Ha viszket…

0
507
Fotó: 123rf.com

A bőr, testünk kültakarója különösen kitett a környezet viszontagságainak. Támadási felület a kórokozók, rovarok és paraziták számára.

A bőr azonban nemcsak védőpajzs, hanem számos feladatot ellátó, pl. immunológiai szerepet is betöltő, összetett szerv.
A legnagyobb érintkezési felület a külvilág felé, de számos funkcióval rendelkező szerv is. A bőrproblémák sokszor nagyobb gondot okoznak, mint a belső szervek zavarai, hiszen hátrányosan befolyásolhatják a megjelenést. A megfelelő bőr-ápolás és bőrvédelem hozzájárul az egészséges bőr fenntartásához.

A bőr védőfunkciói

A bőr legfelső, külső rétege mechanikusan és a faggyúréteg „védő savköpenye” által (pH = 5,5-5,8) kémiai úton is gátolja a baktériumok és káros anyagok behatolását. Itt kell megjegyezni, hogy a faggyú összetétele a más testrészeken található zsírokétól eltérő. Ezáltal a faggyú önmagában is baktérium- és gombaölő hatású. Emellett a faggyú antimikrobiális peptideket is tartalmaz, amelyek például gátolják a Streptococcus baktériumok növekedését.

A faggyúban a test normál flórájának megfelelően baktériumok és gombák élnek, amelyek gátolják a patogén csírák szaporodását. A szintén savas pH-értékű szaruréteg a bőr legfontosabb védő barriere. Védi a mélyebb sejtrétegeket a mechanikai, kémiai és fizikai behatások okozta sérülésektől. Védekezőmechanizmusának köszönhetően erős UV-B-sugárzás következtében megvastagszik, ezáltal ellenállóbbá válik. A legfelső sejtrétegek hámlásával a bőr folyamatos önregenerációja valósul meg.

Az irharéteg és a bőr alatti zsírszövet a hőszabályozás során lényeges feladatot lát el: hideg hatására összehúzódik (libabőr), és a faggyúmirigyek egyidejű összepréselésével zsírréteget oszlat el a bőr felületén. Meleg hatására pedig az erek tágulása révén megnyúlik. A verejtékmirigyek működése fokozódik, és a párolgás révén hőelvonás valósul meg.

Amikor a bőr védőfunkciója beteg

A neurodermitis, más néven atópiás ekcéma az egyik leggyakoribb betegség. Becslések szerint a gyermekeknek 5-20%-át, a felnőtteknek 1-3%-át érinti – és növekvő tendencia mutatkozik. Krónikus gyulladással járó bőrbetegségről van szó, amely más megbetegedések, pl. a szénanátha vagy az asztma fokozott kockázatát is magában hordozza. Úgy tűnik, a környezeti tényezők, különösen a városi élettér jelentős mértékben befolyásolják a betegség kialakulását. Feltételezik, hogy a genetikai hajlamnak is van szerepe, ami a különböző környezeti tényezőkkel egymást erősítve a betegség megjelenését okozza.

A betegségnél a bőr barrier funkciója sérült: hiányos a bőr vízmegtartó képessége, a bőr nem tartalmaz elegendő lipidet, a faggyúmirigyek működése korlátozott, továbbá a verejtékkiválasztás mérsékelt. Durva szerkezetű, száraz, érdes és hámló bőr jellemzi. A gyulladás piros foltokban jelenik meg, és erős viszketés kíséri. A bőr sérült barrier funkciója miatt az allergének, irritáló anyagok és patogén Staphylococcusok könnyebben jutnak a bőrbe, és ott a betegség fellángolásához vezethetnek.

Kezelési lehetőségek

A betegség jelenleg nem gyógyítható. A kezelés célja a tünetek figyelemmel kísérése, valamint a viszketés–vakarás–sérült bőr–viszketés ördögi körének megtörése. Ehhez mindenekelőtt minden provokáló tényezőt, amennyire lehetséges, ki kell iktatni.

A neurodermitis lefolyásának különböző erősségű fellángolási szakaszai közt nyugalmi fázis (remisszió) van. A nyugalmi időszakokban a bőrt ápolni kell.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!