékelését. A mért értékek összehasonlíthatósága érdekében tehát mindig azonos napszakban történjen a mérés. A szakorvosok általában reggeli, felkelés utáni mérést, ill. esti, a napi munkatevékenységek utáni mérést javasolnak. Vannak, akik naponta csak egyszer ellenőrzik a vérnyomásukat. Vannak, akiknél napi kétszeri, háromszori mérés is szükséges.

13. Ha a vérnyomásmérés megismétlésére van szükség, a két mérés között legalább 1 perc teljen el!

14. Vezessen vérnyomásnaplót! Tegye ezt precízen, követhetően! Minden esetben jegyezze fel a dátumot, a mérési időpontot (óra, perc), és tüntesse fel a mért szisztolés, diasztolés értéket, a pulzusszámot, ill. az esetlegesen bevett gyógyszereket.

Mennyit „ronthat” a mért vérnyomásértéken a hibás mérési technika?

A túlságosan kis mandzsetta 10 Hgmm-rel emelheti meg a mért szisztolés vérnyomást, míg a nagy, bő mandzsetta 4 Hgmm-es alulméréshez vezethet.

A lógó, nem alátámasztott karok szintén gyakori hibaforrások; és az eredmény 7 Hgmm-rel magasabb szisztolés érték lehet.

A megtelt vízhólyag akár 10 Hgmm-rel is növelheti a vérnyomást, míg a keresztbetett lábakkal való mérés akár 8 Hgmm-rel is megemelheti azt!

A mérés közbeni beszéd a mért értékeket kb. 6-7 Hgmm-rel „dobja meg”.

Dr. Budai Marianna PhD
Dr. Budai Lívia PhD

szakgyógyszerészek

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!