Két nyári recept, amelyek igazi felfrissülést hozhatnak a nyári hőségben

0
210
Két nyári recept, amelyek igazi felfrissülést hozhatnak a nyári hőségben
Fotó: 8photo | freepik

Hideg gyümölcsleves túrógombóccal (4 adag)

  • 500 g vegyes gyümölcs (pl. meggy, cseresznye, eper, málna, ribizli, barack)
  • 1,2 l víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • cukor vagy méz ízlés szerint
  • 1 csipet só
  • 1 dl főzőtejszín (elhagyható)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor

Hozzávalók a túrógombóchoz:

  • 250 g túró
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja (opcionális)

Gyümölcsleves elkészítése:

  1. Az előkészített gyümölcsöket tedd egy nagy lábasba, öntsd fel a vízzel.
  2. Add hozzá a cukrot, a citromlevet, a fahéjat, a szegfűszeget és egy csipet sót.
  3. Forrald fel, majd főzd közepes lángon kb. 10 percig.
  4. Egy kis tálban keverd el a keményítőt/pudingport kevés hideg vízzel vagy tejszínnel, és öntsd a leveshez, majd főzd még 1-2 percig, hogy besűrűsödjön.
  5. Hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.

Túrógombóc elkészítése:

  1. A túrót törd össze, keverd hozzá a tojást, a búzadarát, a lisztet, a cukrot, a sót és a citromhéjat.
  2. Pihentesd a masszát 20-30 percig hűtőszekrényben, hogy a búzadara megduzzadjon.
  3. Formázz kis gombócokat.
  4. Lobogó, enyhén sós vízben főzd őket addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére (kb. 5 perc).

Maradékmentő tésztasaláta (1-2 adag)

A nyári tésztasaláta egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármilyen maradék zöldség vagy hús felhasználható hozzá, de akkor is jó megoldás, ha túl sok tésztát főztünk.

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt durumtészta
  • 1 közepes méretű grillezett cukkini (vagy sült padlizsán, paprika)
  • 1 marék koktélparadicsom
  • maradék főtt csicseriborsó vagy fehérbab-konzerv
  • 10 dkg sült csirkemell (akár az előző napi ebédből)
  • 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • fél citrom megmaradt leve
  • 1 teáskanál mustár
  • friss petrezselyem, bazsalikom vagy snidling
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tésztát főzzük meg, hideg vízzel öblítsük le és alaposan csepegtessük le.
  2. A grillezett zöldségeket kockázzuk fel. Az előző napról megmaradt zöldségeket is bátran használjuk fel!
  3. A csirkét aprítsuk fel.
  4. Egy nagy tálban keverjük össze a hozzávalókat.
  5. Az öntethez keverjük el az olívaolajat, a citromlevet, a mustárt, a sót és a borsot.
  6. Öntsük a salátára, szórjuk meg friss zöldfűszerrel és alaposan forgassuk össze.
  7. Lefedve tegyük hűtőbe legalább 30 percre, hogy jól összeérjen.

Forrás: MDOSZ