A rekeszizom karbantartása

0
11464

A rekeszizom választja el a mellüreget a hasüregtől, és a légzésben részt vevő legfontosabb izom. A belégzés elősegítésében játszik jelentős szerepet. Így megfelelő működése érdekében mindenképp tanácsos edzenünk, erősítenünk és jó kondícióban tartanunk. Íme néhány gyakorlat hozzá.

Aktiválás

Ezzel a légzőgyakorlattal erősítjük, aktiváljuk a rekeszizmot a jobb teljesítmény érdekében. Álló helyzetben, leengedett vállal, a kart behúzva a test mellé, ökölbe szorított kézzel, a könyököt az oldalunkhoz szorítva végezzünk belégzést, és közben gyors mozdulattal emeljük fel a karunkat. Nyújtsuk ki maximális mértékben, miközben nyissuk ki az öklünket. Majd ejtsük vissza a kart szintén hirtelen mozdulattal, kissé megütve a bordákat, és végezzünk kilégzést. Folytassuk ezt a „fújtató” mozgást tizenötször. Fejezzük be a gyakorlatot karlendítésekkel, le- és felengedve a vállat.

Ellazítás

A befeszült rekeszizom hajlamos alacsony pozícióban maradni. Ez csökkenti a légzésmélységet (amplitúdót, ez az a levegőmennyiség, amely be- és kilégzéskor átjárja a légzőszerveket), előretolja a hasat, begörbíti a hátat, és kellemetlen idegdúccsomó keletkezhet.

Az izom-összehúzódás és fájdalom megszüntetésére lágyan masszírozzuk az idegdúcot néhány csepp esszenciális levendula- vagy rómaikamilla-olajjal (elég belőle 2-3 csepp), körkörös mozdulatokkal. Masszírozhatjuk a rekeszizom szélső részét is, olajos ujjheggyel, közben nyugodtan, mélyen lélegezve.

A lazító, relaxáló hatás eléréséhez ülő helyzetben a kezünket helyezzük a borda alá, és kissé előrehajolva ujjhegygyel gyakoroljunk rá fokozatos nyomást. A belégzés rövid (mert a pozíció nem kedvező), de a kilégzés lassan és mélyen történik.

A fotók illusztrációk: pixabay.com

Tehermentesítés

A rekeszizom természetes mozgásánál az amplitúdó növelése megkönnyíti az ellazulást, az oxigénfelvételt, de még az emésztést is.

Háton fekve lélegezzünk lassan orron át, jól felfújva a hasat, anélkül, hogy megemelnénk a mellkast. Ezután a lehető leglassabban végezzünk kilégzést, lágyan kifelé mozdítva a bordákat, az ujjunkkal segítve. Ismételjük ezt a gyakorlatot naponta 5 percen át, különösen stresszes időszakokban.

Izomerősítés

Ha sportolunk, jól meg kell dolgoztatnunk a rekeszizmunkat. Így javíthatunk a teljesítményen, a koncentrációs képességen, és edzés után hamarabb összeszedjük magunkat, valamint csökkenthetjük a görcs kockázatát. Ennek érdekében végezzünk hasi légzőgyakorlatokat, és amikor elsajátítottuk őket, eddzünk úgy, hogy gyakorlat közben egy könnyű súlyt helyezünk a hasunkra (labdát, sóval teli zacskót stb.), az ellenállás kifejtése által a rekeszizom nagyobb mértékű megdolgoztatása érdekében.
FORRÁS: GALENUS

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárak polcain.