Kétséges díszek – tetoválás

0
1282
Fotó: pixabay.com

A hagyományos tetoválást, amit sokan a bőrfelület díszítésének
neveznek, valamikor az ártó szellemektől félő emberek készítették maguknak.
A megfestett rajzoknak akkor szellemeket elűző szerepük volt.

A bőr csak akkor hat szépnek, ha tiszta, sima, feszes és egészséges a színe. Az olyan divatőrületek, mint a szolárium, a tetoválás, a piercing, ennek egyáltalán nem kedveznek. Minden tetoválás, de a tartós smink is maradandó, akár örökre szóló nyomot hagyhat a bőrön. Ennek nem csak a megrendelőben, hanem a készítőben is tudatosulni kellene. Azt, hogy mennyi ideig viseli majd valaki az arcán, illetve a testén a rajzokat, függ az alkalmazott technikától, a tetováló ügyességétől s nem utolsósorban a festék minőségétől. Ezért is tanácsos jól átgondolni a döntést: valóban ez kell a boldogsághoz?

Enyhébb tetoválási módszer – melyet, ha megfelelően készítenek el, általában 3–4 év múlva eltűnik – a kozmetikusok számára kifejlesztett, úgynevezett permanent make-up. A tűszúrás mértéke a kozmetikus kézügyességétől függ. Az előírás szerint 0,2 mm mélyre kellene a festéket bevinni, ám ez nem mindig sikerül. Gyakori az egyenetlen festékbevitel, ami a bőrön foltos színhatásban jelentkezik. Az is előfordul, hogy a tű idegvégződéseket vagy vérereket sért meg. A szájon duzzadásra és herpeszre is számítani lehet. Egyenletesebb, tartósabb festés készíthető a conture make-uppal. A kozmetikus kezének bizonytalanságát a gép szabályozó automatikája küszöböli ki, amely biztosítja, hogy a tű mindig a megfelelő szúrásmélységbe hatoljon.

Ha valaki a végleges tetoválást választja, jól teszi, ha előtte próbát készíttet, amely nem tartós (alkohollal lemosható), s amelytől bármikor megszabadulhat.

A tapasztalat szerint a fiatalok nagy része túlságosan hirtelen dönt, és elég hamar meg is bánja a tetoválást. A képet meg lehet unni, esetleg új társaságba kerülve zavaróvá válhat a dísz. A tetoválások forgalmazói arról is gondoskodnak, hogy mindig újabb és divatosabb ábrákkal bombázzák a fiatalokat.

A tetoválás meglehetősen kellemetlen művelet, nem lehet fájdalommentesen elvégezni, azonkívül sebeket is okozhat. A hagyományos tetoválás egész életre szól, mert a tetováló a festéket elég mélyre, az úgynevezett bőraljába juttatja be. Az orvosi irodalomban a szép számú szövődmény között megtalálható a bőrgyulladás, furunkulus, herpesz, tetanusz, hepatitis (fertőző májgyulladás), valamint a festékek okozta allergiás bőrreakciók is.

Ne vigye hát bőrét meggondolatlanul a vásárra. Ha elhatározása megmásíthatatlan, keressen egy gyakorlott kezű, hivatásos tetoválót. Azt se feledje, hogy a festékek között is vannak minőségi különbségek. Tájékozódjon, s a létező legártalmatlanabb festékhez ragaszkodjon, amely megfelel a tisztasági követelménynek, és amit allergia szempontjából is értékeltek. (Ezt A0 és A1 jelzéssel tüntetik fel a csomagoláson.)

Markovics Vera
kozmetikus