A jóga terápiás jótéteményei 

0
542
Fotó: gettyimages.com

A sajátos testhelyzetek és a légzésgyakorlatok, a meditáció számos, bizonyított terápiás tulajdonsággal ruházzák fel a jógát. Közéjük tartozik, hogy csökkenti a fájdalmat vagy az emésztési zavarokat, erősíti az immunrendszert, csillapítja a szorongást, szabályozza az érzelmeket… Íme, a főbb jótétemények magyarázata.

Legyen szó bármelyik fajtájáról vagy típusáról, a jóga egy 5000 éves, indiai spirituális és testgyakorlási rendszert jelent, amely meghódította a nyugati világot. A nagymesterek szerint a jóga többek közt megőrzi a kiegyensúlyozott életszemléletet a mindennapokban, és fejleszti a teljesítőképességet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a fizikai aktivitásról szóló, 2018–2030-as globális cselekvési tervében is megemlíti a jógát, mint az egészség javításának egyik módját, amely több aktív embert ad a világnak egy egészségesebb élet fenntartása érdekében. De miben áll a jóga? Szakemberek bizonyították az erényeit? Milyen jógát és mennyire gyakran gyakoroljunk, igényeink alapján? Íme, a legfőbb előnyök, magyarázatul a leggyakoribb kételyekre.

A fizikai aktivitással azonos, egészségünkre gyakorolt jótékony hatások

A jóga természetesen nem csodaszer, hanem a globális életstílus egy része lehet, amely által megdolgoztatjuk testtartásunkat, légzésünket, meditálunk, változtatunk életfilozófiánkon. Mindez együttesen eredményezi a terápiás jelleget. Ugyanolyan egészségügyi előnyei vannak, mint a fizikai aktivitásnak: felveszi a harcot

  • a túlsúly,
  • az elhízás,
  • a stressz,
  • a szorongás,
  • a depresszió,
  • más mentális zavarok,
  • az anyagcsere,
  • a keringés zavarai ellen.

A jóga elősegíti a kiegyensúlyozott életszemléletet, a jó közérzetet – vallják a hívei.

A sporthoz hasonlóan a jóga napi gyakorlása is neurotranszmitterek kiválasztását eredményezi. Szerotonin, noradrenalin, oxitocin, melatonin, endorfin… Ezek az ingerületátvivő anyagok csökkentik a gyulladásos folyamatokat és a kortizolszekréciót. Ezáltal enyhítik az olyan reumatikus, krónikus és gyulladásos betegségeket, mint pl. a reumás ízületi gyulladás; a neurodegeneratív betegségeket, mint pl. a sclerosis multiplex; továbbá javítják a stroke következményeit, a fibromialgiát (izomfájdalom), a szorongást, a depressziót.

A jóga megelőző hatású is lehet, mivel csökkenti az esések és a csontritkulás kockázatát. Bizonyos patológiák (rák, Alzheimer-kór stb.) kezelésének kiegészítéseként is alkalmazható, különösen a fájdalom ellen. Amellett előnye, hogy gyorsan tapasztalhatjuk jótéteményeit: a testet-lelket megnyugtató, pszichokorporális hatás lép fel, a test rugalmasabbá, feszesebbé válik, bizonyos fájdalmak fokozatosan csökkennek.

Érzelmi egyensúlyt teremt, és csökkenti a szorongást

A speciális testtartásoknak, légzőgyakorlatoknak és a vizualizációnak köszönhetően a jóga segít jobban szabályozni érzelmi örvényeinket, és elindít a nyugalom felé vezető úton. A testtartások közül a fa tartása különösen ajánlott: összezárt lábon állva hintázzunk előre-hátra, hogy érezzük a támaszt a talajon. Ezután helyezzük a jobb lábfejet a vádli vagy a comb belső oldalára, és fordítsuk a jobb térdet oldalra. A tekintetünket rögzítsük egy pontra a talajon vagy magunk előtt, ami segít stabilizálni az egyensúlyt. Tegyük össze a kezünket, mintha imádkoznánk, a napfonat szintjén, és végezzünk mély, lassú be- és kilégzést ebben a testtartásban, mielőtt áttérnénk a másik oldalra.

37566045 – european coach showing to adult learners new yoga posture at class

Ami a légzést illeti, próbáljuk ki az ujjayi légzőgyakorlatot (győzedelmes légzés). Jógaülésben, lehajtott fejjel végezzünk be- és kilégzést 1-2 percig (vagy tovább), miközben az észleléseinkre összpontosítunk. A levegő áthaladása a szájpadlás szintjén belégzéskor sziszegő, kilégzéskor pedig hehezett hangot adva.

Edzi és védi a hátat

A jóga erőkifejtésnek teszi ki az „élet oszlopának” tartott gerincoszlopot. A lumbágó (derékfájdalom) megelőzésére minden, a hát erejét és rugalmasságát fejlesztő testtartás (lefelé néző kutya, galamb, kobra), valamint a hátsó mélyizmokat erősítő hajó pozíció javasolt. A jóga elősegíti a légzést és a relaxációt, küzd a stresszel, a hátfájás egyik fő okozójával.

A legtöbbet profitálni belőle

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassunk ki a jógából a magunk javára, a gyakorlásnak rendszeresnek kell lennie napi időbeosztásunkban. Az ideális, ha mindennap vagy minden 2. nap 15-30 percet (vagy még többet) szánunk rá. Személyes részvétel tanfolyamon, egy másik, napi gyakorlás videó alapján, 10-15 perces rutin minden reggel, ezzel köszöntve a napot, hosszú távú előnyöket biztosít az egész testnek, elősegítve a jó légzést és a szervezet dinamizálását. Mindenki maga dönti el, hogy megtalálja a neki megfelelő jógafajtát, ha kell, többfélét is kipróbálva.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse a gyógyszertárakban!