Hideg gyümölcsleves túrógombóccal (4 adag)
- 500 g vegyes gyümölcs (pl. meggy, cseresznye, eper, málna, ribizli, barack)
- 1,2 l víz
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál fahéj
- 2-3 szem szegfűszeg
- cukor vagy méz ízlés szerint
- 1 csipet só
- 1 dl főzőtejszín (elhagyható)
- 1 evőkanál étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
Hozzávalók a túrógombóchoz:
- 250 g túró
- 1 tojás
- 1 evőkanál búzadara
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja (opcionális)
Gyümölcsleves elkészítése:
- Az előkészített gyümölcsöket tedd egy nagy lábasba, öntsd fel a vízzel.
- Add hozzá a cukrot, a citromlevet, a fahéjat, a szegfűszeget és egy csipet sót.
- Forrald fel, majd főzd közepes lángon kb. 10 percig.
- Egy kis tálban keverd el a keményítőt/pudingport kevés hideg vízzel vagy tejszínnel, és öntsd a leveshez, majd főzd még 1-2 percig, hogy besűrűsödjön.
- Hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.
Túrógombóc elkészítése:
- A túrót törd össze, keverd hozzá a tojást, a búzadarát, a lisztet, a cukrot, a sót és a citromhéjat.
- Pihentesd a masszát 20-30 percig hűtőszekrényben, hogy a búzadara megduzzadjon.
- Formázz kis gombócokat.
- Lobogó, enyhén sós vízben főzd őket addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére (kb. 5 perc).
Maradékmentő tésztasaláta (1-2 adag)
A nyári tésztasaláta egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármilyen maradék zöldség vagy hús felhasználható hozzá, de akkor is jó megoldás, ha túl sok tésztát főztünk.
Hozzávalók:
- 25 dkg főtt durumtészta
- 1 közepes méretű grillezett cukkini (vagy sült padlizsán, paprika)
- 1 marék koktélparadicsom
- maradék főtt csicseriborsó vagy fehérbab-konzerv
- 10 dkg sült csirkemell (akár az előző napi ebédből)
- 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
- fél citrom megmaradt leve
- 1 teáskanál mustár
- friss petrezselyem, bazsalikom vagy snidling
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A tésztát főzzük meg, hideg vízzel öblítsük le és alaposan csepegtessük le.
- A grillezett zöldségeket kockázzuk fel. Az előző napról megmaradt zöldségeket is bátran használjuk fel!
- A csirkét aprítsuk fel.
- Egy nagy tálban keverjük össze a hozzávalókat.
- Az öntethez keverjük el az olívaolajat, a citromlevet, a mustárt, a sót és a borsot.
- Öntsük a salátára, szórjuk meg friss zöldfűszerrel és alaposan forgassuk össze.
- Lefedve tegyük hűtőbe legalább 30 percre, hogy jól összeérjen.
Forrás: MDOSZ