Így pótolhatjuk a vasat!

Tartósan fennálló, általános fáradtság, energiavesztés, az izomerő csökkenése – ezek a tünetek többek közt vashiányra utalnak. Minthogy emiatt egész szervezetünk működésében zavar állhat be, vaspótlásra van szükség. Különösen télen kell ügyelnünk rá, hiszen ebben az időszakban rendszerint kevesebb vasat juttatunk a szervezetünkbe természetes úton.

Miért fontos aszervezetünk számár a a vas és milyen jelei vannak a vashiánynak?

Ön is vashiányos? – Töltse ki tesztünket!

Módosítsunk a táplálkozásunkon!

A legjobb természetes gyógymód, ha növeljük a vasban gazdag élelmiszerek fogyasztását – így visszanyerhetjük energiánkat is, ami különösen fontos a téli időszakban. Ebből a szempontból a táplálkozásunkban a vörös húsok, a máj és egyéb belsőségek, a halfélék, tej, tojás előnyben részesítendők. Akik kevés húst fogyasztanak, juttassanak a szervezetükbe több növényi proteint – melynek forrása lahet a szójabab, lencse, sárgaborsó, csicseriborsó (száraz hüvelyesek), padlizsán, endívia, brokkoli, sütőtök, spenót stb. Arra viszont figyeljünk, hogy a tea, a kávé és a tejtermékek csökkentik a vas felszívódását, ezért vashiány esetén mérsékelten fogyasszunk belőlük. A C-vitaminban gazdag gyümölcsöket viszont bátran szerepeltessük az étrendünkben, mert ez a vitamin elősegíti a vas felszívódását.

Szedjünk étrend-kiegészítőket!

De előtte konzultáljunk orvosunkkal, gyógyszerészünkkel! A vastartalmú étrend-kiegészítők a gyógyszertárakban, bio-üzletekben, egyes drogériákban kaphatók zselé, tabletta, por, ampulla formájában, így többféle kiszerelés közül választhatunk. Általában egy-két hónapig, kúraszerűen kell szedni őket, és nem ajánlott hosszabb ideig, mert a vasfelesleg ártalmas lehet. Választhatunk gyümölcs-zöldséglé koncentrátumot is természetes antioxidáns tartalmú étrend-kiegészítőként – ezeket általában jobban tolerálja a szervezet.

Anémia esetén orvos által felírt vastabletta szükséges

A vérkép és az említett tünetek alapján megállapított vérszegénység esetén az étrend-kiegészítők nem elégségesek. Ezért az orvos terápiás céllal, gyógyszer formájában elrendeli a vas szedését, aminek zavaró mellékhatása lehet egyes személyeknél: székrekedés, hasmenés, felfúvódás stb. Ezt feltétlenül jelezni kell kezelőorvosunknak, aki az egyéni panaszok alapján meg fogja változtatni a szedendő vastabletta típusát. Ha komolyabb vérszegénységet állapít meg, injekció formájában is beadhatja a vasat.

Homeopátiás szerekkel a fáradtság ellen

Ferrum metallicum 5CH vagy 9CH (5 pirula/golyócska naponta, 2 hónapon át) ajánlott a vashiány okozta fáradtság és egyéb tünetek ellen, melyek segítik a vasfelszívódást. Ha vérveszteség miatt lép fel vashiány China rubra (alapanyaga a vörös kínafa kérge) 9 CH javasolt – naponta 5 pirula belőle 1 hónapon át. Nőknél a havi vérzés mennyiségének csökkentése érdekében Arnica montana (hegyi árnika) 9 CH használhat – 5 pirula szedendő belőle, háromszor naponta, a menstruáció ideje alatt. De a homeopátiás módszer alkalmazása mellett se feledkezzünk meg a vasban gazdag táplálkozásról, a természetes vasbevitel növeléséről! A homeopatás szerek alkalmazása előtt, mindenképpen konzultáljon orvosával!

Galenus