A piercing-készítők leleményessége nem ismer határt, ha új módszerek felfedezéséről van szó, vagy esetleg olyan új testtájak kiötléséről, ahová ékszert lehet elhelyezni. Nem is tudnánk elképzelni, hányféleképpen csinosíthatjuk ki legérzékibb pontjainkat lyukakkal és ékszerekkel. Innen kezdve inkább az erős idegzetűek olvassák tovább…

Ilyen típusú intim piercingeket hordunk

A nők között egyértelműen a VCH, azaz “vertical clitoral hood” (magyarra kb. “függőleges klitorális sisaknak” fordítható) a legnépszerűbb. Ez egy könnyen elhelyezhető piercing, melyet a csikló feletti szövetbe illesztenek, és amely szeretkezés közben izgatja ezt az érzékeny pontot. Ennek több változata is ismert, pl. egy háromszög alakú testékszer, amit szintén a csikló közelében helyeznek el, de mélyebben és mögötte.

A női anatómia természetesen határt szab a fantáziának, ami a testékszerek viselését illeti. Mert bár lehetséges lenne ugyan magán a csiklón is piercinget elhelyezni, kevés nőnek van azonban olyan méretű klitorisza, amelyen az el is férne. A belső és külső szeméremajkakon is csak akkor helyezhető el ékszer, ha elég laza rajtuk a bőr.

A férfiak igen sokféle piercingből választhatnak. A leggyakoribb közülük a testékszerek történeténél már említett Prince Albert nevű, mely esetén függőlegesen ültetnek be egy gyűrűt a húgycsövön át a makk aljáig. Elterjedtsége ellenére komoly kellemetlenségeket is okozhat: a húgycső kifúrása miatt az állva vizelés csúnya eredménnyel járhat. Más szokásos testtájék még például a herezacskó és a végbélnyílás közötti rész.

Miért viseljük a testékszereket?

A piercing egyik vonzereje éppen az, hogy látható, hiszen egy kis ékszerrel díszített orr vagy nyelv megkülönbözteti a viselőjét környezetétől, esetleg azt is jelzi, hogy az illető fittyet hány a társadalom véleményére. Ez persze változóban van, amint a testékszer egyre elterjedtebbé válik. Ma már nem annyira az ellenkultúrát, a lázadást jelenti, mint a divat követését, amiben gyakran a hírességek járnak elöl.

Biztos azonban, hogy a nemi szervek kicsinosítása esetén más motivációt kell keresnünk, hiszen nyilvánvalóan csak kevesen fogják tudni az illetőről, hogy ilyesmit visel. Ha valaki pusztán jól akar kinézni, annak nem ez a legmegfelelőbb módja. Ha ugyanis csináltat magának egy Prince Albert piercinget, az olyan, mintha venne egy drága cipőt, amit csak az ágyban vesz fel…

Az intim testékszer és a szex

A szokásos indíték nyilvánvalóan szexuális jellegű. A hímvesszőn viselt piercing különleges élvezetet nyújt a partner számára szeretkezés közben, a VCH pedig viselőjét jutalmazza hasonló módon. Gyakran előfordul, hogy párok közösen csináltatnak testékszert, mégpedig egymáshoz illőt. A hölgyek között végzett felmérések szerint többen arról számoltak be, hogy a VCH feltétele után élték át első orgazmusukat.

Míg vannak olyanok, akik a mellbimbón kezdik a piercing viselését, és utána mennek “lejjebb”, sokan kizárólag legintimebb testtájaikon viselnek ilyesmit.

Az ellenzők közül sokan úgy vélik, hogy a nemi szervek felékszerezését a mazochizmus motiválja. Valóban, milyen nagyobb önkínzást tudunk elképzelni annál, hogy tűt szúrunk át testünk legérzékenyebb pontján? A dolognak talán még az öncsonkításhoz is van valami köze.

A fenti véleményekkel azonban több szakértő is vitába száll. Ha valaki fájdalmat akar okozni önmagának, arra nem ez a legjobb módszer, hiszen annyira nem is borzasztó az egész, állítják. Érezni persze egy szúrást, de tulajdonképpen a fájdalom szó túl erős ebben az esetben. Elterjedt, de tulajdonképpen alaptalan vélekedés az, hogy ezeknek a területeknek az ékszerezése mindenképpen fájdalmasabb, mint más testtájaké. Van, akinek a fül kiszúrása jobban fáj.
Az intim piercing célja éppen az élvezet fokozása, nem pedig a fájdalomkeltés. (Még inkább félreértik a dolgot azok, akik szerint a szexuális élet megakadályozása lenne az eredmény. Ez valószínűleg abból ered, hogy összetévesztik az intim piercinget az úgynevezett “női körülmetéléssel”, ami a klitorisz megcsonkítását jelenti.)

A piercing, mint misztikum és rítus

Az emberek egy része számára az intim testékszernek spirituális jelentése is van. Sokan a hívei közül arra panaszkodnak, hogy mai, elidegenedett társadalmunkban elvesztek a régi rítusok, beavatások. De természetesen léteznek ma is bizonyos szertartások: az amerikai egyetemek végzősei például hagyományos talárban és négyszögletű kalapban veszik át a diplomát, míg az intim piercingnek semmilyen szimbolikus jelentése sincs a legtöbb kultúrkör számára. Emellett ne feledjük, hogy a beavatási szertartásokat általában a társadalom írja elő, vagy esetleg kényszeríti ki, míg a testékszer készítése egyéni döntés eredménye. Neki magának jelenthet ez ugyan valamit, de semmi fontossága sincs társadalmi szempontból. Viszont épp ez utóbbi a lényeg: a piercing individuális jelentést hordoz.

Az ember használhatja például a piercinget egyes események megörökítésére: születés, haláleset, évfordulók, diplomázás, leszokás valamilyen káros szenvedélyről, vagy épp a test szülés utáni regenerálódásának megünneplése.

Egy, a témával behatóbban foglalkozó kutató így nyilatkozott erről: – “Rám az tette a legnagyobb benyomást, hogy minden érintettnek van egy elmesélendő története. Mindenkinek volt egy indítéka, amiért testékszert készíttetett, és a divat játszotta a legkisebb szerepet a döntésben.” A kutatót különösen érdekelték azok a nők, akik szexuális erőszakon, bántalmazáson estek át, és terápiás céllal használják a piercinget. Jelenleg ennek a témának a kutatásán dolgozik.
– “Néhány esetben a fémszerszám szúrása által az intim testrészekben keltett fájdalom mintegy felszabadító hatású, és megszünteti a régebben átélt érzelmi sokk hatását.”- állítja. Úgy véli, hogy sok embertársunk számára a piercing “megtisztítja” a testet az ellene elkövetett bántalmazások emlékétől.

 

Galenus

 

Olvass még a témáról:
Intim helyek ékszerei (1.rész)

Az intim testékszerek veszélyesek is lehetnek? (3.rész)