Fotó: pixabay.com

A legtöbb ember számára egyáltalán nem jelent veszélyt egy darázs csípése. A fullánkja által a bőrünkbe fecskendezett méreg mennyisége olyan kicsi, hogy nem vált ki általános reakciót a szervezetünkben – ez legfeljebb több tucat csípés esetén következhet be. Más azonban a helyzet, ha valaki allergiás a rovarméregre: ilyenkor fennáll az anafilaxiás sokk veszélye.

Az érintett személynél egy korábbi csípés következtében túlérzékenységi állapot alakult ki, mivel a szervezete ellenanyagot termelt a méreggel szemben. Az újabb csípésnél olyan anyagok szabadulnak fel a szervezetében, melyek kisebb-nagyobb reakciót váltanak ki.

A csípés helye vörös lesz, megduzzad és kínzóan viszketni kezd. Légszomj és heves szívverés, hányinger, hányás, illetve hirtelen vérnyomáscsökkenés következhet be. Ilyen esetben azonnal orvost kell hívni. Azoknak, akik ilyen típusú allergiában szenvednek, fokozottan figyelniük kell a védekezésre, illetve a megelőzésre.

Az allergiás beteg tovább csökkentheti a kockázatokat, ha betartja a következő elővigyázatossági szabályokat:
– Ne tartózkodjon olyan helyen, ahol sok a virágzó növény vagy a túlérett gyümölcs.
– Ne csapja agyon a rovarokat.
– Ne használjon hajfixálót, arcszeszt és más hasonló erőteljes illatú kozmetikumok.
– Vigyázzon a szabadtéri sportoknál: az izzadság vonzza a rovarokat.
– Ne járkáljon mezítláb: a méhek szeretik a fűben megbújó lóherét, a darazsak pedig gyakran a földbe építik a fészküket.

Forrás: Galenus